29 / 04 / 2024

Bakan Tunç: Boş evini kiraya vermeyene ceza değil, teşvik verilebilir

Bakan Tunç: Boş evini kiraya vermeyene ceza değil, teşvik verilebilir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, boş tutulan ve kiraya verilmeyen evler ile ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebileceğini belirtti. Bakan Tunç, bu konuda cezai yaptırımın en son düşünülecek şey olabileceğini söyledi.



Adalet Bakanı Tunç, fahiş kira artışının önlenmesine ilişkin alınan önlemlerle ilgili açıklamalar yaptı.

Bakan Tunç, kiralara yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldığını, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren de kiracı-ev sahibi davalarında 'zorunlu arabuluculuk' dönemi başladığını anımsatarak kiracı ya da kiralayan herhangi bir uyuşmazlık durumunda hemen mahkemeye koşup dava açmayacağını ve dava açmadan önce arabulucuya başvuracağını, arabulucuda uzlaşamazlarsa bu durumda davaya intikal edeceklerini söyledi.

Bakan Tunç: Boş evini kiraya vermeyene ceza değil, teşvik verilebilir

"BOŞ EVLER İÇİN CEZAİ YAPTIRIM EN SON DÜŞÜNÜLECEK ŞEY"

Tunç, boş tutulan ve kiraya verilmeyen evlerle ilgili konuştu. Boş evlerin ekonomiye bir faydası olmadığını söyleyen Tunç, vatandaşların özellikle evini boş tutarak kiraya vermemesi, konut arzının düşük tutulması, talebin fazla olması kira miktarlarını yukarıya çektiğini söyledi.

Dolayısıyla vatandaşların bu boş evleri kiraya vermesini teşvik edecek bir sistem olabileceğini söyleyen Tunç, "O evlerin kayıt sistemi düşünülebilir. Bütün bunlar Ticaret Bakanlığı'mızla ortaklaşa yapabileceğimiz çalışmalar. Bu evlerin boş olmasını kabul etmek mümkün değil" dedi.

Bakan Tunç: Boş evini kiraya vermeyene ceza değil, teşvik verilebilir

Bir taraftan yüksek kiraların, diğer taraftan evlerin boş tutulmasının bu kabul edilecek bir şey olmadığına dikkat çeken Tunç, "Buna bir çözüm bulmak gerekir" diyerek, "Tabii bu konuda cezai yaptırım en son düşünülecek şey olabilir" diye kaydetti.

Öncelikle bu boş evlerin kiraya verilmesiyle ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebileceğini aktaran Bakan Tunç, "Çalışmalar netleştiğinde kamuoyuyla paylaşırız." açıklaması yaptı.

Bakan Tunç: Boş evini kiraya vermeyene ceza değil, teşvik verilebilir

BAKAN TUNÇ: ARABULUCULUK ÖNEMLİ BİR MÜESSESE

Arabuluculuk uygulamasının, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğunu söyleyen Tunç, bu anlamda ara buluculuğun kira davalarında önemli bir boşluğu dolduracağına inandıklarını belirtti.

Bakan Tunç, bu yönetemin hem dava yükünü azaltacak hem de taraflar arasında uyuşmazlıkların daha barışçıl bir yöntemle çözümlenmesini sağlayacağını dile getirdi.

Sistem ile az masrafla hızlı bir şekilde sonuca ulaşılacağına dikkat çeken Tunç, "Arabuluculuk uygulamasını kiracı ile kiralayan arasında barışı sağlayacak önemli bir müessese olarak görüyoruz" dedi.

Öte yandan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da özellikle fahiş kiralar konusunda çok hassas olduğunu vurguladı. Ticaret Bakanlığı'nında çalışmalarının söz konusu olduğunu söyleyen Tunç," Eğer bir aksama söz konusu olursa, bu anlamda yasal düzenleme gerekiyorsa teknik destek olarak Meclis'e sunabiliriz" diye kaydetti.

Merkez Bankası rezervleri 489 milyon dolar artarak 113,6 milyar dolara yükseldi!

Konut satışları son bir yılda yüzde 44,4 düştü!

Merkez Bankası açıkladı: Tüketici kredilerinin 399 milyar 845 milyon TL'si konut!


Geri Dön