28 / 11 / 2024

Bahçeler akıllı sulamaya emanet!

Bahçeler akıllı sulamaya emanet!

Tatile gidenler, ev, teras, balkon ve bahçelerindeki bitki ve çiçeklerini akıllı sulama sistemine emanet ediyor




Her bitkiye istendiği kadar su verilmesini Sağlayan bu sistem, emeklerin boşa gitmesini de önlüyor. Sulama bilgisayarları sayesinde ev sahibi tatildeyken bile bitkileri dilediği şekilde sulanabiliyor. Sulama günleri ve süresi önceden belirlenebiliyor.

Aylardır hayal ettiğiniz tatil dönemi geldi ve nihayet uzun bir tatile çıkıyorsunuz. Ama kara kara gözünüz gibi baktığınız bitki, çiçek ve çimlerinizi kime emanet edeceğinizi düşünüyorsunuz. Yaz aylarıyla beraber daha fazla nem kaybeden bitki ve çiçekleri, döndüğünüzde kurumuş bulmak istemiyorsunuz. Gelişen teknoloji bunun da çaresini bulmuş. Bahçe malzemesi firmalarının sattıkları akıllı sulama sistemleriyle tatile çıkanların aklı çiçeklerinde kalmıyor. Su damlatma aparatları otomatik sulamayı sağlayan sistemlerden sadece biri. Her bitkiye ihtiyaç duyduğu kadar su verilmesini sağlıyor. Üstelik bilgisayarlı zamanlayıcıya bağlanabilen bu sistemde sulama zamanlaması da gerektiği gibi ayarlanabiliyor.

SU HAYATTIR
Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi Türkiye'de tüketicilerin bahçeleri için giderek daha çok teknolojiye başvurduklarını anlatıyor: "Otomatik hortum sarma, metal uçlu hortum tabancaları, fıskiyeler, tabanlı fıskiyeler, tekerlekli hortum toplama makineleri sulama sektöründeki ürünlerden yalnızca birkaçı. İnsanlar, uzun soluklu bir tatile gittiklerinde ya da kısa süreli bir gezintiye çıktıklarında bile bu ürün gruplarından yararlanıyor. Bahçemizi eşe dosta emanet etmek elbette geleneksel ve doğru bir yöntem, ancak teknolojinin geliştiği ve bu gelişimin bahçe sektörüne de yansıdığı bir gerçek."

Bahçeler, yaşayan ve sürekli bakım isteyen canlı ortamlar. Bu nedenle bahçe bakımı her mevsim önemli. Yaz mevsiminde ise bahçeler için sulamanın önemi artıyor. Eskenazi, tatile gidenlerin bahçeleriyle ilgili çözümleri konusunda ı şunları söylüyor: "Tatile çıkanların bahçelerini en temel gereksinimi olan sudan mahrum bırakmamaları gerekiyor. Bunu sağlayan pek çok ürün var. Elektronik sulama zamanlayıcısı bunlardan biri. Tek yapılması gereken gün içinde yapılması istenen sulama sayısını belirtmek. Gün içinde iki kere sulama yapabiliyor. Sulama zamanlan haftanın her günü için programlanabiliyor."

BİLGİSAYARA EMANET
Gardena-Dost Genel Müdürü Mine Salan Özkaya da, yaz mevsiminin önceki aylarda bahçeye verilen tüm emeğin karşılığının alınacağı bir mevsim olduğunu hatırlatıyor. Çimler uzamış, meyveler olgunlaşmış ve çiçekler mis gibi kokacak aşamaya gelmiş oluyor. Tatile çıkıldığı için bütün bu emeklerin boşa gitmesini ise kimse istemiyor. Özkaya, yazın ve tatile gidince ev, balkon, teras ve bahçede ekili her türlü bitişinin su ihtiyacım karşılamak çok önemli hale geldiğini söylüyor. Sulama bilgisayarları sayesinde ev sahibi tatildeyken bile bitkileri dilediği şekilde sulanabiliyor. Sulama bilgisayarlarının gelişmiş teknik özellikleri sayesinde sulama süresi 1 dakikadan, 9 saat 59 dakikaya kadar ayarlanabiliyor. Sulama günleri de önceden belirlenebiliyor. Özkaya göre, burada önemli olan, doğru bilgisayar, doğru sulama aparatlarıyla kullanmak. Ev balkon ve teraslar için sulama başlıkları tercih edilirken, bahçeler için, bahçenin büyüklüğüne ve sulanacak alanın şekline uygun sulama fıskiyesi kullanılıyor. Çiçek tartılan için ise terleme hortumlan çok iyi sonuç veriyor. Özkaya, "Uygun sulama aparatım seçerek herkes sulama sorununu kolayca çözüp, gözü arkada kalmadan tatile çıkabiliyor" diyor. Ama yeterli su basıncını da göz önünde bulundurmayı unutmamak gerekiyor.

Hayvanlara gösterilen itina bahçenize de gösterilmeli

Tatile gidenlerin ev hayvanlarını ya yanlan aldıklarım ya da bir arkadaşlarına teslim ettiklerim söyleyen Kemal Eskenazi, "Bahçelerimize de aynı hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Bahçelerimizin de canlı olduklarım unutmamak gerekiyor. Bu dönemde beslenme bakımlarım yapılması şart. Özellikle sulama ve gerekli besin takviyelerine ihtiyaa olan bitkilerin bakımım aksatmamak çok önemü. Yine aynı şekilde, yabani otlar, sıcaklar nedeni ile kuruyan dallar ve yapraklardan da bitki ve çiçeklerimizi kurtarmamız gerekiyor" diyor.

Yazın sulamayı günlük yapın

Mine Salari Ozkaya, yazm bahçe, çiçek ve bitki bakımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
aylarda gübreleme de yapılabilir.

► Haziran ayında sıcaklığın iyice artması yüzünden sulama günlük olarak yapılmalı.
► Gün içinde güneş ışığı etkisinin en az olduğu saatlerde sabah 5-8 ya da akşam üzeri 18-21 saatleri arasında yapılmasına dikkat edilmeli. Temmuz ve ağustos aylarında biçmeye ve sulamaya devam edilmeli.
► Daha önce ahır gübresi serilmemişse ve yeterli su var ise bu aylarda gübreleme de yapılabilir.
► Eğer çim alanlar o güne kadar ihmal edilmişse ve sararmalar oluşmuşsa ağustos ayında çimler kısa kesilmeli ve sulamaya devam edilmeli.
Hanife Baş/Hürriyet Emlak


Geri Dön