05 / 05 / 2024

Balçova imar planı ne olacak?

Balçova imar planı ne olacak?

Milliyet Ege gazetesi köşe yazarı Muhittin Akbel bugün köşesinde " Balçova planına ikinci darbe " başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının tamamı....



Balçova'da, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi karşısında 65 hektarlık bir alan var.  Avukat Yücel Öztürk; bu alanla ilgili önce 1/25 binlik plan için 9 müvekkili adına 6 parsel için biri Danıştay'da, diğerleri  İzmir  İdare mahkemelerinde, daha sonra da 1/5 bin ve 1/1000'lik planlara karşı iki parsel için üç müvekkili adına dava açtı. Davada bilirkişi heyeti, bakanlığın yaptığı 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli planları inceledi ve çok önemli bir rapor hazırladı. Olumsuz görüş bildirildi. 


Önce, o bölgede olup bitenleri kısaca hatırlayalım. 

Kültür Bakanlığı'nm hazırladığı, 47 hektarlık alanı ilgilendiren 1/25 binlik planlama alanı, "özel proje alanı" olarak kabul edilmiş ve 5 Kasım 2012'de askıya çıkarılmıştı. 

İzmir Mimarlar Odası planı yargıya taşıdı. Mülk sahipleri de dava açtı. 

İkisinin de dava gerekçesi benzerdi; "Plan; şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına, kamu yararına ve hukuka aykırı. Mülkiyet hakkını ihlal ediyor." İzmir 4. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası'nın davasında planı iptal etti. 

Aynı mahiyette Avukat Yücel Öztürk'ün Danıştay'da açtığı davada da 1/25 binlik plan hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi. 

Bu dosyada, alınan bilirkişi raporunda da bilirkişiler planın iptali gerektiği yönünde görüş belirttiler. 


Bu karara rağmen bakanlık, bir alt ölçekli plan olan 1/5 bin ve 1/1000'lik planlan aynı anda 24 Temmuz 2013'te askıya çıkararak kuralları çiğnedi. 


İşte; Yard. Doç. Ercan Koç, Doç. Oya Akın ve Yard. Doç. Ali Kılıç'tan oluşan bilirkişi heyetinin raporundan satırbaşları: * 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın; turizm merkezi ve 1. derece kaynak koruma bölgesini bütün olarak ele almaması nedeniyle plan bütünlüğünü zedeleyen bir içerik ortaya koymaktadır. 


* 1/25 bin ölçekli ÇDP notlarında tanımlanan minimum parsel büyüklüklerinin, mevcut parsel büyüklükleriyle uyumlu olmadığı, el değiştirmelere ve bölgenin büyük sermaye tarafından satın alınmasına neden olacağı öngörülmüştür ve sakıncalıdır. 

* Belediye Hizmet Alanı tanımı; altyapı, acil müdahale ve idari tesislerini içermektedir. Bu kapsamda değerlendirildiğinde Belediye Hizmet Alanı tanımı içinde "kür merkezinin" tanımlanması çelişki yaratmaktadır. 

* Bilirkişi heyetimiz; dava konusu İnciraltı Turizm Merkezi Tevsii Balçova Kaplıcaları kesimi, 1/25 bin ölçekli Revizyon ve İlave Çevre Düzeni Planı esas alınarak hazırlanan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları ile 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın plan notu değişikliğinin, planlama ilke ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığı sonucuna ulaşmıştır. 


Avukat Yücel Öztürk; Balçova Belediyesi'nin, arazinin en değerli kısmında kendisine bir alan istediğini, orada lokanta, kafe, çeşitli dükkanlar olacağı notunu düştüğünü, bunların çelişki yarattığını anlatıyor. 

Bir tarafta 8-9 katlı binalara izin verilirken burada 2 katla sınır konmasının doğru olamayacağını, en önemlisinin de 30 dönümlük parsellerin amaca aykırı sonuç doğurduğunu söylüyor. 

Gördüğünüz gibi plan, hem Danıştay'dan hem de bilirkişi heyetinden kırmızı kart gördü.

Bildiğimiz bir şey var ki, o da her şeye rağmen bakanlıkların bildiğini okuduğu. 

Umarım bu kez bilirkişinin raporuna itibar ederler de hatayı düzeltirler. 


Milliyet Ege / Muhittin Akbel


Geri Dön