Köşe yazıları

Bağışlanan ev için miras davası açılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasının sahibi olduğu evi bağışlayacağını belirten okuyucu, kendisinin sahibi olduğu tek gayrimenkulün bu daire olduğunu ve bağış yapılırsa çocuklarının mahrum kalacağını aktardı. Okuyucu bağışın engellenip engellenemeyeceğini sordu.

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasının sahibi olduğu evi bağışlayacağını söylediğini belirten okuyucu, kendisinin sahibi olduğu tek gayrimenkulün bu daire olduğunu ve bağış yapılırsa çocuklarının mahrum kalacağını aktardı. Okuyucu bağışa engel olmak için ne yapabileceklerini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Önce okuyucunun babasının akıl sağlığının yerinde olup olmadığı sorulmalı. Bu soru şu nedenle sorulmalı. Eğer bir akıl sağlığı problemi bulunuyorsa,bu bağış geçersiz sayılır. Akıl sağlığıyla ilgili bir problem bulunuyorsa, babanız yaşadığı sürece gerçekleştireceği bağışın engellenmesi için bir hukuki girişimde bulunulamaz.

*****

Hukuki girişim yalnızca babanızın hayatını kaybetmesinin ardından yapılabilir, o da şu şekilde: 

Miras bırakacak olan kişiler mirasçıların saklı payını bertaraf edecek şekilde bağış gerçekleştiremez. Bu durumda, evladın saklı payı miras hakkının yarısı olarak belirtilir.

Eğer ki baba mal bağışını sağlıklıyken yaptıysa, evladının ya da evlatlarının miras payının yarısına dokunma hakkına sahip değildir. Diğer yarısı tasarruf nisabı diye belirtilen bağışlanabilir kısım olduğundan ancak bu kısımdan tasarruf edebilir. 

Bu durumda okuyucu, baba hayattayken ve sağlıklıyken bir girişimde bulunamayacak. Fakat vefat etmesinin ardından saklı payına denk gelen kısım için dava açarak bu bölüme sahip olabilecektir. Eğer terekede birden çok mal bulunursa, hesaplama hepsinin değerinin toplamı üzerinden gerçekleştirilir.

Üvey kardeşlerin mirasta payı olur mu?

Miras kalan ev pay sahibinden habersiz satılabilir mi?