27 / 04 / 2024

Balat'ta kentsel dönüşüm, mahalle kültürünü yok ediyor!

Balat'ta kentsel dönüşüm, mahalle kültürünü yok ediyor!

Sulukule Projesinin iptali sonrasında Balat'da iptal edildi. Balat'ın iptal edilme gerekçesi ise mahalle kültürünün yok edilmesi




İstanbul 5. İdare Mahkemesi Fener, Balat, Ayvansaray’daki yenileme projesini 2863 sayılı yasa kapsamında “Hukuka aykırı” bularak iptal etti. Gerekçeli kararda en önemli dayanak ‘mahalle kültürünün yok edilmesi’. Kararda mahalle kültürü yaşamadıktan sonra, fiziki binaların yenilenmesinin şehircilik anlayışından uzak olduğu vurgulandı. 


İptal kararı, semtte bayram havası yarattı. Fener Balat Ayvansaray Derneği (FEBAYDER) temsilcisi Çiğdem Şahin, kararın, bölgede 280 bin metrekarede 900 bina ve 3 bin kişiyi ilgilendirdiğini, ancak Türkiye’de kentsel dönüşüm alanı kapsamındaki bütün bölgeleri ilgilendirdiğini savundu. Şahin, “Bu alan büyük rant sağladığı için peşimizi bırakmayacaklar. Binalarımızı güzelleştirmek ve depreme dayanıklı hale getirmek için çalışmalarımız var. Mahalle halkı olarak projeler üreteceğiz. Deprem Yasası gibi özel yasalar var. Bu yasalar var olduğu sürece mücadelelerimiz devam edecektir” dedi. 


Fatih Belediyesi rahat


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise Sulukule’de de, Balat’ta da 5366 sayılı yasaya uyulduğunu hatırlattı. Demir "İmar planları yok’ deniyor. Bu yasada (5366) yenileme alanı ilan ettiğimiz bölgelerin imar planları ile alakası yok. Olsa bile yok sayılır. Bizim avan projelerimiz, imar planı yerine geçiyor. ‘Tescilli eser yıkılıyor’ deniliyor. Projeye başlarken tescilli bina sayısı 220’ydi. Biz 260’a çıkardık” dedi.

 

Sevda Tepesi turistiktir yapı şart


İBB, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın veliaht prensken aldığı Kandilli’deki Sevda Tepesi’nin 28 yıl sonra imara açılmasını “Boğaziçi’nde turistik konaklama tesisi olmalı” diyerek savundu. Açıklamada özetle “İmar izni, koruma kurulu onayı alınmak şartıyla, konaklama tesisi için veriliyor. Teklife göre yapı 2 katlı, bodrumsuz, 7.5 metre olacak. Planla peyzaj değeri yüksek ağaçlar geliştirilerek muhafaza edilecek” denildi.


Radikal


Geri Dön