Ekonomi

Bankacılık hisseleri tepe taklak oldu

Bankacılık hisseleri tepe taklak oldu. Karlılık rakamlarıyla dikkat çeken bankaların borsada işlem gören hisseleri yüzde 3,71 değer kaybetti. Bankacılık hisseleri önceki gün yüzde 8 yükselmişti. Bankacılık sektörü hisseleri bir önceki gün yüzde 8 yükselmiş, uzmanlar yabancı ve kurumsal alıcıların gelecek bilançoların olumlu olacağına ve hisselerin nispten ucuz kaldığı için bu yükselşin söz konusu olduğunu söylemişti

Açıklanan 6 aylık bilançolara göre yüzde 400'lerin üzerinde karlılık açıklayan bankacılık sektörü hisseleri tepe taklak oldu. Bankacılık sektörü hisseleri bir önceki gün yüzde 8 yükselmiş, uzmanlar yabancı ve kurumsal alıcıların gelecek bilançoların olumlu olacağına ve hisselerin nispten ucuz kaldığı için bu yükselşin söz konusu olduğunu söylemişti. Ancak rüzgar tersine döndü.  BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 61,22 puan azalırken, toplam işlem hacmi 70,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. 

Karlılığıyla göz dolduran bankacılık sektörü endeksi gün sonunda  yüzde 3,71 düşerken, holding hisseleri endeksi ise yüzde 2,85 değer kaybetti. Borsada en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 2,60 ile ulaştırma olurken, en fazla kaybettiren ise bankacılık sektörü endeksi oldu.

 BIST 100 endeksi, 3.148,82 puana ulaşarak rekor seviyeyi görmesinin ardından kazançlarının tamamını geri vererek, 3.050 puan üzerinde dengelendi.

Bankalar karı nasıl patlattı? Kaybeden kim oldu?

Bankaların karı patladı İşte kar rekortmenleri

Vatandaş borç batağına saplanırken Bankaların karı 6 ayda yüzde 400 arttı

 

Uzmanlar,  dünya genelinde açıklanan makroekonomik verilerin resesyon beklentilerini artırmasının yanı sıra Amerikan Merkez Bankası FED'in yapacağı faiz artırımına ilişkin belirsizliklerin küresel piyasaları dalgalandırdığına dikkat çekerek yurt içinde de dalgalanmanın etkili olduğunu söyledi.

Para piyasalarında beklentilerin şekillenmesinde FED’in eylül ayı toplantısına yönelik 50 ve 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin eşitlendiğini kaydeden uzmanlar, piyasaların Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'nda yapılacak açıklamaları beklediğini hatırlattı.

Piyasalar yarın yurt içinde ise MB toplantı tutanakları ile resmi güven endeksi, kapasite kullanım verileriyle sektörel güven endeksi açıklamalarına odaklanan piyasaların yurt dışından ise Avrupa Merkez Bankası ECB topaltı tutanakları. Almanya ve ABD büyüme rakamlarına odaklanacak.  

Bankaların karı yüzde 418 arttı

Bankalar bu yılın ilk altı ayında karını yüzde 418 artırdı. Bir önceki yılın aynı döneminde 19,8 milyar TL olan toplam kar bu yıl 102 milyar TL'ye yükseldi.

En hızlı kar artışı gösteren kuruluşlar ise sırasıyla Albaraka Türk, Halk Bankası ve Şekerbank olurken en yüksek karlılıkta ise İş Bankası, Akbank ve Garanti Bankası başı çekti. İş Bankası 22,9 milyar TL’lik kâr açıklarken Akbank 21,1 milyar TL,  Garanti Bankası 21 Milyar TL kâr açıkladı.

Bankacılık sektörünün karının artmasında Kur Korumalı Mevduat Hesapları KKM ve MB'nın izlediği düşük faiz politikasının etkili olduğu kaydediliyor. Bankaların düşük faizle kaynak bularak yüksek faizle kredi kullandırması ve KKM hesaplarında politika faizinin üzerindeki farkın Hazine tarafından karşılanması karlılıktaki en önemli nedenler arasında gösterilmişti.