23 / 12 / 2024

Bangladeş, Malezya’ya inşaat işçisi gönderecek!

Bangladeş, Malezya’ya inşaat işçisi gönderecek!

New Straits Times gazetesinde yer alan habere göre, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Malezya’ya 1,5 milyon işçi gönderilmesine onay verdi. Seyful Alem, işçilerin imalat,inşaat ve hizmet sektöründe çalıştırılacaklarını söyledi.



New Straits Times gazetesinde yer alan habere göre, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Malezya’ya 1,5 milyon işçi gönderilmesine onay verdi.


İşçilerin, üç yıllık bir sürede düzenli aralıklarla ve hükümet denetimindeki özel sektör tarafından Malezya’ya gönderilmesi öngörülüyor. 


Hükümet Sözcüsü Muhammed Seyful Alam, Malezya ile nihai anlaşmanın bir ay içinde imzalanacağını söyledi. Bu anlaşma, 2012 ve 2014 yıllarında imzalanan anlaşmaların yerine geçecek ve erkek işçilerin yanı sıra kadın işçiler de Malezya’da çalışma imkanı bulacak.


Malezya, Bangladeşli işçiler için hedef ülke


Sözcü, işçilerin hükümetler arası anlaşma çerçevesinde gönderileceğini ifade etti. Malezya’nın Bangladeş’i iş gücü açığını kapatmada öncü ülke kabul etmesinin önemli bir başarı olduğuna işaret eden Seyful Alem, işçilerin imalat,inşaat ve hizmet sektöründe çalıştırılacaklarını söyledi.


İki ülke arasında daha önce yapılan anlaşmaya göre Bangladeşli işçiler, sadece tarım sektöründe çalıştırılıyordu. Ancak işçilerin tarım sektöründe çalışmak yerine, diğer sektörleri tercih etmeleri hükümetler arasında yeni görüşmelerin yapılmasına neden oldu.


Resmi rakamlara göre 600,000 Bangladeşli işçi Malezya’nın çeşitli bölgelerinde çalışıyor.


Malezya hükümeti, özellikle imalat sanayi, palmiye ve kauçuk üretimindeki öncü konumuyla giderek artan hizmet sektöründe ihtiyaç duyduğu yabancı işçi alımını yasal çerçeveye oturtma konusunda  çalışmalar yapıyor. 


İki ülke arasında işçi alımı konusundaki görüşmeler, Malezya Başbakanı Necip Rezak’ın 2013 yılında Bangladeş'i ziyareti sırasında gündeme gelmişti. Ziyaret sırasında Rezak, “Malezya daha çok sayıda işçiye ihtiyaç duyuyor. Bangladeş işçi alımı için en iyi seçeneklerden biri” açıklamasını yapmıştı.


Konu, Şeyh Hasina’nın 2014 yılındaki Malezya ziyaretinde bir kez daha gündeme gelmiş ve inşaat ve tarım gibi sektörlerdeki işçi açığını kapatmak amacıyla iki ülke arasında geçen yıl anlaşma imzalamıştı.


Malezya hükümetinin Bangladeş ile anlaşma imzalamasının önemli bir nedeni de yasa dışı yabancı işçi akımının önüne geçmek. Malezya, işçilerin Bangladeş hükümetinin gözetiminde seçilmesini ve temel eğitimden geçirilmesini istiyor.


Yaklaşık 156 milyonluk nüfusuna rağmen istihdam oranının düşük olduğu Bangladeş'te özellikle erkekler Asya'nın çeşitli ülkelerinde çalışıyor.


AA


Geri Dön