24 / 11 / 2024

Lüblanlılara konut satışı yapmak için bilinmesi gerekenler!

 Lüblanlılara konut satışı yapmak için bilinmesi gerekenler!

Lübnan… Tam bir Ortadoğu mozaiği.. Başkenti Beyrut, Lübnan’dan daha ünlü.. … Arap dünyasının kültür, fikir ve ticaret öncüsüdür… Avrupa, Asya ve Afrika kıtasının kesişme noktası…





Lübnan… Tam bir Ortadoğu mozaiği.. Başkenti Beyrut, Lübnan’dan daha ünlü.. … Arap dünyasının kültür,  fikir ve ticaret öncüsüdür… Avrupa, Asya ve Afrika kıtasının kesişme noktası… Korumacı Arap dünyasında serbest ticaret ve liberal finans ortamının olduğu bir merkez… Onca karışıklığa rağmen zengin Arapların ev almak istediği bir şehirdir Beyrut…


Lübnanlılar Avrupa kıtasının isminin bir Lübnanlı prenses isminden aldığını söyleyerek övünürler… 402 yıl Osmanlı idaresinde kalan Lübnan 22 Kasım 1943 yılında Fransızlardan bağımsızlığını almıştır… Lübnan Akdeniz’in doğu kıyısında olup yüz ölçümü 10.452 km2’dir.  Akdeniz iklimi hakimdir… Dört milyon civarında nüfusa sahiptir. Kişi başına düşen Milli Geliri yaklaşık olarak 8.000 Dolar civarındadır… Bu milli gelire rağmen ülkede bir milyondan fazla kişi yoksulluk, 250 bin civarında da açlık sınırında insan var… İşsizlik oranı %20 civarındadır…


Sunni Araplar, Şii Araplar, Durzi, Kalani ve Maruni Hristiyanlar, Yunan asıllılar, Ermeniler, Kürtler , kısacası herkes var Lübnan’da… Geleneksel olarak Cumhurbaşkanlığı Hristiyanlardan, Başbakan Sunni Müslümanlardan, Meclis Başkanı ise şii Müslümanlardan oluşur… Lübnan’da yaklaşık 200 bin Filistinli göçmen ve son Suriye iç kargaşası nedeniyle de 100 binin üzerinde Suriyeli sığınmacı var.


M.Ö. 15. Yüz yıla kadar giden bir tarihi olan Beyrut 1970’lerde efsane bir şehirdi.  Bugünkü Las Vegas gibi, Eğlence  şehri idi… Arap dünyasının ticaret başkenti idi… Ancak iç kargaşalar, İsrail saldırıları,  suikastler,  Lübnan’ı adeta yönetilemez bir ülke yaptı… Beyrut ise eski cazibesini yitirdi ama hala Ortadoğu’nun önemli bir ticaret şehridir…


Lübnan, çöl iklimine sahip Arap ülkeleri vatandaşlarının turizm için en çok tercih ettiği ülkeler arasındadır.  Ilıman iklimi, Akdeniz kıyılarından hemen 500 metre sonra yükselen karla kaplı dağlarıyla çöl sıcağından bunalan Araplar için bir cazibe merkezidir… Bir Suudi Arabistan şirketi Sanine dağında bir milyar dolara kayak merkezi yaptırmaktadır…


Lübnanlılar Fenikeliler döneminden beri ticaretle uğraşırlar. Beyrut limanı önemli bir re-export merkezidir. Lübnan ekonomisinin en karakteristik özelliği,  gelişmiş ülkelerle yoğun ticari bağlara sahip olması, kısıtlamasız para ve ticaret sistemi, serbest piyasa ekonomisinin uygulanması, Döviz  ve transfer özgürlüğünün olmasıdır… Arap ülkelerinde genelde ekonomi devletin elindedir ama Lübnan’da özel sektör oldukça gelişmiş olup, tarım, sanayi, inşaat, ticaret, turizm, bankacılık ve finans, otelcilik ve lokantacılık, medya ve reklamcılık, danışmanlık ve mühendislik sektörlerini ihtiva etmektedir...


11 Eylül 2001 ABD Dünya Ticaret Merkezi saldırısından sonra zengin Arapların ve fonların Lübnan’a yönelmesi ile lüks konutlar artmış ve 2006 İsrail saldırısından sonra da Gayrimenkul sektöründeki yatırımlar artmıştır… Lübnan gayrimenkul sektörünün yükselmesinde Lübnan dışında yaşayan yaklaşık 15 milyon civarındaki Lübnanlıların ülkeden gayrimenkul alımına yönelmesi önemli rol oynamıştır. Gayrimenkul satışlarının değeri 2010 yılında 9.5 milyar dolara ulaşmıştır (2009’a göre % 35.1’lik artışla). Yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili birkaç ay önce Lübnan Meclisinde tartışma yaşanmıştır. Ülke yüzölçümünün küçük olması nedeniyle gayrimenkul satışının sadece Körfez ülkesinin zengin Araplarına yapılması gündeme gelmiştir.


Lübnanlılar Türkiye’den konut alır mı? Evet alır… Lübnan’ın nüfusu 4 milyon ama Avrupa, ABD ve Güney Amerika ülkelerinde yaşayan ayrıca 15 milyon civarında Lübnanlı var... 2011 yılı dünya zenginler listesinde 74 milyar dolarlık serveti ile birinci olan Meksikalı Carlos Selim (Slim) aslında Lübnan kökenlidir… Dünyanın değişik ülkelerindeki zengin Lübnanlılar Türkiye’den konut alacaklar… 


Lübnanlılar, serbest ticareti Türkiye’den önce tanıdılar. Gayrimenkul sektörünü iyi bilirler. İstanbul’un gayrimenkul sektöründeki yabancılara sunduğu fırsatların farkındalar.. İstanbul’a hem oturum hem de yatırım amaçlı gelecekler… 

Konut almak için müracaat eden Lübnanlının nasıl bir Lübnanlı olduğunu biraz sohbetten sonra anlayabilirsiniz. Lübnanlılar girişken ve cana yakındırlar. Çinlilerle de yoğun ticaret yapmaları nedeniyle pazarlıkçıdırlar ve pazarlığı iyi yaparlar. Ama ticaretleri sağlamdır. Diğer Arap ülkeleri vatandaşları gibi satıcıyı yormazlar…


Birinci dünya savaşı sonrasında, Arap dünyasında görev yapan Osmanlının son memurları Beyrut limanından, Beyrutluların ağlayarak el sallamaları ile gemiye binmiştir. O zaman Ağlayarak gemiye el sallayan Lübnanlılar,  şimdi gülerek Türkiye’ye gelme eğilimindeler…


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com


Geri Dön