28 / 04 / 2024

İmar planı ne zaman kesinleşir?

İmar planı ne zaman kesinleşir?

Belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılıyor veya yaptırılıyor. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe giriyor. Peki, imar planı ne zaman kesinleşir?



İmar planı ne zaman kesinleşir?

İmar Kanunu gereğince; İmar planları;Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana geliyor. Mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılıyor veya yaptırılıyor. 


Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer. Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde bir ay süre ile ilan ediliyor. Peki, imar planı ne zaman kesinleşir?


Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebiliyor. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi on beş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlıyor.   


Belediye ve mücavir alan dışında kala yerlerde yapılacak planlar valilik veya ilgilisince yapılır veya yaptırılıyor. Valilikçe uygun görüldüğü taktirde onaylanarak yürürlüğe girer. 


Onay tarihinden itibaren valilikçe tespit edilen ilan yerinde bir ay süre ile ilan ediliyor. Bir aylık süresi içinde planlara itiraz edilebiliyor. İtirazlar valiliğe yapılır, valilik itirazları onbeş gün içerisinde inceleyerek kesin karara bağlıyor.  


Onaylanmış planlarda yapılacak değişiklikler de yukarıdaki usullere tabidir.   


Kesinleşen imar planlarının bir kopyası, Bakanlığa gönderiliyor.   


İmar planları alenidir. Bu aleniyeti sağlamak ilgili idarelerin görevidir. Belediye başkanlığı ve mülki amirlikler, imar planının tamamını veya bir kısmını kopyalar veya kitapçıklar haline getirip çoğaltarak tespit edilecek ücret karşılığında isteyenlere verir.   


Madde 10- 

Belediyeler; imar planlarını yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planını tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlarlar.


Beş yıllık imar programlarının görüşülmesi sırasında ilgili yatırımcı kamu kuruluşlarının temsilcileri görüşleri esas alınmak üzere Meclis toplantısına katılır. 


Bu programlar, belediye meclisinde kabul edildikten sonra kesinleşir. Bu program içinde bulunan kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanlar, ilgili kamu kuruluşlarına bildirilir. 


Beş yıllık imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerleri ilgili kamu kuruluşları, bu program süresi içinde kamulaştırırlar. Bu amaçla gerekli ödenek, kamu kuruluşlarının yıllık bütçelerine konulur.   


İmar programlarında umumi hizmetlere ayrılan yerler ile özel kanunları gereğince kısıtlama konulan gayrimenkuller kamulaştırılıncaya veya umumi hizmetlerle ilgili projeler gerçekleştirilinceye kadar bu yerlerle ilgili olarak diğer kanunlara verilen haklar devam eder.    



İmar planı sorgulama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön