23 / 11 / 2024

Bahaettin Kabahasanoğlu : Mersin'i inanç turizmi kurtarır!

Bahaettin Kabahasanoğlu : Mersin'i inanç turizmi kurtarır!

Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki turizm sektörünün temsilcileri, Adana Bölgesel Turist Rehberler Odası (ADRO) ve TÜRSAB Adana Bölgesel Yürütme Kurulu’nun (BYK) organize ettiği iftar yemeği ve ardından düzenlenen toplantıda araya geldi.






Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki  turizm sektörünün temsilcileri,  Adana  Bölgesel Turist Rehberler Odası (ADRO)  ve TÜRSAB Adana Bölgesel Yürütme Kurulu’nun (BYK) organize ettiği iftar yemeği  ve ardından düzenlenen toplantıda araya geldi.


Şirin Park Otel de düzenlenen iftarın ev sahipliğini ADRO Başkanı İsa Akdağ ile TÜRSAB Adana BYK Başkanı Murat  Şirin, yaptı. İftara,  Adana  İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Hatay Kültür ve  Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgöz, Mersin Kültür ve Turizm Müdürü  Bahaettin Kabahasanoğlu, Osmaniye Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tapur, TÜRSAB Mersin BYK Başkanı İbrahim Kırmızıer, TÜRSAB Hatay BYK Başkanı E rtuğrul Doğanlılar, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, Adana  Kültür,Eğitim,Sanat ve Turizm Vakfı Başkanı A.Alper Tansel, ADRO  Fahri Başkanı Osman Özbuldu,  Türk Japon Halkları Derneği Başkanı Duran Yergök, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YüksekokuluÖğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz, ADRO Başkan Yardımcısı Hasan Erdoğan katıldı.


İftar yemeğinin ardından, toplantı salonuna  geçen turizmciler. Doğu Akdeniz turizmini tartışarak yapılması gerekenleri konuştular.


ADRO Başkanı İsa Akdağ, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, , sözlerine ‘’bölgesel bilinç ve biz olmalıyız’’ diyerek başladı,


‘’ADRO olarak Doğu Akdeniz bölgesinin bir ili değil, beş ili bizim için aynı önemi taşımakta’’ diyen Akdağ, ‘’Bölgesel Oda olarak Mersin ne ise Hatay O’dur.  Osmaniye ne ise  Kahramanmaraş da bizim için  öyledir’’ dedi. Akdağ, şöyle konuştu:


-‘’BEŞİ BİR ARADA OLMALI’’-


‘’Belki de bu güne kadar, bölge illeri ilk kez bir araya geliyor, bu organizasyona vesile olmaktan mutluluk duyuyoruz. ADRO’nun kuruluş amaçlarından biri de; bölge bütünlüğü, bölgesel destinasyon, tanıtım ve turizm hareketliliği sağlamaktır. Biz bölgenin İllerini tek tek satamayız, Çünkü, tarih, coğrafya, ulaşım ve iklim olarak beş ilimiz bir bütündür.


Bunun için beşi bir arada yani; Doğu Akdeniz Çanağında yer alan illerimiz birlikte hareket etmeli ve tanıtılmalıdır. Bunu başarmak için Doğu Akdeniz Turizm Platformu’nu (DATUP) kurup bu toplantıları gelenekselleştireceğiz. Her üç ayda bir farklı ilde toplanacağız.’’


Adana  Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari de Adana’nın hakkettiği değere ulaşmadığını, turizmde dip yaptığını ifade ederek, ‘’ sektörü canlandırmak için çalışmalara başladık.  World Travel Chanel Tv’yi Adana’ya davet ettik. Bölgeyi Dünya turizmine tanıtmak istiyorsak Adana da bir turizm fuarı düzenlemeliyiz’’ diye konuştu.


-‘’BÖLGEYİ İNANÇ TURİZMİ KURTARIR’’-


Mersin  Kültür ve Turizm Müdürü  Bahaettin Kabahasanoğlu da, sponsor desteğine önem verilmesinin yanında kurumların birlikte çalışması gerektiğini, görsel çalışmalara da ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.


