22 / 12 / 2024

İntifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?

İntifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?

Gayrimenkul sahibi başkası olsa da kullanım hakkının başkasında olması durumuna intifa hakkı deniyor. Peki, intifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?



İntifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?

Gayrimenkul üzerinden yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Gayrimenkul sahibi; mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devrediyor. Bu şekilde, intifa hakkı sahibi; gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip oluyor. Ancak, gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. 


İntifa hakkı ticari faaliyetler için tesis edilebileceği gibi bazen de anne ya da baba gayrimenkulün intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyet hakkını çocuklarına devrediyor. Anne baba; hayatta kaldığı sürece gayrimenkulü diledikleri gibi kullanmakla beraber; vefat halinde miras veya intikal işlemi yapmaya gerek kalmadan gayrimenkul çıplak mülkiyet sahibi çocuğa kalıyor.


Bu hak, bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda ortaya çıkıyor. İntifa hakkı üç şekilde kurulabiliyor;


* Kanundan doğan intifa hakkı,

* Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı,

* Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı.


İntifa hakkı sahibinin ölümü... 

Gerçek kişilerin sahip olduğu intifa hakkı ise intifa hakkı sahibinin ölümü ile son buluyor. Buna göre, intifa hakkı miras olarak bırakılamıyor.


İntifa hakkı nasıl bozulur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön