27 / 04 / 2024

Bakıcı maaşları uçtu! Çocuk bakıcısı, hasta bakıcı, yaşlı bakıcı ve ev yardımcısı maaşları ne kadar?

Bakıcı maaşları uçtu! Çocuk bakıcısı, hasta bakıcı, yaşlı bakıcı ve ev yardımcısı maaşları ne kadar?

Bakıcıların maaşlarının Ocak ayına göre yüzde 60 arttığı belirtildi.Peki, gündüzlü çocuk bakıcısı, gündüzlü yaşlı bakıcısı, gündüzlü ev yardımcısı, yatılı  çocuk bakıcısı, yatılı yaşlı bakıcısı, yatılı ev yardımcısı maaşları ne kadar? İşte ev hizmetlerinde en düşük maaşlar...



Pandemi sonrası bakıcı bulmakta zorlanan ailelerin sayısı her geçen gün artıyor. Sektör temsilcileri, mevcut talebe yetişmekte zorlandıklarını; Özellikle Z kuşağının "bakıcı" olarak anılmak istemediği vurgulandı. Bakıcıların maaşlarının Ocak ayına göre yüzde 60 arttığını kaydeden sektör temsilcileri, yasadışı bakıcıların istihdam oranının pandemi nedeniyle yüzde 100 arttığını söyledi. İstanbul Özel İstihdam Büroları Derneği Başkanı Vural Şeker, “Pandemiden önce görüşmeleri istihdam bürolarında yapan aileler, pandemide ofise gelmek istemeyince gayriresmi ev hizmeti veren şirketlerin sayısı da arttı. Kurumsal bir adres vermeden görüşmeleri video konferans üzerinden ya da ailenin evine giderek yapmaya başlayan şirketlerin yasal statüsünü bilmeyen ailelerin mağduriyetleri de katlandı. Kaçak bir firmadan hizmet alan bir aile, mağdur olup o şirketi İŞKUR’a şikayet ettiğinde aileye de izinsiz olarak iş ve işçi bulmaya aracılık yapanlardan hizmet aldıkları için 26 bin 786 TL’lik ceza kesiliyor. Çoğu aile yasal firmadan hizmet almak zorunda olduklarını bilmiyor” şeklinde konuştu.

Bakıcı maaşları uçtu! Çocuk bakıcısı, hasta bakıcı, yaşlı bakıcı ve ev yardımcısı maaşları ne kadar?

EV HİZMETLERİNDE BOŞLUK OLUŞTU

İstihdam sorununa da değinen sektör temsilcileri, özel ev hizmetlerinde çok büyük oranda çalışan ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Evdeki Bakıcım Aile İlişkileri Direktörü Nizam Ali Eriş, “Üniversite mezunları maddi şartları iyi olsa da ‘bakıcı’ sıfatıyla çalışmak istemiyor." dedi. Nizam Ali Eriş, gençler sosyal statü gerekçesiyle öğretmen olarak anılmak istiyorlarr diye belirtirken; Vural Şeker de “Çocuk gelişimi mezunları ve pedagojik formasyon alanlar, evde çalışmak yerine özel okullarda çalışmayı tercih ediyor, hemşireyse de devlet hastanesinde çalışmaya öncelik veriyor. Anaokulunda asgari ücret alırken, ev hizmetlerinde 8 bin TL maaş alınıyor ancak yine de ev hizmetlerinde müthiş bir boşluk var” analizinde bulundu.

Erken seçim kapıda! Vergi affı, kredi bolluğu ve paralar adım adım geliyor! İslam Memiş bombayı patlattı

‘TALEBİ KARŞILAYAMIYORUZ’

Hürriyet'te yer alan habere göre; Bu alandaki şirketler yasa dışı bakıcı kullanan kişilere dikkat çekerken; Hizmet alan aileler bakıcı bulmakta zorlanıyor. Ocak ayına göre bakıcı ücretleri yüzde 60 oranında arttı ve son dönemde yabancı bakıcıların çalışma izinlerinde sorun yaşandığı bildiriliyor. “Türkiye’de çalışan yabancı bakıcıların 6 ay önce yüzde 30’unun oturma izni yoksa şu an bu oran, yüzde 60’lara yükseldi” şeklinde konuşan Nizam Ali Eriş, “Pandemiden sonra bakıcı arayanlarda çok büyük bir talep artışı oldu ve talep yüzde 50 arttı ancak talebi karşılama oranımız o kadar artmadı. Bu durumun gelecek yıl itibarıyla düzene gireceğini düşünüyoruz” dedi.

Peki, gündüzlü çocuk bakıcısı, gündüzlü yaşlı bakıcısı, gündüzlü ev yardımcısı, yatılı  çocuk bakıcısı, yatılı yaşlı bakıcısı, yatılı ev yardımcısı maaşları ne kadar? İşte ev hizmetlerinde en düşük maaşlar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön