19 / 05 / 2024

Balat, Bizim Yenge dizisi ile bu yıl yine başrolde!

Balat, Bizim Yenge dizisi ile bu yıl yine başrolde!

Her sezon mutlaka bir dizide rol kapan oyunculardan biri Balat semti. Yabancı Damat, Cennet Mahallesi, Ezel, Öyle Bir Geçer Zaman ki... Şimdi de Bizim Yengeye ev sahipliği yapıyor



Bizim Yenge dizisindeki marangoz Adem ile kuaför Zeynonun dükkanlarının bulunduğu sokaktayız. Çekim olmadığı için hepsinin kepenkleri inmiş durumda. Bunlar gerçek dükkanlar değil, harap haldeyken bu dizi için temizlenip düzenlenmiş. Bu sırada karşıdan gelen iki adam, buranın o sokak olup olmadığı konusunda iddialaşıyor. Mahalle sakini değiller ama yakın bir yerde oturuyorlarmış. İki sokak yukarıda Öyle Bir Geçer Zaman kinin kırtasiyesi vardı diyorlar. Ben Bizim Yenge hedefimden sapmıyorum, yan sokağa girip gerçek mahalle sakinleri ve esnafıyla konuşmaya gidiyorum.

Salih Gürgen sokağın başındaki elektrikçinin sahibi. Setin elektrik işlerini de o yapmış. Dizi çekimlerinin her yere az veya çok bir katkısı var. Bir tek, onlar çalışırken insanların araçların geçişlerinde sorun çıkıyor. Ama söyleyince hemen açıyorlar yolu. Yemeği bizim sokakta yediklerinden konuşmalarımız, şakalaşmalarımız da oluyor diyor.

Bizim Yengenin Filizi Şebnem Bozokluile kocası Bahriyi canlandıran İlker Aksum

Burada başrolde oynayan ile figüran arasında fark yok

Bahsettiği yemekler, Allahverdi Polatın lokantasında yeniyor. Polat Burada çok dizi çekildi ama bunlar en güzeli diye düşünüyor: Devamlı gelsinler ama bu kadro gelsinler. Başrolle figüranlar arasında fark yok burada. Kimsede kibir yok. Yemekleri yemek şirketinden geliyor, biz sadece misafir ediyoruz. Bütün esnafa faydası olduğu konusunda mahallenin kahvecilerinden Ahmet Erkanı şahit gösteriyor.

Ahmet Erkan 44 yıldır bu mahallede. Bizim Yengenin esnafa katkısının, dizinin prodüktörü sayesinde olduğu kanısında. Buraya gelip diğer dizilerin yaptığı gibi kendi çay ocaklarını kurup, elemanlarına çay dağıtmadılar. Benim kahvemden, sokağın başındaki kahveden içtiler çaylarını. Onun kızgınlığı daha önce gelen entellere: O kadar çok entel takımı geliyor ki dışarıdan. Neymiş Balat çok değerlenecekmiş. Bu entel takımı Balatı yıkıyor, bitiriyor anca.

Sohbetimize, adının Kemal Altuğ olduğunu öğrendiğim bir kişi Rant peşindeler rant diyerek katılıyor. Altuğ set ekibinin birkaç işine yardımcı olmuş, onlar da ona iş teklif etmiş: Buranın hırsızı falan çok olduğu için dükkanlara sahip çıkılması gerekiyordu. Mekan da buldum onlara, onlar da sağolsun karşılıksız bırakmadılar beni. Balat çevresindeki işlerini hallediyorum diyor.
Mahallede dizi çekilmesinin değişiklik yaratmadığını düşünenler de var. Örneğin 15 yıllık bakkal Engin Poyraz: Sadece Bizim Yenge değil ki, burada bir sürü dizi çekildi. Cennet Mahalesi, Ezel... Hayatımızda değişen bir şey yok. Balata dizi çekimiyle hareketlilik gelmez. Marina yapılsa belki...

