Miras kalan ev pay sahibinden habersiz satılabilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, dedesi vefat ettikten sonra kardeşinin, dedesinin de payı olan bir evi sattığını belirten okuyucu, olayın üzerinden 20 sene geçtiğini söyledi ve dava açıp açamayacaklarını sordu.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, dedesi vefat ettikten sonra dedesinin kardeşinin, dedesinin de payı olan bir evi sattığını belirten okuyucu, çocukları için gazeteye ‘adresleri bulunamadı’ seklinde ilan verildiğini aktardı. Kendilerinin de bildiği adreslerinin hiç değişmediğini dile getiren okuyucu, olayın üzerinden 20 sene geçtiğini söyledi ve dava açıp açamayacaklarını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...
Okuyucu bu konuda diyor ki dedemin de sahibi olduğu bir evi satışı yapılıyor. Yani durumda bir ortak mülkiyet bulunuyor. Dede hayatını kaybettiğinde hisselerinin sahipleri çocuklar oldu. Yani bu kez amca ve mirasçılar ortak hale geldi. Bu durumda doğrudan doğruya bu evin satışa sunulması ve bütünüyle satılması hukuken mümkün olmaz.
***
Yine okuyucunun sorusunda gazete ilanına da değinilmiş. Demek ki dedenin kardeşi ortaklığın giderilmesi talepli mahkemeye başvuru yapmış ve bir dava açmış. Hissedarlara dava dilekçesi gidecek. Fakat yine anlaşılan o ki taraflara tebligatta bulunulmamış.
Bu durumda ilanen tebligat gerçekleştirilir. İşte okuyucunun dile getirdiği gazete ilanı bu. Yani taraflara tebligat gazete ilanı ile yapılmış. Bu demek oluyor ki gazete ilanıyla tebligatta bulunuldu.
***
Sonuç olarak mahkeme tarafından satış kararı alındı ve ihale yöntemiyle satış yapıldı. Aradan 20 yılı aşkın süre geçmiş. Bu zamandan sonra olayı dava konusu haline getirmek olumlu sonuçlar doğurmayabilir.