Sektörel

Bahar Uzun: Faiz dalgalanmalarında ilk şok atlatılmak üzere!

Türkiye’nin son aylarda yaşadığı siyasi kriz ve seçim atmosferi döviz kurlarında olduğu gibi faizlerde de belirsizliklere yol açıyor. Emlak sektörü ve konut alma planları yapanlar bu belirsizliklerden ciddi derecede etkileniyorlar.

Türkiye faiz ve döviz kurlarının uzun süredir sabit çizgide kalmasına tam alışmak üzereyken son aylarda yaşanan politik krizlerle yine nostaljik günler yaşamaya başladı. Kurlarla ve faiz rakamları ile yatıp kalkmaya başladık ve bir çok sektör bu durumdan etkileniyor. Konut ve emlak sektörü de bu etkilenmeyi en şiddetli yaşayan sektörlerde biri oldu. 


İlk Şok Atlatılmak Üzere

Yükselen faizlerin emlak satın almada tüketicileri tedirgin ettiğini belirten Nanda Yapı Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Bahar UZUN, ilk şokun atlatılmak üzere olduğunu belirtti. Ekonomide ani değişikliklerin bir süre sonra kendi düzenini kurduğunu anlatan Uzun, şöyle devam etti: “Yüksek enflasyonları, devalüasyonları çokça yaşamış bir ülke olarak bu konularda ne kadar tecrübeli olsak da dengelerin ani değişimi sokaktaki simitçiyi bile etkiliyor. İthal ürünlere zam yapma sıkıntısı tüm piyasaları zam yapmaya zorluyor.  Zincirleme reaksiyon ve Merkez Bankası gibi kurumların müdahaleleri sonucu gerçekleşen direnişler neticesinde bir orta yol bulunuyor. Fakat “ya artarsa, ya düşerse” şüpheleri piyasalardaki dengeleri bozmaya yetiyor.”


Konut Alımı İçin Beklemek mi Gerekiyor?

Faiz oranlarının düşme beklentisinin emlak sektörünü henüz olumsuz etkilemediğinin altını çizen Bahar Uzun, konut kredilerinde ve konut satışlarında kendilerine yansıyan olumsuz bir durum olmadığını ifade etti. Kısa vadede faizlerin düşmesinin mümkün görünmediğini vurgulayan Uzun; “Piyasalarda yeni düzen oturmak üzere. Son aylarda yaşadığımız değişimler başladığı gibi aniden eski haline gelmeyecektir. Belki önümüzdeki birkaç yıl faizlerin, dövizin 6 ay öncesine dönmesini göremeyeceğiz. Bu yüzden emlak yatırımları, alımları için çok fazla beklemeye gerek olmadığını düşünüyorum. Nasıl ki geçtiğimiz yıl düşen altın fiyatları konusunda daha da düşüş beklenirken aksine yükseliş oldu, faizlerde de düşme beklentisi bu şekilde olacaktır” şeklinde devam etti.