28 / 04 / 2024

İntifa hakkı nedir? İntifa hakkı nasıl kazanılır?

İntifa hakkı nedir? İntifa hakkı nasıl kazanılır?

İntifa hakkı hukuki bir terim olup önemli bir anlam taşır. Miras bağlamında kullanılan bu terim mal varlığı sahiplerini ilgilendirir. Peki intifa hakkı nedir, nasıl kazanılır, özellikleri nelerdir? İşte intifa hakkı ile ilgili önemli bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz...



İNTİFA HAKKI NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

İntifa hakkı, bir kişiye belirli bir mal veya mal varlığı üzerinde tam kullanım ve faydalanma yetkisi veren ayni bir haktır. Medeni Kanun'un 794. maddesinde düzenlenen bu hukuki kavram taşınır veya taşınmaz mallar haklar veya genel olarak bir mal varlığı üzerinde kurulabilir. İntifa hakkının temel özelliği belirli bir şeyin çıplak mülkiyetinin asıl sahibinde kalması ve intifa hakkı sahibine bu şeyi kullanma ve bundan yararlanma yetkisi sağlamasıdır.

İntifa hakkı, mülkiyet hakkı sahibinin mülkün kullanım ve yararlanma yetkisini başkasına devrettiği hukuki bir terimdir. Bu sırada mülkiyet hakkı sahibine çıplak mülkiyet hakkı (kuru mülkiyet) kalır. Mülkiyet hakkı sahibi sadece çıplak mülkiyet hakkını üçüncü taraflara devredebilirken kullanım yetkisi intifa hakkı sahibinde kalır.

İntifa hakkı nedir? İntifa hakkı nasıl kazanılır?

İNTİFA HAKKI NASIL KAZANILIR?

İntifa hakkını kazanmak için 3 farklı yöntem vardır. Bu hakkın kazanılması genelde şu yöntemlerle gerçekleşir:

İntifika hakkının sözleşmeyle kurulması: İntifa hakkı, çoğunlukla yazılı sözleşme yoluyla tesis edilen bir mülkiyet hakkıdır. Taşınmaz mallar üzerinde intifa hakkı, resmi bir senet ya da sözleşme düzenlenerek tapu siciline kaydedildiğinde kazanılır. Taşınır mallar üzerinde intifa hakkı ise, sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte kurulur.

İntifika hakkının tek taraflı hukuki işlemle kurulması: İntifa hakkı, hukuki anlamda iki taraflı bir sözleşme veya tek taraflı bir hukuki işlem yoluyla kurulabilen bir hakkı ifade eder. Mirasbırakan, tek taraflı bir hukuki işlem olan vasiyetnameyle mirasçıları veya üçüncü kişileri lehine intifa hakkı kurabilir.

Kanuni intifika hakkı: Kanuni intifa hakkı özel bir hükümle düzenlenmiş olan intifa hakkı türüdür. Bu hakkın en önemli özelliği ilgili taşınmaz üzerindeki kanuni intifa hakkının tapu kütüğüne resmi olarak tescil edilmemiş olmasına rağmen bu hakkın varlığından haberdar olan kişilerin bu hakkı ileri sürebilme yetkisine sahip olmalarıdır.

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı nedir? Ölüm halinde gayrimenkul kime kalır?

Kiracılar buna dikkat edin! Oturduğunuz ev elinizden gidebilir! 


Geri Dön