Ekonomi

Banka promosyonlarında yeni gelişme! Bu talep çalışanları sevindirecek

Emekli promosyonu ile ilgili son dakika gelişmesi. Bankalar yeni promosyon kararını art arda açıkladı. Polislere 36 ay için 27 bin lira promosyon ödemesinin ardından Sağlık Bakanlığı da çalışma yürütüyor.750 TL seviyesinde başlayan promosyonlarda rakamlar ek ödemeler ile birlikte 10 bin TL seviyesine kadar yükseliyor

Bankalar emekliler için promosyon ödemelerinde rakamları yükseltti. 750 TL seviyesinde başlayan promosyonlarda rakamlar ek ödemeler ile birlikte 10 bin TL seviyesine kadar yükseliyor.

Promosyon başvuruları için 30 eylül tarihini son gün olarak belirleyen bankalar başvuru süresini uzatmış oldu. Özel bankalardan yapılan açıklamalarda emeklilerin 31 Ekim'e kadar promosyon başvurusunda bulunabilecekleri açıklandı.

Öte yandan bankaya müracaat eden emekliler çeşitli engellerle karşılaşıyor. Peki bu durumda ne yapılmalı? Konuyla ilgili Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, CNN Türk canlı yayınında emekli promosyonlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

BANKA PROMOSYONLARI ARTAR MI? 
Ağaoğlu, 'Maaşı yüksek olan, maaşını hemen çekmeyen emeklilerin parası bankada daha çok kalıyor. Onların pazarlık gücü daha fazla oluyor. Çünkü bireysel pazarlık yapılıyor burada. Çalışanlar gibi değil. Emeklilere benim tavsiyem gidip, bankalara durumlarını anlatsınlar. Çünkü bankalar kendi lehlerine olan şeyleri geri çevirmezler dedi.

EMEKLİ MAAŞI HACZEDİLEBİLİR Mİ? 
Ayrıca çok önemli konuya açıklık getiren Ağaoğlu, 'Birçok emekli kredi çekiyor, bu noktada bankalar kredi çeken emeklilere 'sen promosyon alamazsın' veya 'maaşını taşıyamazsın' gibi şeyler söylüyor, bu külliyen yanlıştır 'dedi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun bu konuda net kararı olduğunu belirterek, 'emekli maaşı hacze kabil olmayan varlıktır. Sen bunu teminat olarak görüp kredi veremezsin, ona da haciz uygulayamazsın. Emekli dilediği yere gidebilir. Engel görür ise bunu Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumuna ve yetkili yerlere şikayet edebilir' dedi.

Bakanlığın 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderilen yazıda banka promosyonları hakkında ihale veya işlem yapmamaları, bakanlık tarafından merkezi bir çalışma yapılacağı belirtildi. Promosyon ödemelerinin düşük kaldığını ifade eden Sağlık-en Genel Başkanı Semih Durmuş Sağlık Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumlarında çalışan personel için promosyonların yükseltilmesinin şart olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığının yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da promosyon konusunda çalışma yapacağını açıkladı.

KİM NE KADAR ALIYOR?
THY................ 40 bin TL
Polisler.......... 27 bin TL
İBB.................. 27 bin TL
ABB................ 27 bin TL
Emekliler...... 10 bin TL