15 / 05 / 2024

Balıkesir Reşitbey barajının yarattığı sorunlar mecliste!

Balıkesir Reşitbey barajının yarattığı sorunlar mecliste!

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Balıkesir'in Burhaniye ilçesine bağlı Tahtacı Mahallesi'nin Reşitbey barajı projesinden etkilenmesine ilişkin yazılı soru önergesi hazırladı..



Balıkesir Reşitbey barajının yarattığı sorunlar mecliste!


Balıkesir'in Burhaniye ilçesine bağlı Tahtacı Mahallesi'nin Reşitbey barajı projesinden etkilenmesine ilişkin CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm soru önergesi hazırladı.


CHP'li Tüm sorularının Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


"Tahtacı, Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı bir mahalledir. ( eski köy) Mahalle, ilçeye 11 kilometre uzaklıktadır Yanında Madra Dağı, karşısında Kaz Dağı vardır. Mahalle halkı kışın zeytincilik, yazın hayvancılıkla geçinir. Tahtacı Mahallesi (köyü) bulunduğu coğrafık özellikler dikkate alındığında bisiklet, motosiklet ve trekking (doğa yürüyüşü) gibi doğa turizmi sporları için çok elverişlidir." şeklinde açıklamalarda bulunan Tüm, "Tahtacı (Köyü) Mahallesi , bölgede geleneksel olarak Alevi Kültürü ve inancını benimsemiş yurttaşlarımızın uzun yıllardır yaşadığı, özellikli bir yerleşim alanıdır. Bu Köy her ne kadar Büyükşehir Belediye yasası kapsamında Mahalleye dönüştürülmüşse de , klasik anlamda bir mahalle değildir. Köyler toplumsal yaşamımızda önemli bir yer tutar. Geleneklerimiz, toplumsal yaşamımızın parçası olan Kültürel değerlerimiz, yerleşik düzenimizin önemli bir parçası olan Köylerimizde oluşur." dedi.


"Şimdi bölgede yapılacak olan Reşit bey Barajı (göleti) ile Tahtacı köyü sular altında kalmaktadır. Kuşkusuz ki Tarımsal ekonominin gelişmesi için sulamanın önemi her kesim tarafından kabul edilmektedir. Ancak Ekonomi ile kültürel yaşam arasında bir tercihin ortaya konulması da doğru değildir.


Reşit bey barajının kod ölçümü, tutulacak suyun miktarı makul sevilere çekildiği takdirde Köyün ortadan kalkmayacağı iddia edilmektedir." açıklamalarında bulunan Tüm bu bağlamda 4 soru sordu.


Tüm'ün soruları

1- Reşit Bey barajı Projelendirilirken, tutulacak suyun miktarı ne kadar olarak ön görülmüştür.? Tutulan bu su ile ne kadar bir alan sulanacaktır.?


2- Tutulacak su ile su altında kalacak yerleşim alanları hangileridir? Bu yerleşim yerlerinin ne zamandan beri vardır?


3- Tutulacak suyun seviyesi ne kadar düşürülürse, Tahtacı köyü su altında kalmaktan kurtulacaktır? Bununla ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu çalışmalar hangi aşamadadır? Suyun seviyesini düşürecek misiniz? Köyün mevcut sahadan uzaklaşmamak kaydı ile nakli söz konusu mudur? Bu konuda köylünün fikri alınmış mıdır?


4- Baraj ihalesi yapılmadan bu sorunlara çözüm arandı mı? Arandı ise hangi çözüm üretildi? Sadece kamulaştırma yaparak ve bedellerini ödeyerek sorunun çözümüne katılıyor musunuz? Esas olan Köylünün yerinde kalması mıdır? Bunun için Bakanlığın somut çözüm önerileri nelerdir?





Geri Dön