16 / 05 / 2024

Bankada paranız varsa dikkat! Paralarınız devredilecek!

Bankada paranız varsa dikkat! Paralarınız devredilecek!

Zaman aşımına uğrayan hesapları kapatmayan kişilerin mevduatları TMSF'ye aktarılıyor. TMSF'nin yaptığı duyuruda, hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak on yıl içinde işlem görmeyen hesaplar zamanaşımına tabii oldukları bildirildi.



Bankalar nezdinde olan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesaplar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek. 

Takvim'de yer alan habere göre; Bankacılık Kanunu'nun 62. Maddesi birinci bendine göre, Bankalar bünyelerinde bulunan kullanıcı hesaplarında hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına uğruyor. Zamanaşımına uğramış hesaplar için 50 TL üzerinde olan her türlü mevduat sahibi kişilerin bankalar tarafından iadeli taahhütlü mektupla uyarılıyor.

Bankada paranız varsa dikkat! Paralarınız devredilecek!

ZAMANAŞIMINA UĞRAYAN MEVDUAT NASIL GERİ ALINIR?

Zamanaşımına uğramış hesaplar için 50 TL üzerinde olan her türlü mevduat sahibi kişilerin bankalar tarafından iadeli taahhütlü mektupla uyarılması zorunludur. Hesapta bulunan para için başvuru yapılmadığı durumda TMSF'ye devrinin gerçekleşeceğini bildirmekle yükümlü oluyor. Ancak ilgili mevduat 50 TL altındaysa bankalar Şubat ayından itibaren kendi internet sitelerinde bu hesapları ilan etmek zorundadır. Ek olarak, tirajı en yüksek iki gazeteye de kendi internet sitesinde listelerin bulunduğunu ve hak sahiplerinin kontrol etmesi gerektiğini açıklayan bir ilan verir. İnternet sitelerinde ilan edilen listeler, bankalar tarafından eş zamanlı olarak ayrıca TMSF'ye aktarılıyor.

Bankada paranız varsa dikkat! Paralarınız devredilecek!

HESAPLARDA ZAMAN AŞIMI SÜRESİ NE KADAR?

Bankacılık Kanunu'nun 62. Maddesi gereği 10 yıl süre ile işlem görmeyen kullanıcı hesap numaraları yasa gereği zaman aşımına uğraması yönünde karar verilmiştir.

10 yıl boyunca işlem görmeyen hesapların zaman aşımına uğramasının ardından bankaların kendi sayfaları başta olmak üzere TMSF,TBB ve TKB sayfalarında online olarak sorgulanabiliyor.

Bankada paranız varsa dikkat! Paralarınız devredilecek!

PARA TMSF'YE DEVREDİLİYOR

Zaman aşımına uğrayan hesaplar, gelir kaydedilmek amacıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrediliyor.

2021 YILI ZİRAAT BANKASI ZAMAN AŞIMI AÇIKLAMASI

27 Şubat 2015 tarih ve 29280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yatırımcı Tazmin Merkezi Yönetmeliğinin 24. maddesinde "Yatırım hizmetleri ve faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü emanet ve alacaklar ile bunlara bağlı faiz, kar payı ve diğer getiriler, hesap sahibinin yaptığı en son talep, işlem veya herhangi bir şekilde verdiği yazılı talimat tarihinden, yatırım fonu ve değişken sermayeli yatırım ortaklıkları için ise tasfiye tarihinden başlayarak on yıl içinde talep ve tahsil edilmemesi halinde zamanaşımına uğrar ve Yatırımcı Tazmin Merkezine (YTM) gelir kaydedilir" deniliyor.

Zamanaşımına uğrayacak yatırım hesapları listesinde bilgilerinin olduğu müşterilen YTM'ye devir yapılacak tarihten önce şubelerine başvurmaları gerekirken, listede açıklanan tarihe kadar işlem yapılmaması durumunda yatırım hesaplarındaki her türlü emanet ve alacaklar ile bunlara bağlı faiz, kar payı ve diğer getiriler Yatırımcı Tazmin Merkezine devredilebiliyor.

Bankada paranız varsa dikkat! Paralarınız devredilecek!

ZAMANAŞIMINA UĞRAYAN HESAPLARA NE OLUYOR?

Hesap sahibi ya da mirasçıları tarafından bir talep olmaması halinde, her türlü mevduat, emanet ve alacaklar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrediliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön