08 / 11 / 2024

Bahçeşehir Göleti'nde yapılaşma tartışmasına son nokta!

Bahçeşehir Göleti'nde yapılaşma tartışmasına son nokta!

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Bahçeşehir Göleti’yle ilgili tartışmalara cevap verdi. Uysal, ‘Gölete beton atmak için kafayı sıyırmak gerek. Kafayı sıyırmadım, Gölet alanında dokuyu bozan bir müdahale yok'' diye konuştu.




Habertürk Gazetesi yazarı olan Esra Boğazlıyan, Gölet Genişletme Projesi ile ile ilgili Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile konuştu. İşte Boğazlıyan'ın o yazısı...


Bahçeşehir Göleti, tam iki yıldır tartışılıyor malum... Başakşehir Belediyesi’nin 2015’te başlattığı ‘Gölet Genişletme Projesi’ çevre sakinlerinin tepkisini çekmiş, ortalık karışmıştı hatırlarsanız. ‘Yeşil alanların betonlaştırılmasını istemiyoruz’ diyen Bahçeşehirliler, projeyi yargıya taşırken Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’la röportaj yapmış ve ‘Gölet’i betonlaştırıyor musunuz?’ diye sormuştum. Başkan Uysal da ‘Gölet’e beton atmak için kafayı sıyırmış olmak gerek. Bu projenin mevcut gölet alanıyla ilgisi yok. Yaklaşık bir kilometre ötedeki atıl alanı halkın kullanımına açmak için bir proje geliştirdik. Ağaç kesmiyoruz, yeşili katletmiyoruz’ demişti. Fakat Başkan’ın açıklamaları Bahçeşehirlileri sakinleştirmeye yetmedi, konu yargıya taşındı.


‘DOKU BOZULMUYOR’


Geçen sürede çeşitli yargı kararları alındı. En son Danıştay’ın ‘yürütmeyi durdurma’ kararı gündeme geldi. Birkaç gün sonra ise yerel mahkemeden ‘ısrar kararı’ çıktı. Başakşehir Belediyesi proje çalışmalarına devam ederken, projeye karşı çıkanlar ise çalışmanın durdurulması gerektiğine dair açıklamalar yaptı. Yani küllenen Gölet vakası yeniden alevlenmişken bu kez de mevcut Gölet alanındaki tek katlı Ali Baba adlı çay bahçesinin restorana dönüştürülmesi ve bir beton yapının yükselmesi yeni bir kriz çıkardı. Bu sayfaların takipçileri, geçen hafta boyunca Bahçeşehir’deki bu iki gelişmeyi bu köşeden tüm detaylarıyla öğrendi. Dedim ya, geçen hafta Bahçeşehirlilerin eleştirilerini ayrıntılarıyla dile getirdim. Bu şikayetlerin üzerine ise Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal itirazlara cevap vermek istedi. Başkan Uysal’la Gölet’te buluştuk, her iki konuya dair de kafalardaki soruları kendisine sordum...


Sorularıma ‘Çay bahçesinin yerine neden beton bina yapılıyor?’ diye başladım, Başkan Uysal da “İki yıl önce size buraya beton atmak için kafayı sıyırmış olmak gerek demiştim. Kafayı sıyırmadım. Gölet’in dokusunu bozacak herhangi bir adım söz konusu değil” diyerek söze başladı ve şu günlerde çok tartışılan çay bahçesi inşaatıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:


‘İMAR HAKKINI BİR SANTİM GEÇEMEZ’


