28 / 04 / 2024

Yüzbinlerce vatandaşın borcu silinecek! Resmen açıklandı! Ödeme gücü olmayanlar acil baksın!

Yüzbinlerce vatandaşın borcu silinecek! Resmen açıklandı! Ödeme gücü olmayanlar acil baksın!

Sosyal koruma alanlarını kuvvetlendiren hükümet, geliri düşük kesimlere ilişkin destekleri de artırıyor. Devlet parası olmayana bedava sağlık hizmeti sağlıyor. Geliri 4 bin 471 TL’den az olanların primini Hazine karşılıyor.



Gelir testine müracaat eden binlerce yurttaşın geçmişe dönük prim borçları silinirken, Genel Sağlık Sigortasına (GSS) dâhil olan yurttaşlar istedikleri hastaneden ücretsiz bir şekilde hizmet alabiliyor.

18 yaşına kadar tüm çocuklar, 20 yaşına kadar lise öğrencileri ve bunun yanı sıra, 25 yaşına kadar yükseköğrenim gören öğrenciler GSS kapsamında bulunuyor. Üniversite öğrencileri 25 yaşı geçmeyecek biçimde okul bitince iki sene boyunca ücretsiz sağlık hizmeti almaya devam ediyor.

 Yüzbinlerce vatandaşın borcu silinecek! Resmen açıklandı! Ödeme gücü olmayanlar acil baksın!

GSS PRİMİ 402.44 LİRA

SGK, GSS konusunda merak edilen sorulara açıklık getirdi. GSS primi temmuzdan itibaren 402.44 TL olurken, herhangi bir işte çalışmıyor ve ailesinin ödeme gücü yoksa gelir testine girmesi GSS ödeme yükümlülükleri olarak yer alıyor.

Gelir testinde hane içindeki kişi başına gelir asgari ücretin 3’te birinden daha az çıkarsa primleri devlet ödüyor. Gelir testinde kişi başına geliri 4 bin 471 liradan fazla olan yurttaşlar primlerini kendi ödemesi gerekiyor. Fakat az çıkanın primini Hazine karşılıyor.

YABANCI ÖĞRENCİLER 536 LİRA YATIRACAK

Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, ilk kayıt tarihinden itibaren 90 gün içinde talepte bulunmaları halinde genel sağlık sigortasının sağladığı haklardan yararlanabiliyor.

Bu kapsamda, yabancı öğrencilerin 536 lira GSS primi ödemesi gerekiyor. Oturma izni alan yabancılar da aylık 3 bin 219 lira GSS primi yatırarak sağlık hizmetinden faydalanabiliyor.

GSS borcu olan kişiler 2023’ün sonuna kadar ücretsiz bir şekilde sağlık hizmeti alırken, borç yükümlülükleri ise sürüyor.

 Yüzbinlerce vatandaşın borcu silinecek! Resmen açıklandı! Ödeme gücü olmayanlar acil baksın!

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER KAPSAMDA 

Kanun gereğince anne babasının sigortalı olmasına bakılmadan 18 yaşından küçük bütün Türk vatandaşları GSS primi ödemeden sağlık hizmetinden yararlanabiliyor.

Gençler için GSS primi ödeme yükümlülüğü mezuniyetten sonra 2 senenin dolmasıyla beraber başlıyor. Eğitim durumuna göre belirlenen yaş sınırını ve 2 senelik dönemi geçen, işsiz kalıp sağlık hizmetinden yararlanamayan GSS primini kendisini ödüyor.

31 ARALIK'A KADAR SÜRECEK

Hâlihazırdaki uygulamada Bağ-Kur, GSS prim borcu olan kişiler sağlık hizmeti alamıyor. Gerçekleştirilen düzenleme ile devlet hastaneleri ve devlete ait üniversite hastanelerinden 31 Aralık’a kadar ücretsiz bir şekilde yararlanma hakkı bulunuyor.

Fakat her ne kadar sağlık hizmetinden yararlanılsa da GSS prim borçlarının yatırılması gerekiyor. Gelir testi sonucu geliri asgari ücretin 3’te birinden düşük olan vatandaşların borçları siliniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem ve kentsel dönüşüm konusunda bombayı patlattı! Detayları peş peşe açıkladı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan konut sorunuyla ilgili şok açıklama!

ŞOK’ta indirim çılgınlığı! 3 raflı lambader 349 TL’ye, mini abajur 119 TL’ye, saç şekillendirici 459 TL’ye çakıldı!


Geri Dön