Kent Haberleri

Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı'nda hem kiralar yükseldi, hem kentsel dönüşüm arttı! 

Cushman & Wakefield I TR International’ın Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi’nin 2023 yılı perakende verilerini incelediği raporuna göre, 3 ana alışveriş caddesinde yükselen kiralar ve kentsel dönüşüm dikkatleri çekti. İşte o rapor...

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman - Wakefield I TR International, Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi’ni kapsayan ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’nun 10’uncusunu açıkladı. 3 ana alışveriş caddesinin 2023 yılı perakende verilerini analiz eden raporda, 2023 yılının ilk çeyreğinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra artmaya başlayan restorasyon ve kentsel dönüşüm hareketinin, mağazaların yer değiştirme faaliyetlerinin ve kira bedellerindeki yükselişlerin caddelerdeki kiralama dinamiklerini yakından etkilediği ifade edildi.

Rapora göre, işlemlerin çoğunun yeni kiralamalardan oluştuğu 2023'te, bir önceki yıl kentsel dönüşümde olan mağazaların yüzde 39’unun, boş olan mağazaların ise yüzde 40’ının kiralandığı belirtildi. 

2022'de 3 ana caddede 51 adet olan kiralama işlem adedi 2023 yılında 67’ye çıkarken; İstiklal Caddesi’nde 18, Bağdat Caddesi’nde 21 ve Nişantaşı Bölgesi'nde 28 adet kiralama işlemi yapıldı.

3 ana caddede yüksek talebin, kısıtlı arz ve yüksek doluluk oranlarının kira bedellerinin artmasına neden olduğuna, bunun da özellikle yeme-içme sektöründeki mağazaların caddeyle bağlantılı ara sokaklara yayılmasıyla sonuçlandığına vurgu yapılan raporda, "Nişantaşı Bölgesi ve İstiklal Caddesi’nde işlem sayısının artmasına rağmen ortalama kiralanan alan büyüklüğünün azalmasına neden oldu. Toplam kiralanabilir alanda metrekare bazında düşüşler de yaşandı. Örneğin Nişantaşı Bölgesi’nde kiralama işlem adedi 2022’ye kıyasla yüzde 27 yükselmesine karşın metrekare bazında 2022 senesiyle karşılaştırıldığında markaların daha düşük metrekareli alanlara yöneldiği gözlemlendi" denildi. 

SON 1 SENEDE EN ÇOK KİRALAMA İŞLEMİ İSTİKLAL'DE ARTTI 

Rapor verilerine göre, İstiklal Caddesi’ndeki kiralama işlemlerinde 2022'ye göre adet bazında yüzde 157, metrekare bazında ise yüzde 100 yükseliş yaşanırken, kiralanan ortalama alan büyüklüğü 2022 ile karşılaştırıldığında azalarak 319 metrekareye düştü. İstiklal Caddesi’nde buna rağmen büyük metrekareli işlemler gerçekleşti. 

Depremin ardından başlayan restorasyon ve kentsel dönüşüm çalışmalarının geçen seneye göre özellikle Bağdat Caddesi’nde artarak dikkat çektiğini ortaya koyan rapora göre, özellikle caddenin uç kesimlerinde bulunan  inşaat halindeki binalarda 2022’ye kıyasla metrekare bazında artış yaşandı. 

Bu şekilde Bağdat Caddesi’nde kiralama işlemi adet bazında yüzde 4.54 gerilerken, kiralanan ortalama alan büyüklüğü ise geçtiğimiz yıla göre arttı ve 230 metrekare oldu. Cadde üzerindeki arz kısıtlılığı nedeniyle kiralama işlemlerinde düşüş olurken, mağazalar daha büyük metrekareli alanlara yöneldi.

EN ÇOK YABANCI MARKA YÜZDE 21 İLE BAĞDAT CADDESİ'NDE BULUNUYOR 

Bağdat Caddesi’nin dönüşüm sayesinde oluşturduğu potansiyel, son senelerde Cadde’ye giren dünya markaları ve deneyim mağazalarıyla birlikte düşünüldüğünde yabancı marka ilgisi açısından ön plana çıktı. 2022'de olduğu gibi 2023'de de en çok yabancı marka oranının yüzde 21 ile Bağdat Caddesi’nde olduğu belirlendi. Bağdat Caddesi’ni yüzde 16 ile İstiklal Caddesi ve yüzde 15 ile Nişantaşı Bölgesi izledi. Rapora göre yerel markalar ise ağırlığını koruyarak pazarın yüzde 82.5’ini meydana getirdi. 

2023'te en çok yeni kiralama işleminin yüzde 30 ile giyim ve ayakkabı kategorisinde olduğuna vurgu yapılan raporda göre; onu yüzde 27 ile yeme-içme kategorisi takip etti. 

