21 / 05 / 2024

Balıklıgöl'deki 353 gecekondu yıkılacak!

Balıklıgöl'deki 353 gecekondu yıkılacak!

Şanlıurfa'nın büyükşehir statüsüne kavuşması amacıyla hizmete açılan İl Özel İdaresi, Kentsel Dönüşüm Projesi  kapsamında Yakubiye Mahallesi'nde bulunan 353 evi yıkacak.



Şanlıurfa'nın büyükşehir statüsüne kavuşması için önce hizmete açılan İl Özel İdaresi, 5 yıl önce, tarihi Urfa Kalesi'nin dokusunun turizme kazandırılması amacıyla Kentsel Dönüşüm Projesi  kapsamında Yakubiye Mahallesi'nde bulunan 353 evin istimlak edilip yıkılması kararı alındı. 

Günboyu Gazetesi'nde yer alan habere göre; çalışmalar sonucunda 63 yapı kamulaştırılıp yıkıldı. Projenin güney kısmında yer alan 290 evin yıkımına ise ödenek olmadığı nedeniyle ara verildi. Yetkililer aradan geçen 5 yıl sonrasında bölgenin turizm adası olması için harekete geçti.

Kale eteğinde bulunan gecekonduların istimlak edilerek yıkılması içim karar alındı. 270 gecekondunun yıkılmasına kararı sonrasında bölge cazibe merkezine dönüşecek. 38 bin metrekarelik alanda bu zamana kadar 71 kaya mezarı, 5 sarnıç, kral mezarı ve mozaik gün yüzüne çıkarıldı. Çalışmalar tamamlandığında bölgenin tüm tarihi dokusu turizm adasına dönüştürülecek. 

Balıklıgöl deki 353 gecekondu yıkılacak! 

Kale Eteği Projesi kapsamında iş makinelerinin hazır beklediği bölgede, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ile evleri kamulaştırılan çok sayıda kişi yıkım öncesi buluştu. Zeynel Abidin Beyazgül, seçim öncesinde söz verdiği gibi kale eteğinde yüzlerce konut ve iş yerinin kamulaştırma işlemlerinin tamamlandığını açıklayarak, yakın zamanda bölgenin yeşil alan olarak turizme kazandırılacağını kaydetti. Alanda hazır olarak bekleyen Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, projeyi Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttüklerini kaydederek, ilçenin kanayan yarasına çözüm bulunduğunu belirtti. 

Kuş, binlerce kişinin yaşadığı bölgede, halkın mağdur edilmeyeceğini de kaydetti. Gerçekleştirilen çalışmalar sonrasında bölgede hazır bekletilen iş makineleri, yıkım çalışmasına başladı. Konutları yıkılan birçok mahalle sakini yıllardır bu anı beklediklerini ve duygulandıklarını dile getirdi.Çalışma sonrası yaklaşık 35 bin metrekarelik alanın yeşile bürünmesi amaçlanıyor. Evleri kamulaştırılanlar belediye yetkililerine teşekkürlerini iletti.


Geri Dön