Ballıkuyu ve Aktepe'de ölçüm ve tespit çalışmalarına bu ay başlayacak!
Kentsel dönüşüm kapsamında mimari proje ve kentsel tasarım çalışmalarına başlandı. Bayraklı ve Uzundere’de hak sahipleri ile sözleşmeler imzalanıyor. Ballıkuyu ve Aktepe-Emrez’de ölçüm ve tespit çalışmalarına bu ay içinde başlanacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin farklı noktalarında yürüttüğü dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ege Mahallesi’nde yapı ölçümleri bitti; mimari proje ve kentsel tasarım çalışmalarına başlandı. Bayraklı ve Uzundere’de hak sahipleri ile sözleşmeler imzalanıyor. Ballıkuyu ve Aktepe-Emrez’de ölçüm ve tespit çalışmalarına bu ay içinde başlanacak.
4700 hektarlık yenileme ve sağlıklaştırma program alanı üzerinde kendi öz kaynaklarıyla kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 farklı bölgede önemli adımlar attı. Büyükşehir Belediyesi, bu bölgeler haricinde Kadifekale’de 42 hektar büyüklüğündeki heyelan bölgesinde bulunan 1968 yapının tamamının tahliye ve yıkımını tamamlayarak bölgeyi ağaçlandırmaya başladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin bölge bölge bugüne kadar yaptığı çalışmalar ise şöyle:
Bayraklı’da uzlaşmalar sürüyor
12 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Ekrem Akurgal Rekreasyon Alanı Sosyal Destek Merkezi’nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri başladı. “Konut / iş yeri sözleşmeleri” imzalanmaya devam ediyor.
Bayraklı’daki toplam 310 hektarlık bölgede öncelikle ulaşım ve jeolojik etüd çalışmaları tamamlandı. Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için Hizmet Alım İhalesi yapıldı ve çalışmalar bitti. Bayraklı’daki “dönüşüm” için vatandaşları bilgilendirmek ve taleplerini öğrenmek amacıyla “Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi” açıldı.
Proje alanı içinde faaliyet gösteren çeşitli derneklerin talepleri doğrultusunda alan içinde bulunan 7 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Bölgede ayrıca vatandaşlarla anket çalışması yapılarak alan hakkında detaylı analiz yapabilme olanağı elde edildi. 2831 adet konut sahibi ve 108 adet işyeri sahibi ile görüşüldü. Alanda var olan bütün zeminüstü envanteri çıkartıldı, veri tabanı oluşturuldu ve bu verilere bağlı hak sahipliliği tespitleri tamamlandı. Bütün verilere bağlı mimari proje ve tasarımlar tamamlandı.
Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, 8 Haziran 2013 günü kamuoyuna tanıtıldı.
“Ekokent” olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı kentsel dönüşüm bölgesinde bundan sonra yapacağı işler ise şöyle:
Konum ve yükseklikleri güneş, rüzgar ve topografya dikkate alınarak tasarlanan toplam 8 bin konut üretilecek. Depreme ve doğal afetlere karşı güvenli, sağlıklı kentsel yaşam alanları yaratılacak.
Tasarım alanının en üstünden Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’ndan denize erişen yeşil koridorlar yapılacak. Denize yaya ulaşımı kolaylaşacak.
Ulaşımda çevre yolu bağlantıları güçlendirilecek. 3 tane seyir terası ve kent meydanı oluşturulacak. Alana önemli giriş yolları üzerinde 3 kapı olacak. Bunlardan bir tanesi Homeros, bir tanesi Akdeniz, diğeri Smyrna kapısı.
Kuzeyde Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’ndan güneye denize inen kesintisiz yeşil koridorda yaklaşık 650 metrelik yürüme bandı oluşturulacak. Bunların üstü güneş panelleri ile kaplanacak.
Kamusal alanların üzerinde ve yürüme bandı üzerindeki güneş panellerinden sağlanan enerji ile kamusal alanların aydınlatılması sağlanacak.
Alanın kuzeyinde yağmur suları toplanacak. Toplanan sular ile eğimden yararlanılarak yeşil alanların sulanmasına yönelik “ekolojik çözümler” üretilecek.
Kıyı tasarımının da tamamlanmasıyla birlikte vatandaşlar özelikle engelli vatandaşlar için Alsancak’tan başlayarak Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’na kadar kesintisiz ulaşım sağlanacak yaya aksı oluşturulacak.
Gürçeşme’de 118 bina yıkıldı
2 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesinde yer alan 120 binadan 118’i yıkıldı. Binaların yıkımlarının en kısa sürede tamamlanarak alanın yeşil alan olarak kente kazandırılması hedefleniyor. Projenin toplam maliyetinin 20 milyon TL’yi aşması öngörülüyor.