Cushman & Wakefield I TR International, ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri’ raporunun 10’uncusunda yer alan diğer veriler şu şekilde: 

Yaya trafiği aylık verileri, bu kez 2023 verileriyle raporda 

Raporda mobil uygulamalardan sağlanan konum verilerini makine öğrenimi ve veri füzyonu yöntemleri ile işleyip kullanıcılarına sunan teknoloji şirketi ARCANOR tarafından sağlanan ve ilk kez 2022 yılı raporunda yayınlanan ‘Yaya Trafiği Aylık Trendi’ verisi, bu kez 2023 yılı dijital ayak izi verileriyle yayınlandı. 

Buna göre, 2023 yılının ilk yarısında devam eden soğuk hava şartları nedeniyle İstiklal Caddesi’nin yaya trafiği aylık ortalama 4.85 milyon kişinin altında seyrederken, Temmuz- Kasım ayları arasında 2 katından fazla artarak aylık yaklaşık 11.32 milyon kişiye ulaştı. Bağdat Caddesi’nde genel ortalamada aylık ziyaretçi sayısı yaklaşık 4.21 milyon kişi olurken, Nişantaşı Bölgesi’nde ise bu rakam 2.24 milyon kişi olarak kaydedildi.

Nişantaşı Bölgesi ve Bağdat Caddesi’nde boşluk oranlarında düşüş yaşandı

Rapor verilerine göre, İstiklal Caddesi üzerinde, 2023 yılında boş mağaza sayısının 8’den 12’ye yükselmesine karşın alan büyüklüğüne göre boşluk oranı yüzde 3 seviyesinde sabit kaldı. Bağdat Caddesi’nde ise bir önceki yıl yüzde 11 olan boşluk oranı, bu yıl yüzde 4’e geriledi. Bir önceki yıl 16 adet olan boş mağaza sayısı 2023 yılında 7’ye düşen Bağdat Caddesi, böylelikle son 5 yıldır düzenli olarak azalan boş mağaza sayısıyla caddeler arasında öne çıktı. Markaların, caddenin etkisinin sürdüğü ara sokaklara da yayılarak kiralama işlemini gerçekleştirmesinin nedeni bu eğilim oldu. Rapora göre, bir önceki yıla kıyasla Nişantaşı Bölgesi’nin toplam arzı değişiklik göstermedi. Bölgede boş mağaza sayısı ve boşluk oranında 2022 yılına göre azalma meydana geldi.  

Abdi İpekçi Caddesi, Avrupa’nın en lüks caddeleriyle rekabette 

Arzın kısıtlılığı ve perakende pazarındaki talep artışıyla İstanbul'un ana caddeleri, birincil kira seviyesinde dolar bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66.7 oranında ciddi bir artış kaydetti. Nişantaşı Bölgesi’nde ise Abdi İpekçi Caddesi 2023 yılında ilk kez, 13 yıldır en pahalı cadde unvanına sahip olan İstiklal Caddesi’nin yerini alarak tekrar en pahalı cadde oldu. 

2023 yılının son çeyreği verilerine göre, Abdi İpekçi Caddesi aylık metrekarede 250 dolarlık kirasıyla Amsterdam, Prag ve Helsinki’nin en lüks caddeleri geride bıraktı. Onu 220 dolarlık kirayla İstiklal Caddesi ve 150 dolarlık kirayla Bağdat Caddesi izledi. Yıllık kira büyümeleri ise Abdi İpekçi Caddesi’nde yüzde 100, İstiklal Caddesi’nde yüzde 46.7, Bağdat Caddesi’nde ise yüzde 25 oldu. 

Cadde mağazacılığına yüksek talebin artarak devam edeceği öngörülüyor

2023 yılında restorasyon ve kentsel dönüşüm çalışmalarının geçtiğimiz yıla kıyasla artış göstermesinin perakende sektörüne olumlu etkilerinin olmasının beklendiği ifade edilen raporda, alışveriş caddelerindeki perakende eğilim ve dinamikleri yansıtılırken pek çok parametre yanında binaların kentsel dönüşüme girmesi ve dönüşümde olan binaların arza dahil olması ve mağazaların yer değiştirme faaliyetleri gibi 2023 yılında etkili olan önemli parametrelerin de dikkate alındığının altı çizildi.

Raporda 3 ana caddeye bakıldığında, tüketici beklentilerini analiz eden ve teknoloji entegrasyonuyla şekillenen etkin perakende yöntemleriyle ön plana çıkan markaların arttığı vurgulanarak “Gelecek yıllarda, teknolojinin fiziksel mağazacılığa entegrasyonuyla deneyim mağazacılığı kavramının daha da yaygınlaşacağı ve cadde mağazacılığına olan yüksek talebin artarak devam edeceği öngörülüyor” denildi. 

Prof. Dr. Naci Görür açıkladı! Maalesef 'uzatmaları oynuyoruz' 

Konut satışları aylar sonra ilk kez arttı, ünlü ekonomistten şaşırtan yorum geldi!

2 milyon TL ile evden 10-15 bin TL kira almak mı, yoksa mevduattan aylık 81 bin TL kazanmak mı?