11 kişi ressam İsmail Acarın evinde yaşıyor

Dizinin merkezinde bulunan, dokuz erkek kardeş, bir anne ve bir yengenin oturduğu ev, ünlü ressam İsmail Acara ait. Acar evi yedi yıl önce almış, kendisi kısa bir süre oturmuş, bir süre de atölye olarak kullanmış: Ev 1802de patrikler için yapılmış. 600 metrekare bahçesi var, içi de oldukça büyük. Rayiç bedeli neyse o fiyata kiraladık, dizi diye daha fazla para almadık ama şirket üzerinden kiralandığı için tam miktarı bilmiyorum diyor.

Evin yanındaki yıkılmış bina da Acara ait. İleride bu ikisini birleştirip kültür sanat merkezi yapmayı düşündüğünü söylüyor. Bu projelerimi gerçekleştirene kadar kısa dönemli kiraya veriyorum. Aslında kiralamayı da düşünmüyordum fakat aşırı talep gelince kiraladık diyen İsmail Acar yurtdışında olduğundan diziyi izleme fırsatı bulamamış. Ama internetten bir baktım mekanı nasıl kullandıklarına. Ciddi bir prodüksiyon var, bahçe çok güzel dönüştürülmüş, çaba göstermişler diyor. Ev, sete dönüşme konusunda tecrübeli, daha önce de O... Çocukları ve Gönül Yarası filmleri burada çekilmiş.

Kalabalık aileye en uygun yer

Dizinin prodüksiyon ekibinden Nükhet Özer, yapımcıların Balatı tercih etme sebebinin mahalle dokusu olduğunu söylüyor.
Ev konusunda da, senaryodaki kalabalık aile belirleyici olmuş. Özer Aile çok kalabalık olduğu için büyük bir ev lazımdı bize, o yüzden bu evi tercih ettik. Tabii içinde ve bahçesinde çok değişiklik yaptık diyor.


Ayşenil Şamlıoğlu

Çaya çağırmazsanız gönül koyacağım
 
Dizide dokuz erkek çocuk sahibi Mehpare hanımı oynayan Ayşenil Şamlıoğlu, Balat sakinlerinin oyuncuları ve set ekibini aynı mahallede yaşadıkları komşuları olarak görmeye başladıklarını söylüyor: Çekimlerin geçtiği evin bahçesinde figüran oyuncularla birlikte çay içme sahnemiz vardı. Hemen yan apartmanda oturan bir kadın cama çıkarak Herkesi oturmaya çağırıyorsunuz. Artık gönül koyuyorum, bizi ne zaman çaya davet edeceksiniz diye seslendi.

İki dizi birleşip Canım Yengem oluyor

 Dizinin meşhur yengesi Şebnem Bozoklu mahalleliyle beklediğinden daha hızlı bir şekilde samimiyetler kurulduğunu söylüyor. Herkesle tanıştıklarını anlatan Bozoklu Artık onlar bizim halimizi hatrımızı soruyor, biz de onların. Güzel giden bir ilişkimiz var diyor. Mahalle sakinleri Bozokluya Bizim Yenge ile bir önceki dizisi Canım Ailemi birleştirip Canım yengem diyormuş.

Dizi ekibiyle arası gayet iyi olan kahveci Ahmet Erkan (üstte) asıl entellerden şikayetçi.

Sahne tozu yutmak gibi
Kadir Akel mahallenin en meşhur kahvesinin sahibi. Daha önce Aydın Bulutun yönettiği Sultan Makamı dizisine ev sahipliği yapmış kahvesi. Tanışıklıkları o zamanlara dayanıyormuş. Bizim Yengenin Bahrisi İlker Aksumla da Yabancı Damatın çekimlerinde tanışmışlar. Dizideki gazilerin toplanma yeriymiş burası. 30 senedir kahveyi işleten Kadir bey dizi setlerine ev sahipliği yapmayı sevmiş: Hani derler ya sahne tozu yutmak lazım diye, biz de bu işin tozunu yuttuk.

Milliyet Cumartesi

 


Geri Dön