05 / 05 / 2024

Balat'taki Demir Kilise açıldı!

Balat'taki Demir Kilise açıldı!

Balat'taki "Demir Kilise" olarak bilinen Stevi Stefan Kilisesi'nin açılış töreni gerçekleşti. Kilisenin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım katıldı..



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Balat'taki "Demir Kilise" olarak bilinen Stevi Stefan Kilisesi'nin açılış töreni gerçekleşti. Törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım konuşma yaptı.

 

Anadolu Ajansında yer alan habere göre, Başbakan Binali Yıldırım, "Ülkemizde değişik inançlara sahip vatandaşlarımızın ibadetlerini en iyi şekilde yapabilmesi, toplumsal uyum, barış ve huzur içinde bir arada yaşaması, hükümetimizin önem verdiği konuların başında gelmektedir." dedi.

 

"Demir Kilise" olarak bilinen Sveti Stefan Kilisesi'nin açılış töreninde konuşan  Başbakan Yıldırım, kilisenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda gerçekleştirdiklerini belirterek mimari bakımdan birçok özelliğe sahip kilisenin restore edilerek Hristiyan vatandaşların hizmetine sunulmasının, Türkiye'de dinlere karşı ecdatlarından gelen ve bugün de devam eden hoşgörünün en güzel numunesi olduğunu ifade etti.

 

- "Bin 29 eser, varlık, cemaat vakıflarına aktarılmış"

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çıkarılan kanunla cemaat vakıflarının mallarının iade edilmesine karar verildiğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:

 

"Bu şekilde 167 cemaat vakfına ait tam bin 29 eser, varlık, cemaat vakıflarına aktarılmış ve geçmişten beri gelen bu önemli sorun da ortadan kaldırılmıştır. Bu bağlamda Şişli Kaptanpaşa Mahallesi'nde yaklaşık 60 dönümlük önemli bir taşınmaz Bulgar Vakfı'na teslim edilmiştir. Bugünlerde etrafımıza baktığımızda özellikle Avrupa başta olmak üzere dini inançlar konusunda gerekli müsamahayı, toleransı göremiyoruz ve gittikçe bu değerler, insanlığı birleştiren değerler olmak yerine aradaki düşmanlığı, husumeti artıran değerlere dönüşüyor. Dini ve kültürel kutuplaşma riski gittikçe artıyor. Orta Doğu'da yüzyıllar boyunca bir arada yaşayan değişik dinlere mensup insanlar mezhepleri veya inançları nedeniyle hedef olurken, aynı eğilimler İslam düşmanlığı ve gittikçe tırmanan ırkçılık olarak Batı dünyasında da artan şekilde bugün ne yazık ki kendini gösteriyor."

 

Yıldırım, kilisenin ihya edilerek bugün tekrar ibadete açılmasında bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği dirayet ve himaye ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla çalışmaların tamamlanarak bu hale geldiğini anlattı.  Yıldırım, emeği geçen yüklenici firma Taşyapı başta olmak üzere herkese teşekkür etti.

 

"5 bine yakın tarihi eserimiz tekrar ihya edildi"

 

Bu restorasyonun sürdürmekte oldukları bütün diğer tarihi restorasyonlar gibi  İstanbul ve Anadolu'nun çok boyutlu, çok inançlı ve çok renkli tarihi kimliğine yakışan adımlar olduğunu ifade eden Yıldırım, "Şunu da memnuniyetle ifade etmek isterim ki 15 yıllık hükümetlerimiz döneminde tarihi değerlerimize geçmişten gelen kültür mirasımıza verdiğiniz önem sayesinde 5 bine yakın tarihi eserimiz, vakıf eseri tekrar ihya edilmiş ve gelecek kuşaklara taşınması sağlanmıştır." dedi.

 

Balat taki Demir Kilise açıldı!

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demir Kilise’nin açılışında şu şekilde konuştu;

 

"Bulgaristan şu anda AB dönem başkanlığı görevini sürdürüyor. Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş çok önemli bir mesaj olarak değerlendiriyorum. İstanbul, şu fotoğrafla farklı din ve kültürlerin barış içinde yaşadığı bir şehir olma özelliğini tüm dünyaya bir defa daha göstermiştir."

 

"Bizde şu var: Kesrette vahdet anlayışı. Yani çoklukta birlik… Biz işte bu anlayışla diğer dinlere mensup vatandaşlarımızın ibadethanelerini ayağa kaldırma çalışmalarını yürüttük yürütüyoruz. Havra, şapel, kilise gibi din mekanların onarımlarını önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz."

 

 

 

 


Geri Dön