01 / 05 / 2024

Bağlı konut kredisi nedir? Nasıl alınır?

Bağlı konut kredisi nedir? Nasıl alınır?

Belli konutun satın alınması veya konutun alınması için belli bir satıcı ile sözleşme yapılması şartıyla kredi verilmesine bağlı konut kredisi deniyor. Peki, bağlı konut kredisi nasıl alınır?




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''bağlı konut kredisi'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı... 

 

Bir daire aldım ama müteahhit ile muhtemelen mahkemelik olacağız. Bu konu arkadaşlarla konuşulurken ‘bağlı kredi’ diye bir krediden söz ettiler. Böyle bir kredi türü var mı? Vatandaşa bir yararı olur mu? ● M.B.

 

Evet, ‘bağlı kredi’ diye bir kredi türü var. Vatandaş bir gayrimenkul almak için bankalara müracaat edebilir. Bankalardan kredi talep eder. Banka bu krediyi örneğin ihtiyaç kredisi olarak verir ve kredi sözleşmesinde alacağı bir gayrimenkulden söz etmez. Krediyi alan vatandaş kredi sözleşmesindeki şartlarla bu parayı kullanır.

 

Parayı kullanırken müteahhit ile bir ihtilaf çıkarsa doğal olarak muhatabı müteahhittir. Ancak kullandığı kredinin belli bir gayrimenkulün alımı için kullanıldığı sözleşmede yazılı ise işte buna bağlı kredi denilir.

 

VATANDAŞ İÇİN AVANTAJ 
Bağlı kredilerde, müteahhit ile ortaya çıkacak bir ihtilafta banka da ihtilafa dahil olur. Dolayısı ile bağlı kredi banka için bir risk vatandaş için avantajdır. Böyle kredi kullanımı çoğunlukla, müteahhitlerin belli bankalarla yaptıkları anlaşma sonucu ortaya çıkar. Vatandaş bağlı krediyi bu bankalardan alır.

 

Dolayısı ile kredinin bağlı kredi olup olmadığı kredi sözleşmesinin incelenmesi ile anlaşılır. Sözleşmelerde bankaların aldığı teminattan da söz edilir. Bu teminat büyük çoğunlukla ipotek şeklindedir. Satın alınan dairenin ipotek edilmesi bağlı kredi anlamına gelmez. Bu sadece teminat anlamına gelir.

 


Geri Dön