29 / 04 / 2024

Balık çiftliklerinden alınan kiralar 10'da 1'ine düşürüldü!

Balık çiftliklerinden alınan kiralar 10'da 1'ine düşürüldü!

Son yıllarda giderek gelişen kültür balıkçılığı sektörüne piyango vurdu. Yıllardır fahiş deniz yüzeyi kiralarından şikayet eden sektöre hükümetten müjdeli haber geldi...



Çevrecilerin denizi kirlettikleri gerekçesi ile karşı çıktığı balık üreticilerine hükümetten müjde: Balık çiftliklerinden alınan kiralar 10'da 1'ine düşürüldü.

Tarım Bakanlığı, balık üreticilerinden aldığı deniz yüzeyi kiralarını dönümbaşına 10'da 1'ine düşürdü. Böylelikle bugüne kadar dönümü İzmir'de yıllık 4500, Muğla'da ise 2500 TL olan kira bedelleri 300-400 TL'ye kadar geriledi.

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) araştırmalarına göre alabalık üretiminde Avrupa lideri olan Türkiye, çipura ve levrekte ise Avrupa pazarının yüzde 25'ini elinde bulunduruyor. Ancak İtalya'da 130 Euro, Yunanistan'da 170 Euro olan deniz yüzeyi kira ücretleri Türkiye'de 4500 TL yani yaklaşık 1800 Euro'ya ulaşıyordu. Bu yıl 6111 sayılı Torba Kanunu ile deniz yüzeyi kira bedelini belirleme yetkisi İl Özel İdareleri'nden alınıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na verildi. Bakanlık da ilk iş olarak kira bedellerini 10'da 1 oranına indirerek 300-400 TL'ye kadar çekti ve her ilde farklı fiyat belirleme uygulamasına son verdi.

40 ülkeye balık ihraç eden Kılıç Denizin Başkanvekili Ersin Kılıç Kızıltan, son dönemde kira maliyetleri nedeniyle yurtdışında yatırım kararı aldıklarını belirterek, "Türkiye yerine başka bir Akdeniz ülkesinde ya da ABD'de üretim yapmayı düşünüyorduk. Hatta planlarımızı hazırlama aşamasındaydık. Ama kiraların düşürülmesi ile bu yatırımımızı yine Türkiye'de yapabiliriz" diye konuştu.

Aram Ekin Duran / RADİKAL


Geri Dön