17 / 05 / 2024

Bakanlık'tan dev bir adım geldi! Bunu yapanlar bundan sonra yandı

Bakanlık'tan dev bir adım geldi! Bunu yapanlar bundan sonra yandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kayıt dışı ekonomiyle ilgili çok önemli bir adım geldi. Bakanlık kayıt dışı ekonomiye yönelik sert tedbirler alacak. Kayıt dışı ekonominin büyük ölçüde önüne geçilmesi hedefleniyor.



Bu kapsamda; makro ve sektörel düzeyde kayıt dışı ekonomi boyutu ölçüm çalışmaları yürütülecek ve analiz raporları hazırlanacak. Kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan vergi açığı hesaplama çalışmaları vergi türleri bazında yürütülecek. Mükellef bilgi anketi uygulaması hayata geçirilecek. İlk ve ortaöğretim düzeylerinde vergi ve sosyal güvenlik bilincinin oluşturulmasına yönelik eğitimler verilecek. Korsan yayınlarla mücadele kapsamında, il denetim komisyonları tarafından gerçekleştirilen denetim sonuçları ile hakkında tutanak tutulan kişi ve işletme bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak.  

Yaş sebze ve meyvelerin üretim ve pazarlanmasında kayıt dışılığın önlenmesi ve daha etkin risk analizi çalışmalarının yürütülebilmesi amacıyla Hal Kayıt Sistemi'nin, Çiftçi Kayıt Sistemi ve e-fatura, e-arşiv fatura, e-müstahsil gibi mali elektronik uygulamalarla entegrasyonu sağlanacak. Tüm kooperatif ve üst kuruluşların, kooperatifçilik hizmetlerine elektronik ortamda erişilebilmesine ve merkezi bir veri tabanı oluşturulmasına imkan sağlayan Kooperatif Bilgi Sistemi'nin kurulması ve bu kapsamda elde edilecek verilerin yetkili birimler ile paylaşılması sağlanacak. 'Belediye Gelirleri Kanunu' kapsamında vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla işe başlama, işi bırakma ve adres değişikliği bildirimlerinin belediyeler ile paylaşılması sağlanacak. 

Esnek-uzaktan çalışma modelleri başta olmak üzere yeni çalışma modellerine yönelik mevzuat gözden geçirilerek gerekli yasal düzenlemelerin yapılması sağlanacak. İşverenlerin ücret ödemelerini bankalar üzerinden gerçekleştirmesi sağlanacak. Kayıt dışı istihdamla mücadele politikaları çerçevesinde, kayıt dışı işçi çalıştıranların kamu ihalelerinden yasaklanması ve yatırım-teşvik uygulamalarından yararlanmasının önlenmesi amacıyla mevzuat gözden geçirilerek gerekli yasal düzenlemelerin yapılması sağlanacak. Yeni gelişen teknolojiler ile ortaya çıkan kripto ve e-pin gibi varlıklar takip edilerek bu varlıkların ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısı oluşturulacak.

Başta gıda ve tarım ürünleri ile inşaat malzemeleri olmak üzere ticarete konu ürünlerin, nihai tüketimine kadar gerçekleşen tüm aşamalarının izlenebilmesi amacıyla benzersiz kod üretilerek ürün hareketlerinin izlenebileceği bir Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kurulacak. Akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen işlemlerde vergi güvenliğini sağlamak ve denetim etkinliğini artırmak amacıyla istasyonlarda Taşıt Tanıma Sistemi kurulacak. Etil alkolün amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla mevzuat gözden geçirilerek gerekli yasal düzenlemelerin yapılması sağlanacak ve takip sistemi kurulacak. Sözleşme dışı üretilen yaprak tütünlerin alan ve miktar yönünden tespitine yönelik gerekli alt yapı ve mevzuat çalışmaları yürütülecek.


Geri Dön