26 / 12 / 2024

Bankadan konut kredisi çekenler dikkat!

Bankadan konut kredisi çekenler dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper 'Bankadan kredi kullanırken kredinin ‘bağlı kredi’ olabileceğini yazmıştınız. Bunu kredi kullanan biz nasıl anlayacağız? Kredi veren kurum, bir deste kağıt koyup bunları imzalattırıyor. İmzalarken okuma imkanına bile sahip değiliz. Yapabileceğimiz nedir? sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Bankadan kredi kullanırken kredinin ‘bağlı kredi’ olabileceğini yazmıştınız. Bunu kredi kullanan olarak biz nasıl anlayacağız? Zira kredi veren kurum, önümüze bir deste kağıt koyup bunları imzalattırıyor. Yani imzalarken içeriğini okuma imkanına bile sahip değiliz. Bu durumda yapabileceğimiz nedir?' sorusunu yanıtladı.

Bankadan kredi kullanırken kredinin ‘bağlı kredi’ olabileceğini yazmıştınız. Bunu kredi kullanan olarak biz nasıl anlayacağız? Zira kredi veren kurum, önümüze bir deste kağıt koyup bunları imzalattırıyor. Yani imzalarken içeriğini okuma imkanına bile sahip değiliz. Bu durumda yapabileceğimiz nedir? l C.L.

***

Okuyucum sorusunda son derece haklı. Şimdi önce sözleşmenin bağlı kredi olup olmadığını anlamanın yolunu söyleyeyim. Diğer sorusuna yarınki yazımda yanıt veririm. Zira iki yanıt birden bir günlük köşeme sığmaz. Bağlı kredi dediğimiz durumda vatandaş, satın aldığı gayrimenkulde bir ayıba rastlarsa, bundan müteahhit sorumlu olduğu kadar banka da sorumlu olur.

Bu durum elbette vatandaşın menfaatinedir. Zira bankanın sorumlu olması vatandaş için bir teminattır. Bunun için müteahhitler bir banka ile anlaşmış ve kredilerin bu banka vasıtası ile teminini sağlamıştır. Tabii ki kredi verip faiz almak da bankanın yararınadır.

Ancak son zamanlarda bağlı krediye pek rastlamaz olduk. Çünkü müteahhit ile alıcı vatandaş arasında ihtilaflar çok fazla. Bağlı kredi olup olmadığını anlamak için kredi sözleşmesine bakacağız. Sözleşmede ‘bu kredi ...ada,...pafta...parseldeki gayrimenkulun alımı için verilmiştir’ ibaresi varsa ve kredi müteahhidin hesabına ödenmişse, bu bağlı kredidir.

***

Ancak, burada akılları karıştıran bir husus vardır. Bankalar kredi verirken kendisini teminat altına almak için ipotek ister. Vatandaşın bankaya karşı vereceği teminat da aldığı gayrimenkul üzerine ipotek koydurmaktır. İşte banka da sözleşmeye ipotekli gayrimenkulün bilgilerini koyar.

Vatandaş da ‘kredinin bu yer için verildiği’ yanılgısına kapılır. Oysa ipotek bölümü içindeki bu kayıt, bağlı kredi ile alınan bir gayrimenkulü göstermez, teminat olarak gösterilen gayrimenkulü gösterir. Verilen de mesela ihtiyaç kredisi gibi kredilerdir. Yani bankanın garantisi söz konusu değildir.


Geri Dön