22 / 12 / 2024

Bakanlık atık yağ çalışmalarına hız verdi!

Bakanlık atık yağ çalışmalarına hız verdi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesini önlemek için başlattığı çalışmalara hız verdi. Atık yağlar konusunda merkezi en fazla arayan şehir İstanbul oldu



Kamu spotları ile duyarlılığı artırıcı faaliyetler içinde olan Bakanlık, ALO 181 Çağrı Merkezinde kurdurduğu birimle de vatandaşların bu konuyla ilgili sorularını 24 saat yanıtlıyor. 2013 yılından bu yana faaliyette olan ALO 181’e vatandaşlar, bitkisel atık yağları toplama merkezleri ile ilgili çok sayıda sorular yöneltti.


Çağrı Merkezi atık yönetimi konusunda en çok ev hanımları tarafından aranırken ev hanımlarının en çok sorduğu soru bitkisel atık yağların geri dönüşümü hakkında oldu. 2013 yılından bu güne atık konusu ile ilgili yapılan aramaların yüzde 60’ı bilgi amaçlı iken yüzde 30’u atık şikayet, yüzde 10’unu da atık ihbarlar oluşturdu.


Atık yağlar konusunda en fazla arayan il İstanbul

Atık yağlar konusunda merkezi en fazla arayan şehir İstanbul oldu. İstanbul’u takip eden iller ise İzmir, Bursa, Ankara, Samsun, Adana, Kocaeli, Antalya, Konya oldu.


Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: ‘’Toplumsal olarak büyük bir geri dönüşüm hareketini gerçekleştiriyoruz. Çevreye yapılan yatırımın aslında insanımıza ve gelecek nesillerimize yapılan bir yatırım olduğunun bilincindeyiz.’’ dedi.


Bitkisel atık yağların geri dönüşümü ile ilgili ALO 181’e yöneltilen sorularda vatandaşlara verilen bazı bilgiler şu şekilde:


Bitkisel atık yağları nereye verebilirim?

Atık yağların kesinlikle lavaboya dökülmemesi gerekir. Lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olur, atık sular eriştikleri deniz ve nehirlerde suyun hava almasını engelleyecek yağ filmi ile suyun yüzeyinin kaplanmasına neden olur. Bu durum balıkların ölmesine yol açar. Atık su arıtma tesisinde yağın giderilmesi biraz daha zordur. Atık yağları toplayan kuruluşlara verilmelidir. Toplayan firmalar bu yağlardan biyodizel (organik yağların baz ile karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen yakıt) elde eder. Bu yolla petrol kaynaklarımızın kısmen korunması sağlanır ve atmosferik ısınma da engellemiş olur. Atık yağ toplayan firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilir.


İzinli bitkisel atık yağ toplayıcılarının listesi http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/ Lisanslı geri kazanım tesislerin listesini http://www.csb.gov.tr/gm/ced/ bağlantısından indirebilir. Tüm vatandaşlarımız yakın kuruluşla temasa geçip, atık yağları teslim edebilir.


 

TOKİ Haber


Geri Dön