“Ali Baba’nın kiracısı değişti. Yeni alan şahıs çay bahçesinin bulunduğu yer mezbelelik olduğu için yıkıp yeniden yapmak istedi. Aynı imar haklarıyla tekrar yaptı. Eskiden tek katlıydı. Yine tek katlı olacak. İmar hakkı 6 metre 50 santim yüksekliğinde ve bir santim bile aşması mümkün değil. İki kat söz konusu değil. Terasa çıkan bir merpen var, dışarıdan görünen kısım o merpen boşluğu.” Başkan Uysal’a ‘İyi de neden beton?’ diye de sordum. “Beton yapar, demir yapar. Gölet içinde birçok yapı beton zaten. Projenin sonunda eski dokuyu korumakla mükellefiz. Cephesi aynı kalacak. Eski hali 5 küsur metreydi yanlış hatırlamıyorsam ama plandaki hakkı 6 metre 50 santim. Yine tek kat olmak koşuluyla. Cephe malzemesiyle her şeyiyle aynı olacak. Sadece taşıma sistemi çelik yerine betonarme olacak. Ahşap görünümlü olacak. Eskisi zaten ahşap değil alüminyumdu.”


‘BENİ DİNLEYEN KİM, BETONA KONUŞUYORUM’


‘Madem değişen bir şey yok, neden bu kadar itiraz var bu çalışmaya?’ soruma ise şu yanıtı verdi Başkan Uysal: “Ali Baba’nın eski halini düzeltelim başkanım diyen de bir sürü insan vardı. Çalıştıran adam da perişan haldeydi ve zarar ediyordu. Para kazanmadıkça nezih olmaktan uzaklaşan bir mekân haline gelmişti. Biz kimseye iltimas geçmiyoruz. İmar mevzuatına uygun, kendi imar hakkını kullanarak yeniden yapmak isteyince biz de tamam dedik. Yapma desek yine yapar zaten. Gölet çevresindeki 4 işletmenin inşaatına daha önce müdahale ettim, birini de imar hakkını ihlal ettirdiği için yıktırdım. Ali Baba’nın pejmürde halini düzeltmek Gölet’e katkıda bulunmak demektir. İlave yok, mevzuata aykırı bir durum yok. Buraya itiraz edenler beni dinlemiyor ki bu gerçekleri anlatayım, betona konuşuyoruz.”


‘DURDURMA KARARI DEĞIL’


Gelelim Gölet Genişletme Projesi’ne... ‘Önce Danıştay’ın durdurma, sonra yerel mahkemenin ısrar kararı, ne olacak orada, inşaat duruyor mu?’ soruma cevabı şu oldu Uysal’ın: “Orada imar planı tadilatı yapmayacağız. 1985 yılındaki plana göre 0,5 yapılaşma hakkını satıyoruz, bu bizim hakkımız. İhale ile ilgili meclis kararımızı iptal etmek için dava açtılar. İdare Mahkemesi karar doğru dedi. Danıştay’a itiraz ettiler. Danıştay burada durdurma kararı verdi ve dedi ki belediye başkanına verilen yetkinin sınırları net değil. Burada biz dere ıslahı yapıyoruz, 0,5 hakla 13 bin metrekare inşaat yapıyoruz, kenarlarını rekreasyon alanı düzenlemesi yapıyoruz. 13 bin metrekarelik alanda restoran, kafe gibi günlük ihtiyaçlara yönelik yerler olacak. Her şey net aslında. Buna rağmen Danıştay net değil diyerek mahkeme kararını bozdu. Bu karar inşaatın durmasıyla ilgili alakalı bir karar değil, bizim yetkimizle ilgili bir karar. Benim mantığıma göre Gölet’i en iyi koruyacak proje bu. Bundan daha iyi bir formül varsa çalışalım, öyle yapalım. Yeni rekreasyon alanından bahsediyorum. Ben net olduğuna inanıyorum. İdare Mahkemesi’ne gidip söyleyeceğim ve bunu evraklarla yapacağım. Belki o zaman lehimize döner. Yerel mahkeme ‘Burada Danıştay’ın dediği gibi yetki karmaşası yok, işler devam edebilir’ dedi. Şimdi son nokta Danıştay İdare Genel Kurulu. Orada değerlendirilecek.”




Esra BOĞAZLIYAN/Habertürk


Geri Dön