Sektörel

Bahar Ilıcak kendi markası Fracassetti'yi yarattı

Rönesans İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'ın kız kardeşi Bahar Ilıcak  kendi markası Fracassetti'yi yarattı

Rönesans İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'ın kız kardeşi Bahar Ilıcak, aile şirketinde çalışmak yerine kendi markası Fracassetti'yi yarattı. Şimdi işi büyütme peşinde

Beymen Seri Sonu mağazasında çalışırken kendi yarattığı 'Fracassetti' isimli İtalyan marka en çok satılan olunca Beymen'den 'Artık bu markayı burada satamazsın' ikazı alan Bahar Ilıcak Beymen'e sırtını dönüp kendi mağazalar zincirinin patronu oldu. Türkiye'nin en zengin 7'nci adamı Rönesans İnşaat'ın sahibi Erman Ilıcak'ın 33 yaşındaki kız kardeşi Bahar Ilıcak, "Ben kendi markamı yaratma yolunda bir adım attım, çok da iyi gidiyor ve artık bundan böyle bütün enerjimi buna vereceğim" diyor. Bahar Ilıcak, aynı zamanda Rusya'dan Hindistan'a kadar birçok ülkede inşaat yatırımları olan 2 milyar dolarlık Rönesans'ın yönetim kurulunda ama kendi mutlu olacağı işi yapmayı kafaya koymuş bir kere. "Ben kendi ayaklarımın üzerinde duracağım" diyerek ideallerinin peşinden koşuyor. Ilıcak'ın kısa hikâyesi şöyle: Nokia'nın insan kaynakları bölümünde iş hayatına atılan, evlendikten sonra iki çocuk doğurup ev kadını olan, eşinden boşanıp iki çocuğunu büyütürken de kendi işini kurmayı kafasına koyan Bahar Ilıcak, ailesinden aldığı sermaye ile Optimum AVM'de Beymen Seri Sonu mağazası açıyor. Mağazadaki ürün yelpazesinin müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap vermediğini tespit edip bu açığı kendi yöntemiyle çözmeye karar veriyor. "Fracassetti" adıyla üretime başlıyor. Ama sadece markanın adı İtalyan değil, üretim de İtalyan. Çünkü Bahar Ilıcak, İtalya'da küçük atölyeler bulup orada İtalyan kalitesiyle üretim yaptırıyor. Bunun karşılığını da alıyor. Mağazada en çok satılan marka oluyor. Bu Beymen'in dikkatinden kaçmıyor ve "Burada artık bu markayı satamazsın" ikazı alıyor. Bahar Ilıcak da işte o noktada kararını veriyor ve Beymen ile iplerini koparıyor. Bahar Ilıcak şimdi iki yıllık bebeği "Fracassetti" yi İstanbul'a getirdi Optimum AVM'den sonra ikincisini Kozzy AVM'de kurtlar sofrasına attı. Hem hazırgiyim hem de lüks ev objeleri satıyor. Ayrıca bir de restoranı var. Mağazaların en önemli kısmını ise antika parçaların sergilendiği köşeler oluşturuyor.

Rönesans'ın olduğu her yerde

Yurtdışı düşünüyor musunuz?
Böyle talepler geliyor bize. Yurtdışını uzun vadede düşünüyorum. Bence orada iş yapar. Biz Rönesans'ın olduğu her yerde olmak istiyoruz. Ben hayal ettim ve ortaya böyle bir şey çıkardım. Bu işte biraz da yaratıcılık lazım. Her gün yeni yerler açılıyor ama hepsi birbirinin aynısı...

'Ailem her zaman destek veriyor'

Ailenizin, özellikle ağabeyinizin işinizle ilgili düşüncesi nedir?
Hep destek tam destek. Hayatımın hiçbir döneminde onların desteğini kaybettiğim olmadı. Onlara uymayan kararlar da aldım ama hep arkamda durdular. Bu iş yapılırken de ağabeyim her türlü maddi desteği verdi. Beni yapabileceğime yüreklendirdi. Annem üstümden bütün yükümü aldı. Babam hep doğru yolu gösterdi. Ben onun dediği yoldan giderim. Kızkardeşim de her zaman destek oldu.

Soluğu bit pazarında alırdım

Buradaki konsept nasıl aklınıza geldi?
Benim üniversiteden beri kaçıp soluk aldığım yerler bit pazarları olurdu. Eskiye hep tutkum vardır. Yurtdışına gittiğimde de Louis Vuitton, Prada, Gucci dolaşacağıma, bit pazarları ve antikacıları dolaşıyorum. Onun dışında lezzet peşinde koşan biriyim. Gelip bana biri desin ki Diyarbakır'da biri baklavayı iyi yapıyor. Ben oraya giderim. Ne yol gözümde büyür ne de masrafı. Bütün sevdiğim işleri aynı dükkanda topladım. Burada biraz büyük oynadık.

'AVM'de en güzel yeri ilk önce bana veriyorlar'

Aile AVM'leri sularında dolaşıyorsunuz...
Buralar daha güvenli, o yüzden burada olmayı tercih ediyorum. Bir de rakip AVM'lere gitmek şık olmayacaktı. Belki bir cadde mağazası olabilir. Bu işte ön planda olan, bu işi başarmak. O yüzden çok düşük kâr marjlarıyla iş yapıyoruz. İtalya'da ürün yaptırıp ufak kâr marjlarıyla satmak biraz işin hamallık kısmı. Caddede çok yüksek kiralar verebilir miyiz bilmiyorum. Burada baş edebiliyoruz.

Size ayrıcalık tanınıyor mu?
Kiramı düzenli bir şekilde ödüyorum. Bana yapılan ayrıcalıkların en güzel yanı, yerleri önce bana teklif ediyorlar. Bana bir kere böyle bir şans tanındı. Eğer Ankara'da ben bu işte başarılı olmasaydım, bana bu şans verilmezdi. İyi bir tüccar olmaya çalışıyorum. Bu zaten bizim aile geleneğimizdir. Tüccar bir aileyiz. Dedemden gelen bir şey bu...

Kapalıçarşı'da bir ustam var

Peki Lale-i Bahar'ı anlatır mısınız?
Yıllardır Kapalıçarşı'ya gidip geldiğim için oluşan dostluklarım vardı. Orada çok değerli bir ustam var. Eski parçaları cilalıyor, kaplamasını yeniliyor. Bu gün öyle bir şey yaptıramazsınız. Öyle bir usta kalmadı. Bir bölüm oluşturalım satılmasa bile göze hitap etsin diye düşündüm. Ben topladım o topladı sonra bir koleksiyon oluştu.
Kendi başıma karar almayı seviyorum. Her zaman aldığım kararlar doğru olmayabilir ama aldığım kararlardan pişman değilim.
SİNAN ÖZEDİNCİK/Sabah