03 / 05 / 2024

Bahreynlilere satış yapmak için bilinmesi gerekenler!

 Bahreynlilere satış yapmak için bilinmesi gerekenler!

Arapça’da ‘iki deniz’ anlamına gelen Bahreyn, Körfez ülkeleri içerisinde en fakir olanı ve petrolü en az olanıdır. Tarihin en eski çağlarından beri ticaret merkezi olan Bahreyn, özellikle Beyrut’un 1980’lerdeki etkisini kaybetmesinden sonra Ortadoğu’nun




Arapça’da ‘iki deniz’ anlamına gelen Bahreyn,  Körfez ülkeleri içerisinde en fakir olanı ve petrolü en az olanıdır. Tarihin en eski çağlarından beri ticaret merkezi olan Bahreyn, özellikle Beyrut’un 1980’lerdeki etkisini kaybetmesinden sonra Ortadoğu’nun finans merkezi olmuş… Petrol ve doğalgaz rezervlerinin sınırlı olması nedeniyle kamu sektörü diğer körfez ülkeleri gibi büyük değildir. 


Bahreyn, Basra Körfezinin batısında irili ufaklı 33 adadan oluşan bir takımada ülkesidir. Kişi başına milli geliri yaklaşık 27 bin dolar civarında ve yüzölçümü 178 km2’dir.  1971 yılında İngilizlerden bağımsızlığını kazanan Bahreyn’in nüfusu yaklaşık 1.100.000’dir. Nüfus’un yarısı yabancıdır. Bahreyn Krallığı 1783’ten buyana El-Halife ailesi tarafından yönetilmektedir.


Bahreyn ekonomisinde petrol, ülkede çıkarılan ve Suudi Arabistan’dan botu hattı ile alınan petrollerin tesislerinde rafine edilerek ihraç edilmesi ile, ihracat gelirlerinin %60’ını oluşturuyor.  Ekonomi politikası yabancı yatırımcıların ülkeye çekilmesi üzerine kuruludur. 


Ülkede finans sektörü petrol sektörü kadar güçlüdür. Başkent Manama, Kuala Lumpur’dan sonra İslami Bankacılığın merkezi idi. Ancak Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin son yıllardaki atakları ile bu gücü yavaş yavaş azalıyor. 1980 Beyrut’tan kaçan sermayenin önemli bir kısmı Manama’ya gelmiş… Manama, Kıyı Bankacılığında  (Off shore bankacılık) adından söz ettiren bir şehir. 


Bahreyn, Körfez ülkeleri arasında 1936 yılında ilk petrol çıkartılan ülkedir. Ancak petrol ve doğal rezervlerinin sınırlı olması Bahreynlileri, ticaret, turizm, gayrimenkul gibi diğer alanlara yönlendirmiştir. Ülkede işsizlik problemi vardır. Özellikle yerli Bahreynli gençler arasında işsizlik yaygınlaşmaktadır. 

Bahreyn, az nüfusuna göre dünyada en fazla silah alan ülkedir. Bir başka ifadeyle  Batı ülkeleri tarafından en çok silah satılan ülkedir. Arap Baharı sırasında ülkede çıkan iç olayların Bahreyn’e faturası yaklaşık 800 milyon civarında olmuş…


Arap Baharı ile yaşanan olaylar Bahreyn’i ülkemize daha da yaklaştırmıştır. Bahreyn'de 2010 yılında  KKTC Turizm ve Ticaret Temsilciliği açılmıştır.

Bahreyn, Türkiye’den  ilk toprak satın alma anlaşmasını yapan ülkedir. 2010 yılında gazetelere yansıyan bir habere göre Bahreyn, Türkiye’den tarım yapmak için 500 milyon dolar değerinde arazi satın alma anlaşması yapmış!... İslami bir yatırım fonu olan Agri Capital ile Türk hükümeti arasında, 31 Ekim 2008 tarihinde imzalanmış… 

TAIB Yatırım Bank A.Ş. “(TYB)”, Bahreyn’de kurulu TAIB Bank B.S.C.(c)’nin bağlı ortaklığı olarak, 1987 yılında Türkiye’de açılan ilk yabacı bankadır.


Bahreyn’de 2000’li yılların başında Gayrimenkul sektörü hızla büyümeye başlıyor... Özellikle, Kuveytli ve Suudi Arabistanlı yatırımcılar, ülkedeki İslami bankacılık ve fonları kullanarak gayrimenkul sektörüne yatırım yapıyor. Ülke hızla bir şantiye alanına dönüşüyor. Ve şu anda Bahreyn’de 60.000 civarında yapılmış lüks konut bulunuyor. Ancak 2009 krizinden sonra Gayrimenkul sektörü geriliyor.  Gayrimenkul sektöründe ise gerek kurulan şirket sayısı gerekse verilen inşaat izinleri sayısında gerileme kaydedilmektedir. Kriz nedeniyle inşaat işçileri ile konut geliştiricileri arasında problemler yaşanıyor. Projeleri tasarlayan Avrupalı ve Amerikalı şirketler ise projenin daha başında parasını alıp çıkıyor…


Bahreyn gayrimenkul sektörünün önünü açmak için Körfez ülkeleri vatandaşlarının serbestçe konut ve işyeri satın alma imkanı tanıyor. Diğer yabancıların önceden belirlenmiş bölgelerde veya 10 kattan yüksek bloklarda arazi ve konut sahibi olmalarına da izin veriliyor.


Bahreynliler Türkiye’den konut alır mı? Evet alacaklar. Çünkü Bahreynliler konuta yatırımdan elde edecekleri karın farkındalar. Ayrıca siyasal anlamda Körfezin en karışık ülkesidir. Birçok Bahreynli, Türkiye’den konut edinip kendini güvene alma düşüncesinde... Bahreynliler, ticareti bilirler. İstanbul’da son 5 yıldır yükselen gökdelenleşme, Bahreyn’de daha önce oldu. Körfezin zenginleri Bahreyn konut sektörüne yatırım yaptı. Ama Körfezin zenginleri konutta Bahreyn’de de kaybetti..


Bahreynliler genelde lüks konut almazlar. Alıcılar genelde 100 – 300 bin dolar arasında konut alırlar. Orta sınıf ticaret ehli olup zengin değiller. Tabi ülkedeki Kraliyet ailesine yakın zengin Bahreynliler lüks konutu tercih ederler.

Bahreynlilere konut satmak istiyorsanız, karşınızda Anadolu’dan iş yapıp, İstanbul’dan konut almak isteyen yatırımcıları düşünmelisiniz. Alacakları konutun kendilerine getireceği fırsat ve değer artışından bahsetmeniz gerekir.


Saygılarımla,


Abdullah Çiftçi


www.abdullahciftci.com


Geri Dön