29 / 04 / 2024

Bandrıma'da tescilli binanın yanındaki inşaata izin verildi!

Bandrıma'da tescilli binanın yanındaki inşaata izin verildi!

BALIKESİR'in Bandırma İlçesi'nde oturan Turgut Çepoğlu, 110 yıllık geçmişe sahip tescilli binasının yanına inşaat izni veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve belediye aleyhine idare mahkemesinde dava açtı.



Bandırma'nın Yalı Caddesi'nde Turgut Çepoğlu'na ait tescilli binanın yanında başlayan inşaat, tartışmalara neden oldu. Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun izniyle Bandırma Belediyesi tarafından verilen ruhsat uyarınca başlayan inşaata tepki gösteren tarihi binanın sahibi Turgut Çepoğlu, 'Eski Fotoğraflarda Bandırma' kitabındaki fotoğraflı kayda göre yapım yılı 110 yılı geçen tarihi binayı 35 yıl önce satın aldığında harabe halinde olduğunu söyledi. Çepoğlu, "İçinden 3 kamyon çöp çıkardım. Tinercilerin meskeniydi. Burasını, 15 yıl önce Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün izni ile ve denetimi altında 200 bin liraya yakın bir harcamayla restore ettim. Bandırma'ya dolayısıyla kültürümüze kazandırdım" dedi. Çepoğlu, şunları söyledi:


"Bandırma Belediyesi, 'Tarihi silüeti bozacak' diye güneşlik tenteye bile izin vermezken Bursa Koruma Kurulu'nun bu tarihi binanın yanına, hem de çekme mesafesi kullanmadan tarihi siluetine büyük zarar verecek ve yan cephedeki pencereleri tamamen kapatacak bir inşaat için nasıl olur da binaya bitişik projeye onay verilir?" 


Tarihi bina yanındaki 200 metrekarelik arsanın daha önce yeşil alan olduğunu iddia eden Turgut Çepoğlu daha sonra ayni yeri yeşil alandan çıkaran ve bahçeli nizam olan 183 nolu adaya yapılmaya başlanan inşaatın bitişik nizam olarak ruhsat veren belediye için de Balıkesir İdari Mahkemesi'nde dava açtığını söyledi. 


Mevcut yerin bahçeli değil, bitişik nizam konumunda olduğunu belirten inşaat sahibi İnşaat Mühendisi Emel Kurt da, şöyle konuştu:


"50 senelik tapulu yerimin olduğu alan 2001 yılına kadar yeşil alan kapsamında olmadığı için inşaat yapmak için belediye tarafından verilen ruhsatı anıtlar kurulu da onaylamıştı. Ancak, çevre sakinlerinin 'Manzaraları kapanıyor' iddiasıyla Bursa 2'nci İdare Mahkemesi'nde açtıkları dava mahkemece uygun görülmeyip ruhsatın hukuka uygun olduğuna karar verilmişti. Fakat bu kez çevre sakinlerinin baskısı üzerine arsam yeşil alan kapsamına alındı. Bu plana yaptığım itiraz sonucu Danıştay 6'ncı Dairesi yeşil alanın iptaline karar verdi. Danıştay kararı üzerine belediye arsama yeniden imar planı yaptırıp bunu ve projeleri de tekrar anıtlar kuruluna 27 Nisan 2015 tarihinde onaylattı ve Bandırma Belediyesi de 31 Aralık 2015 tarihinde yeniden ruhsat verince ben de inşaata başladım. Bütün işleyiş süreci yasalara uygundur."


Emel Kurt, inşaatı devam eden yapının 115 metrekare ve 4 katlı olacağını tarihi binanın siluetini bozmayacağını söyledi. 


Bandırma Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı ve inşaatın mimari proje sorumlusu Mimar Şerafettin Engüdar da anıtlar kurulunun onayladığı proje nedeniyle ruhsatın yasalara uygun olarak verildiğini söyledi.


Genç Bayrak


Geri Dön