22 / 11 / 2024
fuzul

Ölüm halinde vergi borcu silinir mi?

Ölüm halinde vergi borcu silinir mi?

Gayrimenkul hukukuna göre vefat eden bir kimsenin, vergi ödevlerinden mirasçıları sorumlu oluyor. Peki, ölüm halinde vergi borcu silinir mi? Ölüm halinde vergi cezaları düşer mi?




Ölüm halinde vergi borcu silinir mi?

Gayrimenkul hukukuna göre vefat eden bir kimsenin, vergi ödevlerinden mirasçıları sorumlu oluyor. Bu husus; Vergi Usul Kanunu'nda mirasçıların sorumluluğu başlığı altında açıklanıyor:


Mirasçıların sorumluluğu: 

Madde 12 –

"Ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer. Ancak, mirasçılardan herbiri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri nispetinde sorumlu olurlar. "


Ölüm halinde sürenin uzaması: 

Madde 16 – (Değişik : 23/6/1982 - 2686/4 md.) 

Vergi kanunlarında hüküm bulunmayan hallerde ölüm dolayısıyla mirasçılara geçen ödevlerin yerine getirilmesinde bildirme ve beyanname verme sürelerine üç ay eklenir. 



Ölüm: 

Madde 164 – Ölüm işi bırakma hükmündedir. Ölüm mükellefin mirası reddetmemiş mirasçıları tarafından vergi dairesine bildirilir. 

 

Mirasçılardan her hangi birinin ölümü bildirmesi diğer mirasçıları bu ödevden kurtarır. 


Ölüm halinde emlak vergisi..

Yukarıda yer alan kanun maddelerinde de görüldüğü üzere, ölen tarafından beyannamesi verilmemiş işlem ve olaylara ilişkin emlak vergisi beyanı, normal beyan sürelerine üç ay eklenerek mirasçılar tarafından yerine getiriliyor.


Bu beyana göre oluşan vergi müteakip yıldan başlayarak mirasçılar tarafından ödenir. Bu ödeme muris adına yapılan tek ve son ödemedir. Kanuna göre ölüm yılını izleyen yıldan itibaren mirasçılar emlak vergisi mükellefi olur.


Buna karşın, cezaların şahsiliği ilkesi doğrultusunda mirasçılar vergi cezalarından sorumlu olmuyor; ölüm halinde vergi cezaları düşüyor.



Emlak vergisi gecikme cezası 2014!



Geri Dön