Kira

Bakan Tunç açıkladı! Zorunlu arabuluculuk uygulamasına iki haftada rekor başvuru!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, zorunlu arabuluculuk uygulamasına ilişkin konuştu. Tunç, "Anlaşmalarla beraber hem taraflar maddi ve manevi olarak yıpranmadan serbest iradeleri ile aralarındaki uyuşmazlığı sona erdirerek toplumsal barışa hizmet ediyorlar ve hem de yargının iş yükü azalıyor” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı hukuk anlaşmazlıkların giderilmesi amacıyla 1 Eylül 2023 tarihinde uygulamaya konulan zorunlu arabuluculuk uygulamasına 15 günde 14 bin 385 müracaatın yapıldığını belirtti.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 1 Eylül tarihinde uygulanmaya başlanan zorunlu arabuluculuk sistemiyle beraber tarafların senelerce devam eden davalardan kurtularak dostane ve barışçıl bir şekilde çözüme kavuştuklarını aktardı.

 

2 SAATLİK ARABULUCULUK ÜCRETİNİ DEVLET KARŞILIYOR

Anlaşma sağlanamadığı zaman 2 saatlik arabuluculuk ücretinin devlet tarafından karşılandığını vurgulayan Tunç, "Anlaşmalarla beraber taraflar hem maddi ve manevi olarak yıpranmadan serbest iradeleri ile aralarındaki uyuşmazlığı sona erdirerek toplumsal barışa hizmet ediyorlar hem de yargının iş yükü azalıyor” ifadelerini kullandı.

1 Eylül tarihi itibari ile ilk 15 günde, kira anlaşmazlıklarından kaynaklı 12 bin 1, ortaklığın giderilmesi anlaşmazlıklarından kaynaklı 1241, kat mülkiyeti anlaşmazlıklarından kaynaklı 893, komşuluk hukuku anlaşmazlıklarından kaynaklı 114, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı 68 müracaat olmak üzere yeni alanlarda toplamda 14 bin 385 müracaat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, sonuçlanan bazı arabuluculuk görüşmelerini de paylaşan Bakan Tunç, "İşte, anlaşmayla sonuçlanan arabuluculuk görüşmeleri sonunda memnuniyetlerini bizlere ileten yurttaşlarımızdan bazıları" değerlendirmelerinde bulundu.

 

ZORUNLU ARABULUCULUK NEDİR?

Bazı anlaşmazlıklarından için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu bulunuyor. Zorunlu arabuluculuk, bu anlaşmazlıklar bakımından dava şartı olarak biliniyor. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu sebebiyle kabul edilmiyor. Ticari davalar ve iş davalarına konu olan bazı talepler (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, aylıklar vb.) zorunlu arabuluculuk çerçevesine giriyor. 1 Eylül tarihi itibari ile ise kira uyuşmazlıkları, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve tarımsal üretim sözleşmelerinden ortaya çıkan hukuk anlaşmazlıkları zorunlu arabuluculuk davaları kapsamına alındı.

Yüzbinlerce vatandaşın borcu silinecek! Resmen açıklandı! Ödeme gücü olmayanlar acil baksın!

Harcama rekoru kırıldı! Banka ve kredi kartıyla en çok nerelerde harcama yapıldı?

BİM’den indirim kampanyası! Düdüklü tencere seti 549 TL’ye, cam sürahi seti 229 TL’ye, ayakkabılık 109 TL’ye düştü!