Bakan Nebati duyurdu! Yerli araçla ilgili flaş açıklama
Kamuda lüks araç kullanımına yönelik muhalefetin eleştirilerini cevaplayan Bakan Nebati “Bakanlık olarak satın alma ve kiralamalar için kamu idarelerini; yerli menşeli, standart donanımlı ve düşük bütçeli taşıtlara yönlendirme yapıyoruz” ifadelerini kullandı.TBMM Genel Kurulunda kamuda lüks araç kullanımına yönelik muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan Nebati “Biz Bakanlık olarak satın alma ve kiralamalar için verdiğimiz izin ve uygun görüş işlemlerinde, kamu idarelerini, lüks ve gösterişten uzak, yerli menşeli, standart donanımlı ve düşük bütçeli taşıtlara yönlendirme yapmaktayız
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tasarruf tedbirleri kapmasında, binek araçlar dışındaki diğer taşıtlar için kamuda yerli üretim araç tercih edildiğini ifade etti. TBMM Genel Kurulunda kamuda lüks araç kullanımına yönelik muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan Nebati “Biz Bakanlık olarak satın alma ve kiralamalar için verdiğimiz izin ve uygun görüş işlemlerinde, kamu idarelerini, lüks ve gösterişten uzak, yerli menşeli, standart donanımlı ve düşük bütçeli taşıtlara yönlendirme yapmaktayız. 2021 yılında yayımlanan tasarruf tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle taşıt edinim ve kullanımına ilişkin kapsamlı tedbirleri öne sürdük. Bu kapsamda, acil ve zorunlu hâller dışında yeni taşıt alınamayacak. Binek dışında edinilecek diğer taşıtlarda da yerli üretim tercihte bulunulacak. Kiralık taşıtlar 2023 yılı sonuna kadar yüzde 20 düşürülecek. Kamu kurumlarının ihtiyaç fazlası taşıtlarını ihtiyacı olan diğer idarelere devrederek bu genelge doğrultusunda 2021 yılı bütçesiyle tahsis edilen taşıtlardan 800 adedinin kullanımına izin vermeyerek tasarrufta bulunduk. 2022 yılında da aynı tasarruf anlayışını devam ettiriyoruz” dedi.
YENİ VERGİ ARTIŞI YOK
Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; ek bütçe kapsamında kesinlikle yeni bir vergi artışı veya zam öngörmediklerini hatırlatan Nebati, şöyle konuştu:
"2022 yılında yaptığımız gelir azaltıcı çok sayıda düzenlemeye rağmen ekonomik aktivitedeki güçlü seyir, firma kârlılıklarındaki yükseliş, millî gelirimizde meydana gelen artış gibi nedenlerle gelir beklentilerimiz bütçe tahminlerinin çok üzerinde gerçekleşmekte. Kümülatif gerçekleşmelerin güçlenerek devam edeceğini görüyoruz. Bütün bu verilerden hareketle de yıl sonu gelir tahminlerimizi yeniledik. 2021 yılında toplam vergi gelirlerinin yüzde 64'ü dolaylı vergilerden alınırken ek bütçenin dağılımında bu oran yüzde 60,4'e düşmektedir, dolaysız vergilerin payıysa 35,9'dan 39,6'ya çıkmakta. Ek bütçedeki gelir tahmininin yaklaşık yüzde 34'ünü dolaysız vergiler arasında olan kurumlar vergisi oluşturmakta."
DEVLET 2035 SONUNA KADAR 30 BİN TOGG ALACAK
Türkiye’nin yerli otomobili TOGG 2023 yılında yollara çıkmaya hazırlanırken, ilk etapta 500 adet C-SUV kamunun kullanımına verilecek. Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürü Mücahit Özdemir, TBMM KİT Komisyonunda yaptığı sunumda, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile yapılan protokolle ilgili bilgi sunuldu. Buna göre, ilgili Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında DMO tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar kademeli olarak 30 bin adet elektrikli yerli otomobil alınacağını belirten Özdemir, “TOGG ile 2020 yılında imzalanan protokolle 2023’te 500 adet 'C-SUV' alımıyla başlamak üzere, toplam 9.500 adet C-SUV, 15 bin 750 C-Sedan ve 4.750 adet C-MPV/VAN alımı planlandı” diye konuştu. Özdemir, Kamu İhale Kurumu verilerine göre, 2021 yılında doğrudan temin ve istisna kapsamındaki alımlar hariç yaklaşık 54,8 milyar lira tutarındaki kamu mal alımlarının yüzde 65,8'inin DMO aracılığıyla tedarik edildiğini ifade etti. Orman Genel Müdürlüğünün ihtiyacı 1.650 adet yangın söndürme ekipman monteli ilk müdahale aracının 2020 yılında DMO tarafından düzenlenen ihalede yüzde 37 indirim ile alınarak yaklaşık 155 milyon lira tasarruf sağlandığını söyledi.