22 / 11 / 2024
fuzul

Bakırköy Belediyesi'nin kentsel dönüşüm maliyeti 450 milyon dolar!

Bakırköy Belediyesi'nin kentsel dönüşüm maliyeti 450 milyon dolar!

İstanbul Bakırköy Belediyesi 450 milyon dolarlık kentsel dönüşüm için düğmeye bastı. Vatandaşın cebinden hiç para çıkmayacağını söyleyen Başkanı Ateş Ünal Erzen, dükkânları vererek maliyeti karşılayacağız" dedi..




1999 yılındaki depremden bu yana Ataköy dışında kalan mahallelerinin . tümünde hasarlı binaların sayısını Yeni Zelanda merkezli BECA ile Türk Prota Yapı Denetim denetim firmalarıyla belirleyen İstanbul Bakırköy Belediyesi, 450 milyon dolar bütçeli kentsel dönüşüm atağına kalkıyor. Cevizlik, Kartaltepe, Osmaniye, Sakızağacı, Yenimahalle, Zeytinlik, Zuhuratbaba mahallelerinde başta yaklaşık 3 bin 500 binanın dönüşümünü kapsayan projede yenilenmiş binalar adaların birleştirilmesiyle oluşacak bitişik yapılarla hayata geçirilecek. Hazırladıkları projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduklarını belirten Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, projeyi hayata geçirmeye yardım edecek kredi için de İller Bankası ile anlaştıklarını söyledi. 



ATAKÖY VE YEŞİLKÖY PROJENİN DIŞINDA 



Proje üzerinde yaklaşık 3 aydan bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası yetkilileriyle görüşmeler yürüttüklerini anlatan Erzen, "Ataköy'ün tamamı tünel kalıp sistemiyle inşa edildiği için ve Yeşilköy civarındaki kaliteli yapılaşma nedeniyle buraları proje dışında bıraktık" dedi. 12 bin yapıya sahip Bakırköy'de tren yolu aşağısında kalan Zeytinlik, Cevizlik, Sakızağacı ve Yeni mahalle, mahalleleri ile tren yolu yukarısmdaki Kartaltepe, Zuhuratbaba ve Osmaniye mahalleleri ilçenin yüzde 60'lık bölümünü kapsıyor. 



DÜKKANLAR MÜTEAHHİDİN 


Etap etap olarak 2 yıl sürmesini planladıkları dönüşüm aşamasında vatandaşın cebinden para çıkmayacağının altını çizen Erzen, "Binaların yeniden yapılması öncesinde dairelerin metrekare bazında kabul edilebilir derecede küçülmeler yaşanacak. Yaptığımız tespitlerde şimdiki dayanıksız haliyle değeri olmayan dairelerdeki bu küçülmenin anlayışla karşılanacağını gördük. Bununla birlikte müteahhitlere dükkân kısımlarını vererek de maliyetimizi karşılayacağız" diye konuştu. 

Bakanlığın onayının ardından çalışmaya başlayacaklarını anlatan Erzen, dönüşüme tabi olacak vatandaştan hiçbir ücret ve harç almayacaklarını ifade etti. 


2.5 MİLYAR DOLARLIK RANTI PARK YAPTIK


Yaz başında kapılarını açan E-5 Karayolu üzerinde kalan Botanik Parkı'nın istanbul'da yaşayanlar için bir nefes alanı haline geldiğini ifade eden Ateş Ünal Erzen, "Bütün imar baskısına rağmen burasını bir yeşil alan yapmak için çok uğraş verdik" diye konuştu. 

100 bin metrekare büyüklüğündeki parkın tapusunun kendilerine ait durumda olduğunu anlatan Erzen, sözlerine şöyle devam etti: "Arsada işgaller bulunuyordu, önce bunları temizledik. Daha sonra burasını yeşil alan ilan edip, tapuya imar şerhi koyduk. Eğer burası imara açılsaydı, burada yapılacak olan yapı projeleri yaklaşık 2.5 milyar dolarlık bir rant yaratacaktı. Biz bunu park haline getirip insanların kullanımına açtık." 


OPERA BİNASI HİZMETE GİRİYOR


Kültür aktivitelerinin şehirdeki yaşam kalitesini yukarı çekmede olumlu etki yaptığını anlatan Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, bu kapsamda İstanbul'un en büyük opera binalarından Leyla Gencer Kültür Merkezi'ni gelecek ay hayata geçireceklerini söyledi. 


Erzen, 20 milyon liraya mal olan yapının, şu anda restorasyon sürecinde olan Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin  (AKBM) eksikliğini büyük ölçüde kapatacağının da altını çizdi. 



'AYDA 4 MİLYON LİRA GELİRİMİZİ ALAMIYORUZ'



2004 yılından bu yana süren Bakırköy Belediye Başkanlığı öncesinde Renault Mais Genel Müdürlüğü başta olmak üzere çeşitli şirketlerde yönetici olarak görev yapan Ateş Ünal Erzen, "Ayda 4 milyon liralık at yarışı geliri ile Atatürk Havalimanı gelirlerimizi alamıyoruz" dedi.




Ünsal EREKE / HABERTÜRK



Geri Dön