28 / 12 / 2024

Miras kalan gayrimenkuldeki hisseler ayrı ayrı satılabilir mi?

Miras kalan gayrimenkuldeki hisseler ayrı ayrı satılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan gayrimenkuldeki hisselerin ayrı ayrı satılıp satılamayacağını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde miras kalan gayrimenkuldeki hisselerin ayrı ayrı satılıp satılamayacağını ve miras kalan gayrimenkulün satışının nasıl yapılacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "6 ay önce dayım vefat etti. Dayımdan 3 parça gayrimenkul, 1 araba ve bir miktar para miras kaldı. Mirasçılardan biri benim. Fakat şu anda ben hastayım. Diğer mirasçılar gayrimenkulleri satıyorlar. Fakat ben yataktan kalkıp evden dışarı çıkıp imza atamadığım için bir tek benim imzam yüzünden gayrimenkullerin satışı yapılamadı. Dayımın anne bir baba ayrı diye bildiğimiz 2 üvey yeğeni, mirasçılık belgesinin iptali davası açtı. Bu arada ben tek hisseyim. Dışarıdan bir alıcı çıkmış. Gayrimenkullerden birinin diğer 19 hissesini alıyor. 1 hisseyi benim üzerimde bırakıp geri kalan hisseleri almak isteyen kişiye satacaklarmış. Bu mümkün mü?" sorusunu yöneltti.

Miras kalan gayrimenkuldeki hisseler ayrı ayrı satılabilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Son günlerde miras konularında verdiğim yanıtlar, mirasla ilgisi olan okuyucularımın çok dikkatini çekmiş olacak ki benzer sorular peş peşe gelmeye başladı. Mesela son günlerde ısrarla okuyucularıma hatırlattığım bir husus, nedense toplumda uygulama yapılıyormuş gibi sorun haline geldi.

Sorun şu; okuyucu ‘bize miras kaldı, diğer mirasçılar hisselerini satıyor’ diyor. Ben de diyorum ki miras, mirasçılara elbirliği mülkiyeti şeklinde kalır. Elbirliği mülkiyetinde, hissedarlar hisselerini satamaz. Satışa konu menkul olsa, hadi teslim ettiler mal gitti diyeyim, hayır sözü edilen gayrimenkul, tapuda tescilli. Böyle bir gayrimenkul hissesi resmi olarak satılamaz.

Şayet gayriresmi olarak sözlü satış yapıldı ise de bu satış geçersizdir. Okuyucumun durumu da budur. Kendisi tüm mirasçılarla birlikte tapudaki satışa katılmadığı sürece veya elbirliği mülkiyeti bir şekilde paylı mülkiyete çevrilmediği müddetçe, okuyucumun katılmadığı bir satış olmaz. Nitekim sorusunun orta yerinde de satışın gerçekleşmediğini söylüyor. İşte doğru olan bu ama devamında 19 hisseyi alan birinin çıktığı ifadesi var ki işleri iyice karıştırıyor.

Miras kalan gayrimenkuldeki hisseler ayrı ayrı satılabilir mi?

***

Veraset ilamının iptalinin davası söz konusu, evet bu mümkün. Veraset ilamı yanlış veya eksik verilmiş olur. Veraset ilamının ikincisi, üçüncüsü vs. olmaz. Bir veraset ilamı var da bunda yanlışlıklar bulunuyorsa, bunun iptaline, yenisinin çıkarılmasına karar verilir.

Bakılan dava budur, mirasçılar ve payları bu davanın sonunda netleşecektir. Okuyucumun mirasçılık durumu bu. Şimdi geleyim sağlık durumuna. Şayet diğer mirasçılarla birlikte hukuki işlemleri benimsiyor ve katılmak istiyor ise bunun için birine ‘düzenleme’ şeklinde vekalet verebilir.

Bunun için noterden, hastalığı nedeni ile vekaletnamenin evde düzenlenmesini talep eder, bir noter yetkilisi eve gelir ve vekaletnameyi düzenler. Vekil kendisi adına hareketle işlemlere katılır.

Eşlerin mirastaki hakları nasıl belirlenir?

Kardeşlerin mirastaki hakkı nasıl belirlenir?


Geri Dön