Uzundere’de imzalar atılıyor
Büyükşehir Belediyesi’nin 32 hektarlık büyüklüğündeki alanda 497 yapı, 1172 bağımsız bölümü kapsayan ve 3216 adet yeni konut yapılması hedeflenen Uzundere Projesi, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
29 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Uzundere İletişim Merkezi’nde, hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yapılarak, “Konut / iş yeri sözleşmeleri” imzalanmaya devam ediyor.
Bölgede mülkiyet durumu, bina ölçüm ve tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi, kentsel tasarım, mimari proje ve 3 boyutlu görselleştirme çalışmaları tamamlandı. Projede, 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare alan rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları, 10 bin metrekare ise sosyal donatı olarak ayrıldı.
Alanda yapılan çalışmaları hakkında halkın bilgi sahibi olmaları ve proje hazırlığına katılmaları amacıyla “İletişim Merkezi” açıldı. 5 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantıları düzenlendi ve vatandaş talepleri değerlendirildi. Hak sahiplerinin kendi bölgelerinde kalmalarının sağlanacağı projede, komşuluk ilişkilerinin korunmasına özel önem veriliyor.
Ege Mahallesi’nde yapı ölçümleri bitti
Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi’nde 7 hektarlık alanı dönüştürecek. Mevcut durum tespiti ile başlayan çalışmalarda 591 yapının ölçümü tamamlandı, tapu bilgileri alınarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanı oluşturuldu. Alana ilişkin uygulanacak kentsel vizyonun belirlenmesi, imar planı, mimari proje ve kentsel tasarım projeleri hizmet alımı gerçekleştirilerek çalışmalara başlandı. Çalışmalar, oluşturulan danışma kurulu gözetiminde sürdürülerek tamamlanma aşamasına geldi.
Ballıkuyu’da ihale tamam
48 hektarlık Ballıkuyu projesinde de “yerinde dönüşüm” hedefleniyor. Alanda gerçekleştirilecek projeye altlık teşkil etmek üzere, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi ihalesi sonuçlandı. Ekim ayı sonuna kadar alanda ölçüm ve tespit çalışmalarına başlanacak. Mevcut imar planı, yapılaşma yoğunlukları, tarihi kale silüeti göz önünde bulundurularak kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları ise devam ediyor.
Aktepe- Emrez’de ölçümler başlıyor
Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda “Kentsel Dönüşüm” projesi uygulamak için çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, tıpkı Kadifekale, Uzundere ve Bayraklı’da olduğu gibi burada da bölge halkını bilgilendirmek ve taleplerini öğrenmek amacı ile iletişim ofisi açtı. Proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi ihalesi Nisan ayında yapıldı. İhale sonuçlandı. Bu ay içinde ölçüm ve tespit çalışmalarına başlanacak.
Örnekköy’de iletişim merkezi hazır
Jeolojik etüdü onay aşamasında olan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Alanda zemin üstü envanterinin hazırlanması amacı ile yapılara ilişkin mevcut durum ölçüm ve tespitleri tamamlandı. Bölge ile ilgili çalışmaların veri tabanına aktarılması, ilgili kurumlardan edinilen veriler ve yapılan tespitler doğrultusunda kentsel tasarım ve planlama çalışmaları ise devam ediyor. Ekim ayı sonunda, hak sahiplerinin proje hazırlık sürecine katılarak taleplerini değerlendirmek, yerinde ve doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak amacıyla “Örnekköy İletişim ve Tanıtım Merkezi” hizmete girecek.
Yeşildere’de 134 bina yıkıldı
Bakanlar Kurulu Kararı ile “Afete Maruz Bölge” ilan edilen 2 hektar üzerindeki 153 yapıdan 134’ünün tahliyesi ve yıkımı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşları, Temmuz ayında Noter huzurunda çekilen kurayla Uzundere’deki yeni konutlarına kavuşturdu. Uzundere’deki C-6 Blok’ta yer alan 56 daire için 49 vatandaş kuraya katıldı. 12 vatandaş ise kendi seçtikleri farklı daireler için ayrı sözleşme yapmayı tercih etti.
Cennetçeşme’de her şey hazırdı ama..
Jeolojik ve jeoteknik etüd çalışmaları tamamlanan 48 hektar büyüklüğündeki alanda zemin ve zeminüstü envanteri çıkarılarak veritabanları oluşturuldu. Öneri imar planı ve mimari projeler tamamlandı. Alanda sosyal dönüşümü desteklemek, projeye altlık oluşturmak ve vatandaş taleplerini değerlendirmek amacı ile anket çalışmaları yapıldı. Kentli Merkezi açılarak sosyal dönüşüm faaliyetlerine başlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği tüm bu hazırlıklardan sonra, bölge Bakanlar Kurulu’nun kararı ile “riskli alan” olarak ilan edildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi