04 / 05 / 2024

Bahreyn'de inşaat hacmi artıyor

Bahreyn'de inşaat hacmi artıyor

Asya'da Basra Körfezinde bulunan ve 36 adadan oluşan 1 milyon nüfuslu Bahreyn, yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyor.



Bahreyn'de halkın yüzde 70'i yabancı, yüzde 30'u yerli Arap. Yabancılar arasında, sırasıyla Hint, Pakistan, Afganistan, Amerikalı, İngiliz ve Uzak Doğulular ağırlıkta. Az sayıda Türk ve Avrupalının da yaşadığı ülkede Türkler, daha çok restoran işletmeciliği ve inşaat sektöründe ön plana çıkıyor. Ekonomiye katkıları açısından ABD ve İngiltere vatandaşları ön planda. Bu iki ülke vatandaşları, yüksek teknoloji gerektiren bankacılık ve inşaat sektöründe söz sahibi. Hintli, Pakistanlı ve Afganlılar, işçi olarak çalışıyor. Türkiye'de tasarım ve mimari işlerle uğraşan Hüseyin Deniz Mistepe de Bahreyn'de az sayıdaki Türk iş adamlarından biri.

"Dubai'ye giderken Bahreyn'i keşfettik"

Mistepe, yönlerini yüksek oranda inşaat işlerinin olduğu Dubai'ye çevirdiklerini belirterek, "Dubai'ye giderken Bahreyn'e uğrayalım dedik. Gördük ki burası girişim yapmak açısından Dubai'den daha bakir bir ülke. O nedenle Bahreyn'e adım attık" dedi. Burada iç-dış mimari işleri yaptıklarını anlatan Mistepe, "Büyük bir klinik yaptık. İç-dış mimari, dış cephe ses ve ısı yalıtımı işleriyle uğraşıyoruz" diye konuştu. Mistepe, ülkedeki yatırım fırsatları konusunda şunları kaydetti:
"Türk müteahhitler için cazip bir ortam var. İnşaat sektörünü ilgilendiren her konuda yatırım yapılabilir. İnşaattan malzeme üretimi ve satımına kadar. İkinci cazip sektör, yiyecek sektörü. Bir ürünü satmak ya da Türk restoranları açmak şeklinde de olabilir. Tıbbi malzeme sektöründe de yatırım imkanı var." Mistepe, Bahreyn'de gelecek 5 yıl içindeki inşaat hacminin 200-250 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini söyledi.

"Ekonomi petrole değil, off shore bankacılığa dayalı"

Bahreyn'de ekonominin, yaygın kanaatin aksine petrole değil, "off shore bankacılığa" dayalı bulunduğuna dikkati çeken Mistepe, şu tespitleri yaptı: "ABD, İngiltere ve İsviçre menşeli off shore bankaları piyasanın hakimi durumda. Finansal kriz ABD'de patlak verdiği için, buradaki bütün Amerikan bankaları krizden aynı şekilde etkilendi. Aynı krizin tetiklediği Avrupa
bankalarının burayı da tetiklediği belirtiliyor. Finansal kriz, yerel halkı çok fazla etkilemedi. Kriz, büyük projelere yansıdı. Buradaki birçok gökdelen, yapay ada vesaire projeler şu anda durdurulmuş bulunuyor."

Geri Dön