29 / 04 / 2024

Bakan Özhaseki açıkladı, 81 şehirde 405 bina denetlendi!

Bakan Özhaseki açıkladı, 81 şehirde 405 bina denetlendi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yapılarımızı milli üretimimiz olan çipler ile denetliyor, binaların güvenli olması için uğraşıyoruz. Buna göre, Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile 81 ilde 33 milyon çipli beton numunesi alarak 405 bin binayı denetledik." diye ko



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada doğrultusunda, "Yapılarımızın daha güçlü sağlam ve güvenli olması için her bir aşamayı çok kapsamlı bir şekilde denetliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce geliştirilen EBİS ile yapı projelerindeki beton numunelerinin denetimini yapmaktayız. 81 ilde, 33 milyon çipli beton numunesini alarak 405 bin binayıda denetlemiş bulunuyoruz. Yapılarımızı milli üretimimiz olan çiplerle denetliyor, binaların güvenli olması için elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.

EBİS DÜNYAYA AÇILDI

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama kapsamında; EBİS ile içerisine yerleştirilen çipler sayesinde betonların hangi inşaattan, hangi beton mikserinden, ne zaman ve hangi saatte, kaç adet alındığı, hangi laboratuvarın, hangi personeli tarafından alındığı ve bildirilen sürelerde şantiye mahallindeki kür havuzunda bekletilip, bekletilmediği takip ediliyor. Öte yandan EBİS'te kullanılan ve betonların izlenmesini sağlayan çipler millileştirildi. Birçok ülke bu çipler için bakanlık ile görüşmelere başladı.

Görüşmelerden sonra Arnavutluk, Azerbaycan, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Özbekistan ile EBİS'in kurulumuna yönelik iş birliği protokolleri de imzalanmış oldu. Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan ile de görüşmeler sürmekte.

Bakan Özhaseki açıkladı, 81 şehirde 405 bina denetlendi!

EBİS NEDİR?

EBİS kelime açılımı olarak “Elektronik Beton İzleme Sistemi” 'nin başharflerinden oluşan; Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından beton santrallerinde üretilen betonun kontrolü ve takibatını online sistemle kayıt altına alarak müşteriye ve üreticiye kolaylık ve ulaşılabilirlik sağlanması planlanan uygulamadır.

BİR BİNADAN KAÇ TANE BETON NUMUNESİ ALINIR ?

Bir beton yükünden (transmikserden) en az 3 adet numune (28 gün için) alınır. Her yükten tek bir deney sonucu belirlenebilir. C55/67 ve üzerinde numune sayıları 2 katına çıkarılır. Tek beton yükü olduğu durumda 7 günlük için 6, 28 günlük için 6 adet numune (2'şer takım) alınır.

Bankalar lüks binalardan vazgeçerek faiz indirimi yapabilir!

TOKİ, İstanbul Finans Merkezi'nde BDDK'ya bina yaptırıyor!


Geri Dön