05 / 05 / 2024

Bakanlık'tan Beykoz imar planı haberine açıklama!

Bakanlık'tan Beykoz imar planı haberine açıklama!

İstanbul Gazetesi köşe yazarı Arif Gündoğdu köşesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen açıklamaya yer verdi. İşte yazının detayları...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 11 Mart 2015 tarihindeki köşe yazıma bir açıklama gönderdi. "Kadir Abi'ye bu yapılır mı?" başlıklı köşe yazısında, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Beykoz'da yapılacak imar planlarında Büyükşehir Belediyesi'ni devre dışı bırakan bir karar aldığını ve artık bu bölgede imar planı yapma yetkisinin tamamen Beykoz Belediyesi'ne bırakıldığını anlatmıştım.


Bakanlığın açıklamasını 'cevap hakkına' duyduğum saygı gereği aşağıda aynen yayınlıyorum.


TEKZİP METNİ


"1) Öncelikle belirtmek gerekir ki, "Kadir Abi'ye Bu Yapılır Mı?" başlıklı köşe yazısında; yer alan iddialar, Bakanlığımızın faaliyetlerinden ve anlayışından "bihaber" olunduğunu gösteren; yanlı, yanlış ve tamamen hayal ürünü iddialardır.


2) Haberlerde, "proje alanı ilan edilerek Büyükşehir Belediye Başkanlığının plan onay yetkisinin bypass uygulandı" da iddia edilmektedir. Belirtilen haberlerin tümü gibi bu ifadelerde tamamen asılsız, habercilik ilkelerini zedeleyici niteliktedir.


6292 sayılı Orman Köylerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ve Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kapsamında ilan edilen, Bakanlığımız Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğünce yürütülen ve Bakanlık Makamı'nın 25/06/2012 tarihli Olur'u ile Beykoz Belediye Başkanlığı tarafından değerlendirilmesi uygun bulunan; Beykoz İlçesi, Yenimahalle, Gümüşsuyu, İncirköy, Soğuksu Mahalleleri "Proje Alanları'nı da kapsayan İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Beykoz 1. Bölge, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı Bakanlık Makamının 30/12/2014 tarihli ve 13539 sayılı Olur'ları ile 644 sayılı KHK'nın 13/A maddesi uyarınca onaylanmıştır.


644 sayılı KHK'nın 13/A maddesiyle Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün görevlerinin tanımlandığı 1 inci fıkrasının (c) bendi ile; "Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, doğal sit alanları, sulak alanlar, özel çevre koruma bölgeleri ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların kullanma ve yapılaşmaya yönelik ilke kararlarını belirlemek ve her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını yapmak, yaptırmak, değiştirmek, onaylamak, uygulamak veya uygulanmasını sağlamak" yetkisi Bakanlığımız Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir.


Bu itibarla İstanbul İli, Beykoz İlçesinin tamamı Doğal Sit Alanı içerisinde yer aldığından, 644 sayılı KHK'nın 13/A maddesi gereği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ve Beykoz Belediye Başkanlığı'nın sözkonusu proje alanlarında zaten imar planı onaylama yetkisi bulunmamaktadır.


Doğruluğu tam olarak araştırılmadan, ilgili tarafların (Bakanlığımızın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve diğer ilgili kurumların) bilgilerine başvurulmadan, konunun haberleştirilmiş olmasının objektif ve tarafsız habercilik anlayışı ile örtüşmediği ortadadır.


Bu sebeple, tamamen tek taraflı ve eksik incelemeye/değerlendirmeye dayalı olduğu açık bulunan bu ifadeler, "doğru ve tarafsız" habercilik anlayışının yanı sıra, "basın ahlâkı ilkeleri" ile de bağdaşmamaktadır.


Kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve söz konusu haberden dolayı meydana gelebilecek olumsuzlukları önlenmeyi temin etmek üzere işbu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.


Kamuoyuna saygı ile duyurulur."




Doç.Dr.Bayram Keskin


Çevre ve Şehircilik Bakanı adına


I. Hukuk Müşaviri



İstanbul Gazetesi / Arif Gündoğdu


Geri Dön