02 / 05 / 2024

Bahçeşehirliler göletin satılmasını istemiyor!

Bahçeşehirliler göletin satılmasını istemiyor!

Bahçeşehir Göleti 35 milyon TL+KDV bedelle ihaleye çıkarıldı. Bahçeşehir'de Veli Insiyatifi ile başlayan ve yaşadığı kente olan sorumluluğu hissedenlerin biraraya geldigi Bahçeşehir Gölet Platformu göletin satışına karşı çıktı...




Başakşehir Belediyesi Mart ayı meclis toplantısında 7 madde görüşülmüştü. Görüşülen maddelerden en önemlisi ise Bahçeşehir Gölet alanının genişletilip rekreasyon alanı olarak Bahçeşehirli’nin kullanılmasına sunulması ile ilgili maddeydi.


Bahçeşehir Gölet rekreasyon projesinin ilk etabı Belediye Meclisinden geçti ve Bahçeşehir için büyük değişim başladı. Toplam 229 bin 798 metrekare yüzölçümüne sahip Bahçeşehir Göleti 35 milyon TL+KDV bedelle ihaleye çıkarıldı. 


Bahçeşehir'de Veli İnisiyatifi ile başlayan ve yaşadığı kente olan sorumluluğu hisseden vatandaşların biraraya gelerek kurduğu Bahçeşehir Gölet Platformu göletin satılmasına karşı çıkıyor. 


Bahçeşehir Göleti'nin satılması ile ilgili açıklama yapan Bahçeşehir Gölet Platformu yaptığı açıklamada  "9 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ve 22 Nisan 2015 tarihinde de ihalesi yapılacak olan gölet satışının Bahçeşehir Gölet Park’ın yok olmasına neden olacağını düşünmekteyiz" dedi. Bahçeşehir Gölet Platformu gölete özel bir platform kurarak konunun ciddiyetini herkese anlatmayı hedefliyor.


İşte Bahçeşehir Gölet Platformu'nun o açıklaması:

Bahçeşehir Gölet Park, Bahçeşehir’in en değerli alanı ve bölge halkının rahat bir nefes aldığı yerdir. Bahçeşehir’lilerin çoğu, Gölet Park’ın cazibesine kapılarak Bahçeşehir’e yerleşmişlerdir. Uluslararası Habitat ödüllü Bahçeşehir sınırları içerisinde yer alan Gölet Park, başta Bahçeşehir’lilerin olmak üzere, çevre ilçe halklarının sürekli ziyaret ettiği, spor yaptığı, sosyalleştiği, günübirlik, gezme ve dinlenme ihtiyaçlarını karşıladığı bir bölgedir.


Başakşehir Belediyesi tarafından bilboardlara asılan ilanlardan ve Belediye Başkanımızın yaptığı açıklamalardan, Gölet Park’ın iki kat büyüyeceği müjdesini almış olmamıza rağmen, mülkiyeti Belediyemize ait olan 1/1000 ölçekli imar planında; “gölet, spor, turizm ve rekreasyon” alanında kalan 607 ada 2-5-6-8-9 ve 10 sayılı parsellerde %5 imar hakkı kullanılarak yapılacak taşınmazların, rekreasyon ve dere ıslahı projesi kapsamında, hasılat paylaşımı yöntemi ile satılarak değerlendirilmesi ve bu hususta protokol imzalamak ve uygulamak üzere Belediye Başkanımız sn. Mevlüt Uysal’a yetki verilmesi yönünde Belediye Meclisinin oy çokluğu ile aldığı karar doğrultusunda, 9 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ve 22 Nisan 2015 tarihinde de ihalesi yapılacak olan gölet satışının Bahçeşehir Gölet Park’ın yok olmasına neden olacağını düşünmekteyiz.


Gölet parkın içerisindeki ve çevresindeki mevcut alışveriş merkezlerine, kafeteryalara ve restoranlara ilave olarak, %5 imar hakkına karşılık 11.500 m2 alan daha kafeterya, restoran ve dükkan gibi turizm alanları kapsamında yapılarak ticari alanların artmasına yol açacaktır.


Satışa konu olan bölgede yer alan 607/2-5-6-8-9 parseller, mevcut Gölet olarak kullandığımız tören alanı, gölet ve çevresindeki yeşil alan ve yürüyüş yollarını kapsamaktadır.

Belediyemizin satın aldığı bölüm sadece 607/10 nolu parsel olup; Gölet'i büyütmek amacıyla satın alınan bu parselle beraber, mevcut göletin içindeki diğer parsellerin de satışının gerçekleşeceği, bu ihale ile birlikte ortaya çıkmıştır.


Bu satışın gerçekleşmesi Gölet’in yok olmasına sebep olabilecektir.

