22 / 12 / 2024

İntifa hakkı nedir? Ölüm halinde gayrimenkul kime kalır?

İntifa hakkı nedir? Ölüm halinde gayrimenkul kime kalır?

"Halk arasında ölene kadar benim öldükten sonra senin" olarak ifade edilen kuru mülkiyet ve intifa hakkında söz konusu gayrimenkul üzerindeki haklar nedir?



Her iki tarafın mirasçılarının gayrimenkulden pay alması söz konusu mu? İntifa hakkı miras yoluyla devam eder mi? İşte bu soruların yanıtları Posta Yazarı Tamer Heper'in kaleme aldığı köşe yazısıyla yanıt buldu. Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper okuyucusundan gelen intifa hakkı ve kuru mülkiyet nedir mirasçıları kimlerdir yönündeki bir soruyu ele aldı. Okuyucusunun, "Ablam tek katlı evini bana bağışlayacak. Ancak bir şartla, kendisi ölene kadar kullanacak; bunun için de ben kendisine intifa hakkını vereceğim. Böyle bir durumda benim ölümüm halinde bu ev tekrar ablama veya onun çocuklarına mı döner, yoksa benim çocuklarıma kalır mı?" sorusunu yanıtlayan Heper, okuyucunun sorusuyla birlikte kuru mülkiyet ve intifa hakkı kavramlarına açıklık getirdi.

Söz konusu okuyucunun sorusunun halk arasındaki ifadesinin ‘Ölene kadar benim, ben öldükten sonra senin’ olarak ifade edilen bir durum olduğunu kaydeden Heper, okuyucunun durumunun kuru mülkiyet olarak adlandırıldığını kaydetti. Okuyucunun malik olduğunu ancak mülkü kullanma veya başka türlü bir yararlanma hakkı olmadığını belirten Heper, mülkü devreden ablanın ise intifa hakkına sahip olduğunu ifade etti. Söz konusu durumda intifa hakkına sahip olan kişinin mülkü ölene kadar kullanma hakkına sahip olduğunu, isterse kendisinin kullanıp isterse kiraya verebileceğini, emlak vergilerini de kendisinin ödeyeceğini ifade eden Heper, her ikisinin de ölümü halinde mülkün kuru mülkiyetin sahibi olan kişinin mirasçılarına geçeceğine dikkat çekti.

Kuru mülkiyete sahip kişinin önce ölmesi halinde intifa hakkı sahibi olan kişinin ölümüne kadar kullanım hakkı devam edecek. Kuru mülkiyet mirasçılara geçecek ancak intifa hakkına sahip kişi öldüğünde bu hak sona ermiş olacak. Heper, "Okuyucumun önce ölümü ile kendisine ait mülkiyet ablaya veya onun mirasçılarına geçmeyecek. Bir gün ablanın ölümü ile, ablaya ait intifa hakkı son bulacak ve bu tarihte hayatta olan kuru mülkiyet sahibi kimseler artık tam malik olacak, yani intifa hakkı ölümle son bulacak, herhangi bir mirasçıya geçmeyecek" ifadesini kullandı.

 


Geri Dön