Bakırköy'de kentsel dönüşüm düğümü çözüldü! Parsel bazlı dönüşüm izni çıktı!
İBB'in merakla beklenen temmuz ayı olağan meclis toplantısından Bakırköy için senelerdir beklenen parsel bazlı dönüşüm için izin çıktı. Evlerini yenilemek isteyen Bakırköylüler, alan ve parsel birleştirme şartı aranmadan yaşadıkları yerleri dönüştürecek.
Beklenen Marmara depreminde zemin yapısı ve yapı stoku açısından mega kent İstanbul’un en çok etkilenecek ilçelerinin başında Bakırköy ilçesi geliyor.
Yapılan araştırmalar 7,5 büyüklüğünde meydana gelecek bir depremde İstanbul Bakırköy’deki yapıların yüzde 50’sinden daha fazlasının hasar alacağını ortaya çıkarıyor. Habertürk'ten Esra Toptaş imzalı habere göre öncelikle Bakırköy’ün 7 mahallesi; Zeytinlik, Sakızağacı, Cevizlik, Osmaniye, Yeni Mahalle, Kartaltepe, Zuhuratbaba yani nüfusun yarısını oluşturan mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması aciliyet gerektiriyor.
Senelerdir bu bölgelerde kentsel dönüşüm kördüğüm olmuştu. İstanbul Bakırköy’de kentsel dönüşümün önünü açacak bir gelişme oldu. Bakırköy Belediyesi yeni dönemde daha önce İBB'ye gönderilmiş olan 1/5000’lik planlara itiraz etti. Söz konusu planların 2 parsel bir araya geldiğinde ilave kat değil, parsel bazında değerlendirilmesi talep edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin merakla beklenen temmuz ayı olağan toplantısında gündeme gelen planı oyladı, yeni plan da oy birliğiyle kabul edildi.
PARSEL BİRLEŞTİRME ŞARTI YOK
Peki bu ne demek oluyor? Şu demek; artık alan ve parsel birleştirme şartı aranmadan parsel bazında gayrimenkul sahipleri dönüşüme gidebilecek. Bakırköy Belediyesi, Temmuz'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisinde onaylanmış olan 1/5000’lik nazım imar planına uygun olarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlayarak onaya sunulmak üzere yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisine gönderecek. Bakırköy Belediyesi’nin öncelikli hedefi birkaç ay içerisinde plan sürecini tamamlayıp yeni kentsel dönüşüm kararlarını içeren imar durumunu komşuları için düzenlemek.
RAKAMLARLA BAKIRKÖY'DE DEPREM RİSKİ
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi-2019” projesi kapsamında İstanbul'daki tüm ilçelerin deprem risk analizleri tek tek yapılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin her ilçeye özel olarak hazırladığı raporlarda, 7.5 büyüklüğündeki bir deprem sonucu ortaya çıkabilecek yapı hasarları, olası can kaybı ve yaralı sayıları, altyapı ve yollara dair durumlar senaryolaştırıldı. Söz konusu bu raporda Bakırköy deprem riskine de yer verildi.
BAKIRKÖY OLASI BİR DERPEMDE NE KADAR HASAR ALIR?
Hafif hasarlı bina sayısı: : 3 bin 939
Çok ağır hasarlı bina sayısı: 782
Orta hasarlı bina sayısı: : 3 bin 394
Ağır hasarlı bina sayısı: : Bin 306
Vatandaşlar kiralara yüzde 25 zam sınırını geri istiyor: Ev sahipleri kafalarına göre zam yapmamalı!
Mobil evler beton yapılaşmanın sonu olacak! Talep gittikçe artıyor!
Küçük ve orta ölçekli işletmeler bel büken kiralar nedeniyle ticari hayatını sonlandırabilir!