09 / 01 / 2025

Balıkesir'de 21 deprem oldu!

Balıkesir'de 21 deprem oldu!

Balıkesir'de son 24 saat içinde 21 deprem yaşanması ile meydana gelen deprem fırtınası konusunda, Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Yenigün'den ürkütücü bir açıklama geldi.



 Balıkesir'de en şiddetlisi 3,8 olarak kaydedilen deprem fırtınası sonrasında ilk açıklamayı Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Yenigün yaptı. Başkan Yenigün. depremleri 2011 yılında kayıtlara geçen yeni fay hattının ürettiğini söyledi. Kemal Yenigün, "Balıkesir'de 2011 yılında MTA tarafından basılan haritada Balıkesir fayı bulundu. Edremit Körfezi'nden bizim Ayşebacı kırsal mahallesine kadar gelen ve oradan da Kepsut ilçesine kadar giden bir fay ortaya çıktı. 

Balıkesir son yıllarda yapılan imar planlarında gevşek zemin dediğimiz ova bölgesine kaydırıldı. Bu fay en ufak oynadığında altındaki alüvyonun bir takım boşlukları tetikliyor ve onlar yerine oturuyor. Marmara Depreminden sonra birtakım ölçüm aletleri bu bölgenin etrafına yerleştirildi ve fay hareketleri izlenmeye alındı. 


Bizim buralarda ise bir çalışma yok maalesef. 

Bu konuda öncüdür, artçıdır diye yorum yapmak zor. Bu tür küçük sallantılar, birikmiş olan büyük bir enerji varsa onu açığa çıkartıyor. Bu bizim lehimize olan bir durum. Öncüdür ya da artçıdır dernek için ne bizim ne de başkasının elinde bir bilgi yok. Çünkü alet yok bu tür izlenimler için, bunlar lazım" diye konuştu. 

"Daha büyük bir deprem beklenebilir mi" sorusunu cevaplayan Yenigün, "Elde veri yok. 

Türkiye'de elinde veri olmayan bir çok insan var, onlara da itibar etmiyorum. Bu büyük fayı daha önce açıkladım. Bu fay resmi olarak 2011 haritalarında yer aldı ve ortaya çıkmış oldu. Bu fay üzerinde çalışma yapılması lazım. 


Geçtiğimiz yaz AFAD.  İzmir  9 Eylül Üniversitesine çalışma yaptırmak için girişimde bulundu. Üniversite Altınoluk'tan Bigadiç'e kadar çalışma yaptı. Bunun hakkında kimseye hiç bir bilgi verilmedi. Balıkesir Üniversitesi var, bu çalışmalara onlar da katılsaydı Balıkesir için bilgi toplanırdı" dedi. 

Kemal Yenigün, Balıkesir'de 2 şiddetindeki depremin dahi hissedildiğinin hatırlatılması üzerine, "Depremin şiddetli hissedilmesi yeryüzüne yakın olmasıdır. Ayrıca, Balıkesir sağlam temeller üzerine kurulmuş ancak yanlış imar planları ile ovaya doğru kayılmış. Yeni yapılan hastanemiz bile deprem için çok tehlikeli bir yerde" ifadesini kullandı. 

İHA muhabirinin. "Şiddetli depremin faturası Balıkesir'e ne olur" şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Yenigün, şöyle konuştu: "Vatandaşın tahmini gibi olur. 1897-1898 depremleri var. Onda Allah yardım etmiş. 

öncüsü gelmiş, halk dışarı çıkmış. Camiler yıkılmış, askeri kışlalar yıkılmış. Biz bu fay bulunmadan önce o depremleri Sındırgı ve Gönen faylarına bağlıyorduk. Artık depremleri bu fay üretiyor." 


Balıkesir Birlik


Geri Dön