20 / 11 / 2024

Bangkok'ta, 2030'a kadar sular altında mı kalacak

Bangkok'ta, 2030'a kadar sular altında mı kalacak

Tayland'ın başkenti Bangkok ağır ağır denize gömülüyor. Uzmanlar, 2030'a kadar kentin bazı mahallelerinin deniz sularının altında kalacağından endişe ediyor ve hükümetin hiçbir tedbir almadığım iddia ediyorlar




İklim değişikliği, deniz seviyesinin yükselmesi, kıyıların erozyona uğraması, gökdelenlerin artan ağırlığı, killi toprakların ağır ağır göçmesi... Birçok olumsuz etken birleşerek 1782'de, şu anda da Tayland'ı yönetmekte olan Chakri Hanedanı'nın ataları tarafından Chao Praya ırmağının deltasma kurulan megapolün denize gömülmesine sebep oluyor. Şehrin nüfusunun hızla artması da olumsuz etkilere ekleniyor. 10 milyon insanın şehir merkezinde ve varoşlarında yaşadığı Bangkok'un bazı mahalleleri şimdiden deniz seviyesinin altında ve kent yılda 1.5 ila 5.3 cm gömülüyor.

Şehircilik uzmanları uzun vadede yüzde 90'ı konut olmak üzere 1 milyon yapının deniz sulan tarafından tehdit edileceğini hesaplıyorlar. Asya Teknoloji Enstitüsü uyarıyor: Bir noktadan itibaren, binaların giriş kaü çamurlu sular altmda kalacak ve bataklığa dönecek. Kent merkezine 15 km mesafedeki Samunt Prakan semtinde villalan ve rezidanslan yılın belli aylannda su basmaya başladı bile.

Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve Japonya İşbirliği Ajansı tarafından ortaklaşa hazırlanan raporda yeraltı sularının aşırı pompalanmasının adım adım yaklaşan felaketin başlıca sebeplerinden biri olduğu söyleniyor. Uzmanlar durumun ciddiyeti konusunda hemfikir değil ama, Doğal Afetleri Önleme Ajansı'nın yöneticisi Smith Dharmasaroja gibi Bangkok'un 2100 yılında 'ikinci Atlantis' olacağını iddia edenler de var. Taylandhlar aşın kötümser bulsalar da, bu ünlü meteoroloji uzmanının uyarılarım kulak ardı edemiyorlar; çünkü Dharmasaroja 2004'te Hint Okyanusu'na sahili olan ülkeleri yerle bir eden tsunami tehlikesini ta 1990'larda öngörmüş ve hükümetleri nafile uyarmıştı.

Önce konsensüs sağlamak şart

Bu kadar kötümser olmayan veya bu kadar kesin konuşmayanlar da var. Mesela iklim değişikliklerinin Asya ülkelerindeki etkisi konusunda uzman bir oşinograf olan Anond Snidvongs "Bangkok'un sular altında kalması ne kadar zaman alır, süreç nasıl işler... bilmek mümkün değil" diyor: "Deniz sularım durdurmak için set inşa etmenin anlamı yok. Kıyıların yılda 3-4 cm erozyona uğramasını da engellemek mümkün değil. Ama başka yollan var. Mesela şehircilik planlarının gözden geçirilmesi ve inşaatların daha iyi denetlenmesi şart."

Şehircilik uzmanı Niramon Kulsrisombat da Bangkok'un bir çok kesiminin zaten su seviyesinin 1,5 metre kadar altında kalan çamurlu arazilerin  üstüne kurulduğunu; eskiden kanalların, bostanların ve tarlaların yükselen sulan emdiğim, ancak son yıllarda bu arazilere bina ve fabrikalar inşa edildiğini söylüyor.

Snidvongs, Bangkok'u sadece sağlam bir siyasi iradenin ve çeşitli ama iyi koordine edilecek bir dizi önlemin kurtarabileceğim söylüyor. "Bir milyon inşam ilgilendiren bir tehdit. Tehdidin gerçek olduğu ve alınacak önlemler konusunda bu insanlar arasında bir konsensüs oluşması şart. Asıl sorun para veya teknik önemler değil. Yine de uzmanların sorunun kaynaklan ve çareleri hakkında bir fikir birliğine varması ve gerçekçi bir bütçe hazırlanması gerek."

(Kaynak: 19 Temmuz tarihliLe Figaro'da yayımlanan Bruno Philip imzalı haber.)
Not: Yukarıdaki haber İstanbullulara tanıdık gelmiştir. Bangkok'un sulara gömülmesi tehlikesinin yerine deprem beklentisini koymak yeter.
Hürriyet


Geri Dön