Bankadan satılan gayrimenkullerin değeri 1 milyar lirayı aştı!
Borcunu ödeyemeyen müşterinin ipotekli gayrimenkullerine el koyan bankalar, emlakçılık yapmaya başladı. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank 4 bin 700'den fazla arsa, konut, işyerini satışa çıkardı.
Borcunu ödeyemeyen müşterinin ipotekli gayrimenkullerine el koyan bankalar, emlakçılık yapmaya başladı.
En fazla gayrimenkulü satışa çıkaran ise kamu bankaları oldu. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank'ın 4 bin 700'den fazla arsa, konut, işyerini satışa çıkardığı görüldü. Türkiye'de faaliyet gösteren 22 bankanın satılığa çıkardığı gayrimenkul toplamı ise 10 bini aştı. İmpo İmar ekiplerinin yaptığı araştırmaya göre, sadece aktif büyüklüğünde ilk 10 sırada yer alan bankaların satışa çıkardığı gayrimenkullerin toplam bedelinin 1 milyar lira seviyesinde olduğu ortaya çıktı. Bazı bankaların portföyünde binli sayılarla ifade edilecek miktarda mülk yer alırken, sadece 10 bankanın satışa sunduğu mülk sayısı 5 binin üzerinde. Söz konusu mülkler arasında 10 milyon liralık fabrika, 5 milyon liralık villa gibi tek kalemde büyük hacimler oluşturabilecek gayrimenkullerin yanı sıra 4 bin liralık arsa, 5 bin liralık bağ gibi küçük ölçekli mülkler de bulunuyor.
BANKALARIN EMLAKÇI GİBİ ÇALIŞMASI ŞART
Bankalar ve holdingler gibi yüklü gayrimenkul portföyüne sahip olanlar için gayrimenkul takip sistemi İmpomes'i hayata geçiren İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, “Söz konusu mülklerin üzerinde şerh olup olmaması, işgal edilip edilmemesi, imar durumlarındaki değişiklik gibi her güncel gelişme, satıştaki mülklerin değerini ve satışını etkileyebilecek türden. Bu nedenle bankacıların son dönemde adeta emlakçı titizliğinde bu mülklerini takip etmesi gerekiyor. Ancak ortaya koyduğumuz bu rakamlar, operasyonun onlar açısından da kontrolünün zorlaştığını düşündürüyor. Örneğin 10 banka arasında en az mülkü olanın bile elinde 157 adet ve Türkiye'nin her yerine dağılmış, farklı türlerde gayrimenkul bulunuyor. En fazla mülkü olan bankada ise bin 389 adet gayrimenkulün satışta olduğu görülüyor. Söz konusu banka yaklaşık olarak 214 milyon liralık bir operasyonu tamamlamaya çalışıyor. Mülklerden herhangi birinde gözden kaçabilecek bir imar değişikliğinin bankayı hak kaybına uğratma ihtimali nedeniyle bankacıların bir yandan satışla bir yandan da mülklerin kendisiyle ilgilenmesi gerekiyor. Bu da çok kolay bir operasyon değil.” dedi.
Zaman