18 / 05 / 2024

Bakanlıktan inşaatçılara tadilat ruhsatı müjdesi geldi!

Bakanlıktan inşaatçılara tadilat ruhsatı müjdesi geldi!

İnşaatlarda duvar, kapı yeri veya pencere boyutu değişiklikleri gibi uygulamalar " tadilat ruhsatı " alınmadan yapılabilecek. Uygulamayla, tadilat ruhsatı alınana kadar inşaatların durmasına gerek kalmayacak.



Çevre ve Şehircilik Hakanlığının düzenlemesiyle, inşaatlarda duvar, kapı yeri veya pencere boyutu derişiklikleri gibi uygulamalar "tadilat rulısatı" alınmadan yapılabilecek. Böylece bu tür değişiklikler için inşaatların durması gerekmeyecek. 

Bakanlık tarafından hazırlanan İmar Kanunu ile Bazı Kanısı ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Daire Kanunu Tasarı kapsamında, inşaat sektöründe bürokrasi azaltılacak. 


Tasarıya göre. ruhsatlı olarak inşasına haşlanan yapılarda. yapı inşaat alanını artırmayan, silueti, bağımsız bolüm birim alanını değiştirmeyen ve taşıyıcı sistemi etkilemeyen değişiklikler, tadilat ruhsalı alınmadan yapılabilecek. 

Binitin için ise yapı sahibi ile müteahhidinin,  proje müellifinin uygun görüşü ve ilgili fenni mesulün onayı ve her türlü sorumluluğu üstlenmesi gcrckccck. 

Iskan aşamasında tüm değişiklikler tadilat projesiyle ruhsata bağlanacak ve iskan belgesi düzenlenecek. 


Uygulamayla, tadilat ruhsatı alınana kadar inşaatların durmasına gerek kalmayacak. Böylece bürokrasi ortadan kaldırılarak, mağduriyetler giderilecek. 

Yetkililer, bir duvar, kapı yeri veya pencere boyutu değişikliği nedeniyle tadilat ruhsatı alınması gerektiğini ve bunun uzun niıeç ildiğini belirtti. Bu nedenle yatırımcının mağdur olduğunu ya da inşaata kaçak devanı ettiğini dile gelireıı yetkililer, bu sistemin yatırımcı ve uygulayıcıları rahatlatacağını kaydetti. 

Van Postası


Geri Dön