Belediyemiz tarafından, Gölet bölgesinin 3. şahıslara satılması, Gölet'in kamusal özelliklerini yok edecektir. Alıcı firma, mülkiyeti kendisine ait olacak olan bu alanlarda Belediye ile anlaşarak bir proje yapacaktır. Yapılacak proje, hasılat paylaşımı karşılığı olduğundan yatırımcının kar etmesini amaçlayacaktır. Alınan bu karar, Gölet bölgesinde Gölet’i satan, satın alan, inşaatı yapan, mülk edinen ve kiracılardan meydana gelecek yeni bir sektörün oluşmasına yol açacaktır. 

Gölet alanına, ihale sonucu, yatırım yapacak olan firmanın yatırımlarının daha da karlı olabilmesi için atabilecekleri adımlar ve Gölet Parkı'ı bekleyen olası riskler aşağıdaki gibidir;

1. Belediye tarafından hazırlanmış kesin bir Gölet projesinin olmadığı görülmektedir. Sanal bir proje varsa bile, kimse tarafından bilinmemektedir. Satış sonrası ortaya çıkacak olan proje, ihaleyi alan firmanın ticari menfaatleri doğrultusunda şekillenebilecektir.

2. Gölet alanının hasılat paylaşımı karşılığı 3. şahıslara satılması, mülkiyet haklarının el değiştirmesine neden olacağından, ileride bu alanların tekrar kamuya dönüştürülmesini imkansız hale getirecektir. Böylece, hak arama kanallarından biri olan hukuk yolu da şimdiden kapanmış olacaktır.

3. Bahçeşehir projesi kendine özgü ödüllü bir kent projesidir. Bugün % 5 olarak imara açılan alanın, gelecekte alınabilecek bir kararla daha da büyütülmesine neden olabilecektir. Bunun sonucunda Bahçeşehir'e ruhunu veren Gölet alanın yok olmasına yol açacaktır.

4. Kara yolu, yaya yolu ve otopark gibi mevcut şehir alt yapıları şu anda bile ihtiyacı karşılayamamaktadır. Yeni ticari bölgelerin de eklenmesiyle birlikte insan ve araç yoğunluğu daha da artacak ve şehir yaşanılamaz bir hale gelecektir.

Ne yapılabilir?

Bizler, Belediyemizce Gölet Park’ın büyütülmesi ve güzelleştirilmesine yönelik finansman sağlanması gerekçesiyle, Gölet’in, Belediyemiz tarafından satılmasının kamu yararına olmadığını ve satışa karşı olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Gölet ile birlikte vadinin mümkün olduğunca doğal ve yeşil bir park olarak; bisiklet ve yürüyüş yolları, spor- fitness ve dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, engelliler, yaşlılar ve gençler için sosyal alanlar şeklinde düzenlenmesini ve büyümenin de bu şekilde kamusal alanlar olarak geçekleşmesini talep ediyoruz. Bunlar toplumun sağlıklı ve mutlu yaşaması açısından gerekli olan en temel ihtiyaçlardır.

Göletin mevcut fiiliyatta kullanılan alanı, 607 ada 2,6,7,8,9 parsellerin bulunduğu alanlardır. Gölet Park alanı rekreasyon alanı olarak bölge halkına mal olmuştur. Bu alanların bu haliyle, değiştirilmeden, uluslararası ödülüne layık olarak gerek milli park konumunda, gerekse sit alanı konumunda olduğu gibi korunması; Bahçeşehir Gölet Park’ın büyütülmesi uygulamasının ise 607/10 parselin (Belediyemizce satın alınan) ağaçlandırılarak, yürüyüş yolları, bisiklet yolları gibi rekreatif düzenlemeler ile birlikte Gölet Park’ın mevcut haliyle birleştirilmesini; Gölet Alanı’nın büyütülmesi projesinin ise vadinin Boğazköy yerleşkesi yönünde düzenlenmesini talep etmekteyiz. 

Sayın Belediye Başkanımız ve değerli meclis üyeleri, hangi gerekçe ile olursa olsun yapılmak istenen proje, yeni bir ticari alan yaratma projesidir. Bu projenin hiç kimseye faydası olmayacaktır. Bu nedenle bu satış ihalesinin acilen iptal edilerek yanlıştan dönülmesini sizlerden talep etmekteyiz.

Bizler bu bölgede yaşayan, yaşadığımız şehre ve çevreye duyarlı, hiçbir siyasi görüşü temsil etmeyen yurttaşlar olarak görüşlerimizi sizlerle paylaşmak amacıyla platform çatısı altında bir araya geldik. Amacımız metnimizde belirttiğimiz gibi Gölet Park’ın büyütülmesi adına mevcutta kullandığımız alanların satılmaması, hiçbir şekilde satışa konu olmaması, kamunun kullanımında kalmasıdır.

Not: Taralı alanların tamamının satılması planlanıyor.


Bahçeşehirliler göletin satılmasını istemiyor!



Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com




Geri Dön