Bağışlanan maldaki miras hakkı nedir?
Posta yazarı Tamer Heper 'Dedemin ölümünden 2 yıl önce amcam, dedeme ait içinde bizim de yaşadığımız evin de bulunduğu fındık bahçesini kendisine hibe ettirmiş. Bizim bu usulsüz işlemden yeni haberimiz oldu. Dava açabilir miyiz?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper 'Dedemin ölümünden 2 yıl önce amcam, dedeme ait içinde bizim de yaşadığımız evin de bulunduğu fındık bahçesini kendisine hibe ettirmiş. Dedemin 3 çocuğu vardı. Babam ve halam hayatta değil. Bizim bu usulsüz işlemden yeni haberimiz oldu. Bu nedenle bu olayla ilgili dava açabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.
Dedemin ölümünden 2 yıl önce amcam, dedeme ait içinde bizim de yaşadığımız evin de bulunduğu fındık bahçesini kendisine hibe ettirmiş. Dedemin 3 çocuğu vardı. Babam ve halam hayatta değil. Bizim bu usulsüz işlemden yeni haberimiz oldu. Bu nedenle bu olayla ilgili dava açabilir miyiz? Ş.A.
Bir kimse malvarlığını bağışlayacağı zaman, kanuni mirasçılarının saklı payını bertaraf edici mahiyette bağışta bulunamaz. Okuyucumun olayında dede üç çocuğundan birine bağışta bulunmuş. Burada bakılacak iki husus var. Birinci husus, bağış yapılan malvarlığı dedenin tüm malvarlığı olmayabilir.
Bu halde tüm malvarlığı değerleri ölüm tarihi itibarıyla hesaplanacak. Bağış yapılan bölümün değerinin saklı payları da bertaraf edici nitelikte olup olmadığı değerlendirilecek. Şayet diğer evlatların kanuni miras payının yarısı kadar bir değer halen mirasçılara kalabiliyorsa amcadan herhangi bir şey talep edilemeyecek.
***
İkinci husus, dede tüm malvarlığını bağışladıysa saklı paylar da bağışlandığı için tenkis talebi ile dava açılacak ve bağışlanan malvarlığı içinden kanuni miras payının yarısına tekabül eden miktarın, hayatta olan hak sahiplerine aidiyetine karar verilecek. Bir hatırlatma, yukarıdaki hususlar, gayrimenkullerin el değiştirmesinin tapu kayıtlarında bağış olarak görülüyor olması halinde.
Tapu kayıtları incelendiğinde bağış değil de satış yapıldığı görülecek olması halinde durum değişecek. Bu halde önce amcanın bu yerleri satın alma şeklinde değil, bedelsiz aldığı ama tapuda satış gibi gösterdiği ispat edilecek. Sonrasında tapu iptali ile miras paylarının kendi adlarına tescili talep edilecek. Olayın ince noktalarından biri de budur, hatırlatma mecburiyetini hissettim.