Bölgeyi asıl kurtaracak olanın inanç turizmi olduğunu vurgulayan Karahasanoğlu,  Demre, Meryem Ana ve St. Paul karşılaştırmasını yaparak, Yörük Müzesi çalışmalarının olduğunu, Kızkalesi’nin UNESCO‘ya dahil edilmesi için başvurduklarını ve son olarak bir sonraki Doğu Akdeniz Turizm Platformu Toplantısının Mersin de yapılmasını talep etti.


Osmaniye  Kültür ve Turizm  Müdürü Ahmet Tapur da, fuarlara birlikte katılınması  gerektiğini vurgulayarak, ‘’Fuarlarda ajansların desteği ile bir Kilikya grubu kurulmalı ve birlikte hareket edilmelidir’’ dedi. Tapur, aynı zamanda Bölge illerinde yapılacak etkinliklere bölge illerinin de davet edilmesi gerektiğini vurguladı.


Hatay Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise  konuşmasına jeopark çalışması hakkında bilgi vererek başladı, STK ve yerel yönetimlerin desteğinin önemi, inanç turizmine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Işıkgör, ‘’bölgenin kurtuluşu için ortak bir yol haritası ile ilerlenmeli.  Ayrıca, bir hac yolu çizilmeli’’ dedi.


-‘’ORTAK ÇÖZÜM ARANMALI’’-


TÜRSAB Mersin BYK Başkanı İbrahim Kırmızıer de gerçekçi olunması gerektiğini vurgulayarak, bölgenin çıkış yolunun inanç turizmi olması gerektiğini söyledi, Karatepe’ye vurgu yapan Kırmızıer, Hitit,Yunan ,isimleri ve bölge değerlerine sahip çıkılması gerektiğine, Mersin’in turizmi nasıl kaybettiğini, SEKA nın bölge turizmine zararlarına değindi.


TÜRSAB Hatay BYK Başkanı Ertuğrul Doğanlılar da  2011 Mart ayı itibarı ile Turizm’i kaybettiklerini  belirterek, ‘’Bölge turizmi için olumlu bakmıyorum . Mozaik Müzesi ,Kilise ve Manastırlar kapalı, Bölgede Kongre turizmi  bitme noktasına geldi’’ diye konuştu.


Doç.Dr.M.Cihan Yavuz da, geçmişten bu güne bölgedeki yatak arzı,planlı ilerlemenin önemine değinerek,  konaklama ve gezme aşamasında Adana’nın by-pass geçildiğini, belirli plan ve projelerle bölgesel olarak ortak çözüm aranması gerektiğini vurguladı,


Son olarak söz alan  TÜRSAB Adana  BYK Başkanı Murat  Şirin ise yetkililerden bölgeyi hazırlamalarını isteyerek,  ‘’Yetkililer yöreyi turizme hazırlasınlar, bizlerde pazarlayalım. Sizler elimize materyal verin,satılacak somut veriler verin gerekirse Çorum’da yaptığımız 36 BYK toplantısını burada da yapar bölgeyi satacağımıza hep birlikte söz veririz’’ dedi.


-DATUP İÇİN İSA AKDAĞ’A YETKİ-


Bu arada, toplantıda Doğu Akdeniz Çanağında yer alan illerin birlikte hareket etmeleri için Doğu Akdeniz Turizm Platformu’nun (DATUP) kurulması ve ilki Adana’da gerçekleştirilen bu  toplantıların 3 ayda bir bir kentte yapılması kararlaştırıldı. DATUP’un kurulması için de ADRO Başkanı İsa Akdağ’a yetki verildi. Toplantıya katılanlar, Akdağ’dan platformu biran önce oluşturarak bir sonraki toplantının DATUP’un öncülüğünde yapılmasını  istediler.


-ADRO’YA 3 BOYUTLU RESİMLİ TANITIM KİTABİ HEDİYE EDİLDİ-


Toplantı sırasında Mersin Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, ADRO Başkanı  İsa Akdağ’a, 3 boyutlu sesli ve resimli Mersin tanıtım kitabı hediye etti



Adana Beş Ocak





Geri Dön