Üvey kardeşlerin mirasta payı olur mu?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, annesinin babasından ayrıldığını ve başkasıyla evlendiğini aktaran okuyucu, ablasının vefat ettiğini ve annesinin mirası reddettiğini belirterek, annesinin 2'nci evliliğinden çocuklarının mirasçı olduğunu söyledi, ne yapabileceklerini sordu.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, annesinin babasından ayrıldığını ve başkasıyla evlendiğini belirten okuyucu, ablasının vefat ettiğini ve annesinin annelik sorumluluğunu yerine getirmediği inçi mirası reddettiğini aktardı. Veraset ilamında annesinin ikinci evliliğinden olan çocuklarının da mirasçı olduğunu belirtti ve bu durumun doğru olup olmadığını, yanlış ise ne yapabileceklerini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...
***
Doğrusu ilk bakıldığında tuhaf bir durum görülüyor. Okuyucu bu soruyu yöneltmekte haklı, ancak olaya ilişkin açıklama şöyle yapılabilir:
Okuyucunun ablasının hayatını kaybetmesiyle mirasçıları (evlilik ve çocuk yok ise) annesi ve babası oldu. Anne ve baba hayatta değilse de kardeşleri. Anne hayatta, baba hayatta değil ise mirasın yarısı anneye ait olur. Babaya düşen pay kardeşlerin ve aralarında eşit şekilde paylaştırılacak.
***
Bu olayda ise anne mirası kabul etmedi. Bu durumda anne, ‘abladan önce öldü’ gibi görülür, miras buna göre bölüştürülür. Önce hayatını kaybeden anne ya da babanın payı kendi çocuklarının arasında bölüştürülür. İşte anlatılan olayda anne mirası kabul edilmeyince, kızından önce hayatını kaybetmiş gibi görülerek miras paylaştırılacağından, anneye kalacak miras payı çocukları etkiler ve çocukları arasında ikinci evliliğinden doğan çocuk da bulunur. Yani dolaylı bir şekilde mirasçılar arasında bulunur.
Peki, ablanın evli ve çocuklu olması durumunda ne olurdu? Bu durumda mirasın tamamı eşi ve çocuklarının olacaktı. Dolayısıyla birinci derece mirasçılar terekeye sahip olacak ve anne, baba, kardeşler gibi ikinci derece mirasçıların miras payı olmayacaktı.